Ένα πολυσχεδές ενεργειακό επενδυτικό πλάνο με ορίζοντα πενταετίας
Πολυδιάστατο είναι το νέο επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας με αρχικές επενδύσεις ύψους 5,8 δισ., που ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης στην εκδήλωση της παρουσίασης του επενδυτικού πλάνου στον ΑΗΣ Καρδιάς στην Πτολεμαΐδα, την Πέμπτη 3 Απριλίου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων αξιωματούχων της κυβέρνησης..
Πρόκειται για ένα σύνολο ενεργειακών έργων που περιλαμβάνει μονάδες φυσικού αερίου, σύγχρονους πυκνωτές, αντλησιοταμιευτικά έργα, μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες, μονάδες παραγωγής υδρογόνου αλλά και το μοναδικό mega data center της χώρας.
Μεγάλο αντίκτυπο αναμένεται να έχει και στην τοπική και εθνική απασχόληση καθώς πρόκειται να δημιουργήσει έως και 20.000 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή των έργων και 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία.
Φυσικό αέριο
Η Πτολεμαΐδα 5 μετατρέπεται σε μονάδα φυσικού αερίου και θα σταματήσει να καίει λιγνίτη στο τέλος του 2026, ενώ μέχρι το τέλος του 2027 θα ολοκληρωθεί η μετατροπή σε μονάδα φυσικού αερίου ανοικτού κύκλου ισχύος 350 MW. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να αναβαθμιστεί σε μονάδα συνδυασμένου κύκλου 500 MW, με δυνατότητα περαιτέρω επαύξησης της παραγωγικής της δυνατότητας έως τα 1.000 ΜW.
Σύγχρονοι πυκνωτές
Οι παλαιές γεννήτριες των Μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς θα μετατραπούν σε σύγχρονους πυκνωτές για την εξισορρόπηση του συστήματος υπερυψηλής τάσης. Πρόκειται για μία τεχνολογία που χρησιμοποιεί τις υπάρχουσες γεννήτριες έχοντας ενσωματώσει στον άξονά τους έναν σφόνδυλο, ένα ας πούμε βαρίδι. Με αυτό τον τρόπο θα παρέχονται υπηρεσίες ρύθμισης τάσης, όπως εξήγησε ο κ. Στάσσης στην ομιλία του.
Φωτοβολταϊκά
Η ΔΕΗ επενδύει, επίσης, 1.2 δισ. στην κατασκευή φωτοβολταϊκών στις παλιές περιοχές των ορυχείων, που θα σηματιδοτήσουν το μεγαλύτερο σύμπλεγμα φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη.
Από το Αμύνταιο μέχρι τον Άγιο Δημήτριο, στην ευρύτερη περιοχή των ορυχείων της Πτολεμαΐδας και του Αμυνταίου, κατασκευάζονται συνολικά 2.130MW φωτοβολταϊκάπου μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 715 χιλιάδων σπιτιών και επιχειρήσεων.
Αποθήκευση ενέργειας : αντλησιοταμιευτικά έργα και μπαταρίες
Η ΔΕΗ την επόμενη τριετία αναμένεται να επενδύσει 940 εκατ. ευρώ για έργα αποθήκευσης ενέργειας πάνω από 860 ΜW.
Το πρώτο αντλησιοταμιευτικό έργο , θα βρίσκεται στο ορυχείο Καρδιάς με δυναμικότητα παραγωγής 320 MW για 8 ώρες, ενώ το δεύτερο αντλησιοταμιευτικό θα βρίσκεται στο ορυχείο του Νοτίου Πεδίου με δυναμικότητα παραγωγής 240 MW για 12 ώρες.
Η επένδυση αυτή ανέρχεται στα 310 εκατ. ευρώ συνολικά, ενώ και τα δύο έργα έχουν λάβει ήδη τη σχετική άδεια από τη ΡΑΑΕΥ.
Η αποθήκευση ενέργειας της ΔΕΗ συνεχίζεται με μπαταρίες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 300 MW σε διάφορες περιοχές, επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Στάσσης, στην παρουσίαση του επενδυτικού πλάνου της ΔΕΗ, αναφέρθηκε και στην κατασκευή της πρώτης μονάδας πρασίνου υδρογόνου 50MW από την κοινοπραξία της Hellenic Hydrogen (ΔΕΗ και Motor Oil).
Κατασκευή ΣΗΘΥΑ και τηλεθέρμανση
Προκειται, επιπλέον, να κατασκευαστεί Μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες τηλεθέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία.
Το έργο προβλέπεται να εγκατασταθεί εντός του οικοπέδου ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ και αποτελεί εξολοκλήρου επένδυση του Ομίλου ΔΕΗ, ενώ αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 2026.
Mega data center
Καθώς η Δυτική Μακεδονία πρόκειται να γίνει ένα πράσινος ενεργειακός και τεχνολογικός κόμβος, όπως είπε ο κ. Στάσσης, δεν μπορούσε να λείπει από αυτό το πλάνο το mega data center.
Προκειται να είναι το μοναδικό data center στη χώρα κι από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης μεγέθους 300MW.
«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την κατασκευή μόλις συμφωνήσουμε με τους hyperscalers που θα το χρησιμοποιούν. Πρόκειται για μία επένδυση 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ!», είπε στην ομιλία του ο κ. Στάσσης.
Το νέο data center θα δημιουργήσει τουλαχιστον 4.000 θέσεις εργασίας και θα κατασκευαστεί στην πρώην αυλή λιγνίτη του Αγίου Δημητρίου.
Για τις ανάγκες του, θα κατασκευαστεί και μονάδα φυσικού αερίου 100 ΜW στον Άγιο Δημήτριο, δίπλα στο data center, ενώ η θυγατρική ΔΕΗ Fibergrid θα δημιουργήσει νέες συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων του data center με Θεσσαλονίκη και Ηγουμενίτσα.
Το νέο data center θα εχει επίσης δυνατότητα να φιλοξενήσει ένα Giga Data Center έως 1000 MW.
Νέο ομόλογο ΔΕΗ
«Για τα έργα ΑΠΕ που αναπτύσσονται στην περιοχή από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θέλουμε τους κατοίκους να έχουν μερίδιο στο Μετοχικό Κεφάλαιο σε ένα ποσοστό της τάξεως του 5%» , είπε ο Γιώργος Στάσσης, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της ΔΕΗ.
Για αυτό, λοιπόν θα σχεδιαστεί από τη ΔΕΗ ένα χρηματοοικονομικό εργαλείο το οποίο θα απευθύνεται στους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών της χώρας που επηρεάζονται οικονομικά από τη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης.
«Θα προχωρήσουμε λοιπόν σε έκδοση Ομολόγου 5 εκατ. ευρώ με εγγύηση κάλυψης του συνόλου της έκδοσης από τη ΔΕΗ. Η απόδοση θα είναι σταθερή της τάξης του 8% και με την ονομαστική αξία της κάθε ομολογίας να διαμορφώνεται ενδεικτικά σε 100 ευρώ ώστε να δώσει τη δυνατότητα συμμετοχής σε όσο το δυνατόν περισσότερους κατοίκους της περιοχής», είπε ο κ. Στάσσης.
Το ομόλογο αναμένεται να διατεθεί στους κατοίκους κιόλας το τρίτο τρίμηνο του 2025.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μελέτη ΙΟΒΕ: Ισχυρά τα οφέλη της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός για το ΑΕΠ, την απασχόληση και τις εξαγωγές
- Η Κίνα χτύπησε τη Wall Street με τα «όπλα» του Τραμπ: Στο -5,5% σταμάτησε η πτώση του S&P την Παρασκευή
- Πόρισμα ΝΔ για προανακριτική Τριαντόπουλου: «Άσκηση ποινικής δίωξης για παράβαση καθήκοντος»
- WSJ: Η Klarna «παγώνει» την εισαγωγή στην Wall Street στη σκιά των δασμών Τραμπ
- Ευνοημένα τα κρατικά ομόλογα από τους δασμούς Τραμπ – Στο 3,42% το ελληνικό 10ετές
- Ρούμπιο: Μέσα σε λίγες εβδομάδες θα ξέρουμε αν η Ρωσία θέλει πραγματικά ειρήνη με την Ουκρανία
- Ευρωπαϊκές αγορές: Κατέρρευσαν μετά τα αντίποινα της Κίνας στους δασμούς Τραμπ
- Πάουελ (Fed): Οι δασμοί θα αυξήσουν τον πληθωρισμό και θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη – Τραμπ: Μείωσε τα επιτόκια
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις