Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Αποκτά δυνατότητα για περισσότερα διμερή συμβόλαια παροχής ρεύματος με τη βιομηχανία

Στην εκπνοή του 2022, η ΡΑΕ αποφάσισε να αυξήσει το πλαφόν των συναλλαγών επί του συνόλου των πωλήσεών της που μπορεί να διενεργεί η ΔΕΗ εκτός Χρηματιστηρίου, από το ανώτατο όριο του 20% στο 30%. Η απόφαση ισχύει για το 2023.

_x000D_

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η ΔEΗ αποκτά μεγαλύτερο ανταγωνιστικό «καλάθι» ενέργειας, το οποίο θα μπορεί να διαθέτει σε πελάτες της, χωρίς τις υποχρεωτικές δεσμεύσεις των τιμών στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσια Αγορά του EnEx. Με άλλα λόγια, δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένη να καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των πελατών της στη λιανική αγορά με αγορές ενέργειας κατά 80% από το Χρηματιστήριο, αλλά κατά 70% στο εξής. Το νέο πλαφόν του 30% ισχύει για το 40% του συνολικού μεριδίου της στην αγορά προμήθειας. Η απόφαση της ΡΑΕ δημοσιοποιήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2022.

_x000D_

_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ρύθμιση αυτή προορίζεται να ικανοποιήσει το αίτημα της βιομηχανίας, οι διμερείς συμβάσεις να εξαιρούνται από το «ταβάνι» των τιμών, που έχει οριστεί ρυθμιστικά στο Χρηματιστήριο. Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες έχουν ταχθεί κατά του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, γιατί θεωρούν ότι επηρεάζει αρνητικά τα νέα συμβόλαια προμήθειας, αφού η εκκαθάριση των παραδόσεων γίνεται μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας με την επιβολή της ανώτατης τιμής, παραμερίζοντας στην ουσία την τιμή που έχει συμφωνηθεί μεταξύ προμηθευτή και πελάτη.

_x000D_

_x000D_

_x000D_

_x000D_

_x000D_

_x000D_

Οι πηγές του ΥΠΕΝ λένε ότι με το αυξημένο περιθώριο συναλλαγών που δίνεται στη ΔEΗ, στόχος είναι να εξυπηρετηθούν οι βιομηχανίες της μέσης και της υψηλής τάσης, τα συμβόλαια των οποίων με την Επιχείρηση έληξαν στα τέλη του 2022. Οι νέες διμερείς συμβάσεις με φυσική παράδοση (PPAs) θα βασιστούν αρχικά, πάντα με τις ίδιες πηγές, στη θερμοηλεκτρική παραγωγή, που θα προέρχεται από λιγνίτες και φυσικό αέριο. Για το όλο θέμα υπήρξε διάλογος με την Ε.Ε., με το ΥΠΕΝ να διαβεβαιώνει ότι δεν θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση, αλλά υπουργική απόφαση.

_x000D_

Από την έναρξη λειτουργίας του target model η ΡΑΕ είχε θεσπίσει πλαφόν για τις συμβάσεις που μπορούσαν να συνομολογούν εκτός Χρηματιστηρίου προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με μερίδιο άνω του 4%. Ήτοι, τη ΔΕH, την Protergia, την Elpedison και την ΗΡΩΝ. Η ρυθμιστική αυτή παρέμβαση στόχο είχε να μη διαταραχθεί η ρευστότητα του Χρηματιστηρίου. Να υπάρχει, με άλλα λόγια, επαρκής όγκος συναλλαγών. Αρχικά, το 20% ίσχυε για όλους και στη συνέχεια καταργήθηκε από το 2022 για τους ιδιώτες προμηθευτές. Τώρα αυξάνεται για τη ΔΕH, ως δεσπόζουσα επιχείρηση, στο 30%.

_x000D_

Να σημειωθεί ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας, με βάση μελέτη του, που τέθηκε από τον Ρυθμιστή σε δημόσια διαβούλευση, πρότεινε το πλαφόν για τη ΔΕH να οριστεί στο 25%, ενώ ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών (ΕΣΑΗ) τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του 20%.

_x000D_

Τελικά η ΡΑΕ, με δεδομένη τη διαπίστωση της μελέτης του Χρηματιστηρίου, ότι οι συμμετέχοντες στην Αγορά Επόμενης Ημέρας δεν κάνουν παρά ελάχιστη χρήση της δυνατότητας διμερών συμβολαίων, κατέληξε στην απόφασή της να ενισχύσει το ποσοστό της ΔEΗ, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η ανύπαρκτη, επί της ουσίας, προθεσμιακή αγορά.

_x000D_

Σύμφωνα με στοιχεία των μηνιαίων αναφορών των ενεργειακών αγορών που δημοσιεύει το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το μερίδιο αγοράς στο διασυνδεδεμένο σύστημα για τη ΔΕH κυμάνθηκε από 56,85% έως 64,59% για το διάστημα Ιανουαρίου 2022-Νοεμβρίου 2022, ενώ για τους υπόλοιπους προμηθευτές από 35,41% έως 43,15%.

_x000D_

Από αυτούς, το αντίστοιχο μερίδιο αγοράς για τους τρεις καθετοποιημένους προμηθευτές (Protergia, Ήρων και Elpedison) κυμάνθηκε αθροιστικά από 19,16% έως 27,27%, εμφανίζοντας σταδιακά ελαφρά αυξητική τάση, ιδίως από τα μέσα του προηγούμενου έτους.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu