Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση εξαγοράς της Κωτσόβολος – H Ρουμανία και οι ευκαιρίες στη ΝΑ Ευρώπη

O CEO της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης

Και με την τυπική ολοκλήρωση της εξαγοράς, η Κωτσόβολος εντάσσεται πλήρως στο στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ που δίνει έμφαση στην ψηφιοποίηση

Σημαντικός μήνας για την εξέλιξη και τελικά ολοκλήρωση της εξαγοράς της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ θα είναι ο Απρίλιος, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του financialreport.gr, μέσα στο πρώτο μισό του μήνα θα έχει τελειώσει και επίσημα η διαδικασία, από νομικής και οικονομικής απόψεως.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στον Μάρτιο είχε έρθει και η επίσημη έγκριση της εξαγοράς της εταιρείας από την μητρική της, Currys, η οποία είχε ανακοινωθεί στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Από εκεί και πέρα, η ΔΕΗ εντάσσει κανονικά την Κωτσόβολος στο στρατηγικό της σχέδιο, το οποίο διαθέτει τρεις στρατηγικούς πυλώνες: Την ψηφιοποίηση όλων των λειτουργιών και την πελατοκεντρικότητα, την ώρα που η εταιρεία συνεχίζει τον μετασχηματισμό της με επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με απώτερο στόχο την μετατροπή της σε μία εκ των κορυφαίων εταιρειών καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στην παρούσα φάση, η Κωτσόβολος έχει συνολικά 95 καταστήματα, 92 στην Ελλάδα και 3 στην Κύπρο, συνολικής έκτασης 143.000 τ.μ., με συνολικό αριθμό εργαζομένων άνω των 1.500 ατόμων. Από αυτά, τα 27 είναι megastores, πάνω από 2.000 τ.μ.

Άλλο ένα όπλο στη φαρέτρα της ΔΕΗ, εξάλλου, συνιστά και η απόκτηση, παράλληλα με το δίκτυο των καταστημάτων και του online store της Κωτσόβολος, kotsovolos.gr, μέσω του οποίου η Κωτσόβολος έχει την δυνατότητα πώλησης των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει στα φυσικά καταστήματα.

Είναι γνωστό, δε, ότι ένας από τους βασικούς στόχους της ΔΕΗ είναι η περαιτέρω ανάπτυξη ενός ήδη οργανωμένου σύστηματος logistics, με κέντρα διανομής, τοπικά hubs και κέντρα διεκπεραίωσης (store/hubs) τα οποία μπορούν να διακινούν δεκάδες χιλιάδες προϊόντα κάθε μέρα προς τα καταστήματα της Κωτσόβολος.

Κάθε χρόνο, η εταιρεία πραγματοποιεί εκατοντάδες χιλιάδες παραδόσεις κατ’ οίκον ενώ κατέχει και ιδιόκτητα οχήματα, φορτηγά και βαν. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα είχαν, ήδη, ανακοινωθεί από ήδη από τους προηγούμενους μήνες, από πλευράς Κωτσόβολος σχεδιάζεται η κατασκευή και λειτουργία ενός νέου κέντρου διανομής συνολικής έκτασης άνω των 50.000 τ.μ. στο Θριάσιο Πεδίο, σε μια έκταση 120 στρεμμάτων, στο οποίο προβλέπονται αυτοματισμοί τελευταίας τεχνολογίας, καθώς υπερσύγχρονοι σταθμοί picking & packing.

Η Ρουμανία και η ανάπτυξη στις ΑΠΕ

Την ίδια στιγμή, παράλληλο στοίχημα της ΔΕΗ είναι και η δραστηριοποίηση στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κάτι το οποίο φάνηκε και από την πρόσφατη είσοδό της στην αγορά της Ρουμανίας μέσω της Enel Romaniα, μια εξαγορά η οποία, θεωρείται, από πηγές της εταιρείας, ότι θα αποφέρει καρπούς σύντομα.

Εξάλλου, η παρουσία της ΔΕΗ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι πολύ πιθανό να μην σταματήσει στη Ρουμανία, καθώς τα στελέχη της κοιτούν γενικότερα ευκαιρίες στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι η Enel Ρουμανίας είναι ένας από τους πιο βασικούς παίκτες της αγοράς ενέργειας της Ρουμανίας. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται από τη ΔΕΗ «είναι νούμερο 1 σε ΑΠΕ με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 600 MW και με επιπλέον 5 GW σε πορεία υλοποίησης, κάτι που ταιριάζει απόλυτα με τη στρατηγική της ΔΕΗ. Η Enel Ρουμανίας έχει 8 αιολικά πάρκα στις περιοχές με το καλύτερο αιολικό δυναμικό στη χώρα και 5 φωτοβολταϊκά πάρκα τελευταίας τεχνολογίας. Έχει, δε, πάνω από 3 εκατομμύρια πελάτες και 81 καταστήματα σε όλη τη χώρα».

Κατάστημα της Enel στη Ρουμανία

Σε ό,τι αφορά τη διανομή, κατέχει το δίκτυο διανομής σε 3 περιφέρειες της Ρουμανίας, μεταξύ των οποίων και το Βουκουρέστι, μακράν η πιο σημαντική περιφέρεια της χώρας. Διανέμει ενέργεια στο 1/3 περίπου της Ρουμανίας με πάνω από 133.000 χλμ δικτύου ενώ έχει ήδη εγκαταστήσει πάνω από 1,4 εκατ, έξυπνους μετρητές σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Μέχρι το τέλος του 2023, δε, είχε σε λειτουργία 500 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την Eurostat, τη Statista, το Economist Intelligence Unit και άλλους φορείς, η Ρουμανία θεωρείται μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Μέση Πραγματική Ανάπτυξη του ΑΕΠ να υπολογίζεται για την περίοδο 2022–2026 σε 3,3% κάθε χρόνο.
Από αυτή την αναμενόμενη ανάπτυξη, οι ΑΠΕ θα έχουν ένα μεγάλο μερίδιο καθώς υπολογίζεται ότι η Μέση Πραγματική Ανάπτυξη των ΑΠΕ μεταξύ 2020 και 2030 θα κινηθεί γύρω στο 12,2% κάθε χρόνο.

Γιαννακοπούλου: Εξετάζουμε ευκαιρίες στη ΝΑ Ευρώπη

Την πιθανότητα η παρουσία της ΔΕΗ να επεκταθεί περαιτέρω στη ΝΑ Ευρώπη δεν απέκλεισε, μιλώντας σε πρόσφατο συνέδριο για την ενέργεια, η Έλενα Γιαννακοπούλου, Γενική Διευθύντρια Στρατηγικής του ομίλου ΔΕΗ, κάνοντας καταρχήν μνεία για την ενεργειακό περιβάλλον της Ρουμανίας και την εν γένει δυναμική της περιοχής.

Η Έλενα Γιαννακοπούλου, Γενική Διευθύντρια Στρατηγικής της ΔΕΗ

Η Ρουμανία έχει ισχυρό αιολικό δυναμικό, η Ελλάδα διαθέτει ηλιακό δυναμικό, άρα αν δημιουργηθεί ένας διάδρομος ανάμεσά τους, ο πράσινος ηλεκτρισμός θα ρέει εκεί που χρειάζεται. Η μετάβαση εξελίσσεται, χρειαζόμαστε δίκτυα, άρα αυτό είναι στην καρδιά του σχεδίου της ΔΕΗ. Η επιχείρηση εξετάζει ευκαιρίες στο χώρο της ΝΑ Ευρώπης γιατί θεωρεί ότι η περιοχή έχει τρομερή δυναμική.
Ταυτόχρονα, η απολιγνιτοποίηση και οι ΑΠΕ προχωρούν στην Ελλάδα. Επίσης, ο καταναλωτής έχει νέο ρόλο στο νέο περιβάλλον. Δημιουργείται μια νέα οικονομία μέσω του εξηλεκτρισμού με ηλεκτρικά οχήματα και αντλίες θερμότητας” ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γιαννακοπούλου για τις προθέσεις της εταιρείας στην περιοχή.

Πρόσθεσε, δε, ότι ”όλοι θέλουμε μια βιώσιμη μετάβαση, η ΔΕΗ εξυπηρετεί όλων των ειδών τους καταναλωτές στις χώρες που δραστηριοποιείται. Άρα υπάρχει συνέργεια στο να παρέχουμε φθηνή πράσινη ενέργεια στις βιομηχανίες“.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επιχειρήσεις

close menu