Πολιτική

Debate πολιτικών αρχηγών: Παράλληλοι μονόλογοι, φαρμακερές σπόνδες, ερωτήσεις – καρφιά και έμμεσοι «διάλογοι»

Τα «καρφιά» ξεκίνησαν ήδη από την άφιξη των αρχηγών στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ για τη διεξαγωγή του πολυσυζητημένου debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Με ζωηρή την κριτική ότι debate λέγεται κατ’ ευφημισμό καθώς πρόκειται περισσότερο για παράλληλους μονολόγους, οι πολιτικοί αρχηγοί θα τοποθετηθούν για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία.

Υπενθυμίζεται ότι οι θεματικές ενότητες είναι: Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση / Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα / Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια / Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος / Περιβάλλον και Ενέργεια / Νέα Γενιά.

Για διαδικασία «στενό κορσέ» μίλησαν οι δημοσιογράφοι που θα συμμετέχουν στην τηλεμαχία εκφράζοντας οργή και απογοήτευση μετά την άρνηση της διακομματικής να αποδεχθεί το αίτημά τους για μία ελεύθερη ερώτηση, παρά το γεγονός ότι όλοι οι αρχηγοί -ακόμη και ο πρωθυπουργός- δηλώνουν τουλάχιστον μπροστά στις κάμερες ότι δεν θα είχαν πρόβλημα με κάτι τέτοιο.

Με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Γιώργο Κουβαρά να εξηγεί τους όρους της τηλεμαχίας ξεκίνησε το debate των πολιτικών αρχηγών, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Στο στούντιο οι αρχηγοί κάθονται από αριστερά προς τα δεξιά με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων. Δηλαδή, πρώτος ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ/Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Παγκόσμιο το πρόβλημα του πληθωρισμού. Τρεις τρόποι παρέμβασης έγιναν από εμάς: καλάθι νοικοκυριού και περισσότερος ανταγωνισμός, έκτακτη στήριξη, μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς. Κεντρική δέσμευση την επόμενη τετραετία η αύξηση των μισθών.

Οι τιμές και των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες. Αν κρίνουμε ότι εξακολουθούμε να έχουμε πρόβλημα, θα συζητήσω επέκταση του market pass. Οπου δοκιμάστηκαν μειώσεις του ΦΠΑ, δεν είχαν αποτέλεσμα.

ΤΣΙΠΡΑΣ: Απόλυτα κοστολογημένο και ρεαλιστικό το πρόγραμμά μας. Η ΝΔ έβγαλε διαφορετικά ποσά. Πέρα από το κόστος κάθε δαπάνης, όμως, υπάρχουν και έσοδα. Όπως από φορολόγηση υπερκερδών επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμά θα έχει κόστος σε αυτές τις επιχειρήσεις και τα funds, αλλά και σε όσους έβγαλαν δισ. την περίοδο της κρίσης. Είναι ντροπή όσοι έδωσαν 10 δισ. σε απευθείας αναθέσεις να μας λένε «πού θα βρείτε να δώσετε αυξήσεις».

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Στόχος μας σταθερότητα με προοπτική, δήλωσε επιμένοντας στην άρνηση να αναλάβουν πρωθυπουργοί οι Κ. Μητσοτάκης-Αλ. Τσίπρας. Εχουμε οικονομικό πρόγραμμα και αυτό είναι κοστολογημένο. Υπάρχει τεράστιο θέμα με τις φορολογικές αδικίες, δεν μπορεί οι πλούσιοι να καπηλεύονται τις θυσίες των Ελλήνων. Λέμε «ναι» στη σταθερότητα.

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Ο ελληνικός λαός είναι γονατισμένος. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει προτάσεις για άμεσα προβλήματα (συμβάσεις εργασίας, κατώτατο μισθό κ.τλ.) τα οποία άλλα κόμματα δεν τα ψήφισαν στη Βουλή, ενώ είναι φιλολαϊκά προγράμματα. Το πρόγραμμά μας δεν είναι ανεφάρμοστο. Δεν γίνεται το 95% των φόρων να πληρώνουν οι εργαζόμενοι και το 5% το κεφάλαιο.

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κάθε χώρα πρέπει να έχει «plan b» ακόμα και στο θέμα των νομισμάτων. Ολες οι χώρες έχουν, ακόμα και η Γερμανία. Εμείς λέμε αλλαγή παραγωγικού μοντέλου και φορολογικού μοντέλου. Λέμε οριζόντιος φόρος 15% σε όλους, αλλά αν σε πιάσω να φοροδιαφεύγεις θα πας φυλακή.

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι το νόμισμα πρέπει να το υπηρετούν οι άνθρωποι και όχι το νόμισμα, το ευρώ, τους ανθρώπους; Εχει κόστος να βγεις από το ευρώ. Το «Δήμητρα» είναι σύστημα πληρωμών, δεν είναι νόμισμα. Ποτέ δεν καταθέσαμε πρόταση για «παράλληλο νόμισμα». Η χώρα βαδίζει σε ναρκοπέδιο της διεθνούς οικονομίας χωρίς άμυνες σε αυτό που έρχεται.

Εξωτερική πολιτική και άμυνα

ΤΣΙΠΡΑΣ: Ημασταν από τους πρώτους που ενίσχυσαν την άμυνα με την αναβάθμιση των F-16. Δεν υπερψηφίσαμε εξοπλιστικά όταν υπάρχει θέμα υπερκοστολόγησης ή δεν ζητήθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις. Θα τιμήσουμε τις συμβάσεις που υπέγραψε η χώρα, αλλά θα διεκδικήσουμε τη δυνατότητα να φέρουμε έργο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Η Τουρκία έχει το 60% των προγραμμάτων της στην εγχώρια βιομηχανία.

Η φύλαξη των συνόρων είναι αυτονόητη. Εμείς δεν γκρεμίσαμε τον φράχτη, ούτε θα πάμε αντίθετα με τις εισηγήσεις των ειδικών, αλλά δεν κοροϊδεύουμε. Το προσφυγικό δεν λύνεται με φράχτες, αλλά με μια νέα συμφωνία για το προσφυγικό. Μην κοροϊδεύουμε όπως ο Τραμπ.

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν δέχτηκα ποτέ επίσημη πρόσκληση συνάντησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής το μεγάλο επίδικο είναι η σχέση με την Τουρκία. Εμείς πρέπει να ζητάμε ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική με άρση του βέτο, αναγνώριση ότι τα σύνορα δεν είναι μόνο ελληνικά, αλλά και ευρωπαϊκά. Παράλληλα ζητά ευρωστρατό.

Πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε στην ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της Τουρκίας.

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Οι εξοπλισμοί που έγιναν με χώρες όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ υπηρετούν συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Μιας συμμαχίας που ασκεί επιθετικές ενέργειες σε άλλους λαούς και εμπλέκει και τη χώρα μας. Οι εξοπλισμοί οδηγούν μόνο σε συμμετοχή σε επιθετικές ενέργειες. Η Ελλάδα γίνεται στόχος αντιποίνων.
Αν γινόμασταν εξουσία, σύμμαχοί μας θα είναι όλες οι χώρες του κόσμου, γιατί ο λαός θα συμμετέχει. Αν συμβεί αυτό, δεν θα είναι όλα στάσιμα στον περίγυρο, ούτε στα Βαλκάνια, ούτε στην Τουρκία. Εμείς δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους λαούς.

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σε έναν πολυπολικό κόσμο αποφασίζεις με ποιους θα πας. Δεν μπορείς να πηγαίνεις μονόπαντα σε έναν πόλο. Με τη Δύση χάσαμε τη Μακεδονία και τη μισή Κύπρο. Για εμάς το εθνικό συμφέρον ορίζει με ποιον θα είμαι. Ακόμα και με τους Κινέζους ή τους Ρώσους αν κερδίζω. Δεν υπάρχει διεθνές δίκαιο.
Αν γινόμουν ΥΠΑΜ θα γύριζα πίσω τα όπλα που πήραμε από τα νησιά και θα δρούσα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτά θα τα ανατρέχουμε υπηρετώντας τα εθνικά δίκαια.

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Η προάσπιση του εθνικού χώρου είναι καθήκον όλων. Πρέπει να κρατήσουμε τα ερείσματα στο διεθνές πεδίο. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν θα ζητήσουμε άδεια να χρησιμοποιήσουμε τα ακριβά μας όπλα για τον υπερασπιστούμε. Το παν είναι η αποτροπή. Πρέπει να ξεχάσουμε τις διμερείς συζητήσεις με την Αγκυρα, αλλά να στραφούμε σε μια διεθνή διάσκεψη με ένα θέμα, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Αν καταληφθεί μια βραχονησίδα, πρέπει να κάνεις πολλά τηλεφωνήματα και να ακούσεις τι θα πει η ηγεσία του στρατού.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι υποχρέωση κάθε κυβέρνησης. Μετά από 10 χρόνια μνημονίων υπήρχαν υστερήσεις. Τα προγράμματα που τρέξαμε έγιναν χωρίς αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς κανόνες, δεν επιδέχονται επαναδιαπραγμάτευση. Επρεπε να διαχειριστούμε μια εξαιρετικά επιθετική Τουρκία. Χτίσαμε πανίσχυρες συμμαχίες.

Θα σεβαστούμε την κρίση του τουρκικού λαού. Εγώ είμαι διατεθειμένος να συζητήσω με όποιον επιλέξει. Ο τουρκικός αναθεωρητισμός είναι συστημικά καταγεγραμμένος στο DNA όλων των τουρκικών κομμάτων. Δεν έχω αυταπάτες.

Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Η Ελλάδα μπήκε με τις παρακολουθήσεις για πρώτη φορά στο στόχαστρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για θέματα θεσμών. Εγώ εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη, ο κόσμος δεν εμπιστεύεται τους πολιτικούς. Η κυβέρνηση έστησε ασπίδα στο στενό συγγενή του πρωθυπουργού και επιχειρηματίες. Η κρίση εμπιστοσύνης έχει να κάνει και με συμπεριφορές άλλων κομμάτων, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει τον καταδικασμένο Ν. Παππά στα ψηφοδέλτια.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ζητούν αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή στον ορισμό ανώτατων δικαστών. Χρειάζεται εκσυγχρονισμός και θεσμικές αλλαγές για να πάμε σε ευρωπαϊκή κανονικότητα. Δεν γίναμε Ουγγαρία, λέει η PEGA, αλλά είμαστε σε δρόμο να γίνουμε.

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Εμεις δεν είπαμε ποτέ ότι Τσίπρας και Μητσοτάκης είναι το ίδιο. Λέμε ότι έχουν κοινές στρατηγικές στοχεύσεις, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και τα προαπαιτούμενα, την ενεργειακή πολιτική κ.ά. Δεν δίνουμε ανοχή σε μια τέτοια κυβέρνηση. Όταν ο λαός μας δώσει την πλειοψηφία μπορούμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας.

Το ΚΚΕ δέχεται ελέγχους στα οικονομικά του. Αυτό που αρνούμαστε είναι δώσουμε λίστα στο κράτος για το ποιος μας ενισχύει.

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πιστεύω στις δημοσκοπήσεις. Εχει δικαίωμα να ψηφίζει ο Ηλ. Κασιδιάρης. Δεν μπορεί η δικαστική ηγεσία να κόβει τον δρόμο σε κάποιον. Μόνο ο ελληνικός λαός. Σε ότι αφορά τις υποκλοπές δεν μπορείς να παρακολουθείς πολιτικούς αρχηγούς. Με ακαταδίωκτο δεν υπάρχει δημοκρατία, δεν μπορεί να υπάρχει σε τραπεζίτες.

Κάποιοι έχουν το know how στις αποστασίες. Συνεργασία με κόμμα που κάνει απευθείας αναθέσεις δεν πρόκειται να κάνω ποτέ.

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Το κράτος μας θυμίζει ελβετικό τυρί. Λείπουν κομμάτια. Τις εφορίες μας δεν τις ελέγχει η κυβέρνηση. Η εφορία δεν έχει έλεγχο στο λογισμικό της. Ξέρετε χώρα που να έχει υπερταμείο; Εχουμε κυβέρνηση που γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της το ΣτΕ, μια εξεταστική στη Βουλή που αν έκανε στις ΗΠΑ αυτά που έκανε θα πήγαιναν κάποιοι φυλακή.

Το κόμμα μας προτείνει τη δημιουργία σώματος δίωξης μεγαλοεπιχειρηματικού εγκλήματος. Είναι μια τομή. Σε ότι αφορά τα δικά μου λάθη, ρωτώ γιατί ο Κ. Μητσοτάκης δείλιασε και δεν έκανε εξεταστική για το 2015.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ για το θέμα των υποκλοπών αλλά ανέλαβα την ευθύνη μου και έκανα δυο δεσμεύσεις: διαλεύκανση από τη Δικαιοσύνη και διόρθωση αστοχιών ρυθμιστικού χαρακτήρα. Είπα εξαρχής ότι δεν έπρεπε να γίνει η παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Θέλω να ελπίζω ότι η ΕΥΠ θα μπορεί να παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες στον εκάστοτε πρωθυπουργό.

Οι εξηγήσεις για τις παρακολουθήσεις που έγιναν δεν ήταν επαρκείς. Ο κος Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανένα κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Αυτή η υπόθεση ήταν σκιά για την κυβέρνησή μας. Σύμφωνα με τον Economist όμως η δημοκρατία μας έχει κάνει πρόοδο.

ΤΣΙΠΡΑΣ: Κάθομαι ανάμεσα στους δυο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης (σ.σ. Μητσοτάκης – Ανδρουλάκης) που ο πρώτος παρακολουθούσε τον δεύτερο. Υπήρξε εθνικός λόγος που τον παρακολουθούσε; Γιατί παρακολουθούσαν τον αρχηγό του στρατεύματος; Ας δώσει σήμερα κάποιες εξηγήσεις. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο λέει ότι ενορχηστρωτής ήταν ο πρωθυπουργός.

Εχουμε απλή αναλογική αλλά και απλή λογική. Μπορούμε και πρέπει να δούμε τα προγράμματά μας για να κάνουμε συγκλίσεις. Απευθύνομαι στις προοδευτικές δυνάμεις. Η απλή αναλογική μπορεί να δώσει κυβέρνηση πρώτου – τρίτου κόμματος. Απευθύνομαι σε όλα τα κόμματα για πρόγραμμα που θα δώσει ανάσα. Πιστεύω ότι θα δούμε συγκλίσεις μετά τις εκλογές.

Είναι φυσιολογικό πηγαίνοντας στις εκλογές να υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα σε κόμματα που έχουν συγκλίσεις. Ακουσα τον κο Κουτσούμπα να λέει ότι δεν είναι όλοι ίδιοι. Κρίσιμο είναι ο λαός να δώσει συσχετισμούς. Ο πρώτος θα έχει τον πρώτο λόγο. Κανείς δεν μπορεί να οικειοποιηθεί το ποιος θα έχει το λόγο για το ποιος θα τον κυβερνήσει.

Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Καμιά αντιλαϊκή κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί το ΚΚΕ. Δεν υπάρχουν ένα δυο ζητήματα, η βάση εισαγωγής ή κάποιες προσλήψεις. Η συνολική πολιτική είναι αντίθετη με αυτό που προτείνουμε.

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος. Υποχρεωτικότητα στο εμβόλιο δεν μπορώ να δεχτώ είναι το σώμα μου. Για τις αμβλώσεις εμπιστεύομαι την Ελληνίδα μάνα. Και λόγω δημογραφικού πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Που είναι οι 200 παιδοβιαστές του 12χρονου κοριτσιού.
Τι πολιτικές θέσεις τις υπαγορεύουν οι παραδοσιακές αξίες της χώρας μου.

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Καλά ιδιωτικά πανεπιστήμια υπάρχουν μόνο στις ΗΠΑ. Η συζήτηση για το θέμα εδώ είναι αποκρουστική. Ολη η ιστορία γίνεται για να αναβαθμιστεί ένα κολέγιο της συμφοράς που εκμεταλλεύεται την υποχρηματοδότηση του Δημοσίου. Η ουσία είναι να διαφυλάξουμε τα κρατικά πανεπιστήμια από τα αρπακτικά.

Δυο χρόνια προτείνουμε σε όλους όσους λένε ότι είναι προοδευτικοί να μιλήσουμε για την διερεύνηση συγκρίσεων. Αυτό το παράθυρο έκλεισε δυστυχώς από τα υπόλοιπα κόμματα.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βασική προτεραιότητα το σύστημα υγείας την επόμενη τετραετία. Εχουμε πρόγραμμα που ξεκινά από τα νοσοκομεία. Χρειαζόμαστε 10.000 προσλήψεις για να κλείσουν κενά. Τα ράντσα δεν είναι αποδεκτά. Εχουμε σχέδιο για τα επείγοντα περιστατικά σε 80 νοσοκομεία και πλήρη ανακαίνιση 150 κέντρων υγείας.

Υπήρξε βελτίωση στη μείωση της φτώχειας αλλά η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι προτεραιότητα. Χρειάζονται καλύτεροι μισθοί αλλά και μείωση της ανεργίας. Οι επενδύσεις είναι ψηλά στο πρόγραμμά μας.

ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε σκληρή μάχη με τους δανειστές για να τιμήσει τη λαϊκή εντολή που πήρε το 2015. Εκανε το παν για να την τιμήσει. Τη συμφωνία τη φέραμε στην κρίση του λαού. Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και να φέρουμε την 13 σύνταξη. Ο κος Μητσοτάκης την κατάργησε και σήμερα δεν είναι ούτε να αναδρομικά που ενέκρινε η ΣτΕ.

Στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρότι ήμασταν υποχρεωμένοι να τηρήσουμε ένα πρόγραμμα που δεν ήταν δικό μας νομίζω ότι υπήρξε η μέγιστη κοινωνική κατανόηση. Δεν νομίζω ότι ισχύει σήμερα.

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εχω σταθερή στάση, αυτό που λέει σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης ότι δεν αποτελώ κίνδυνο για τη Δημοκρατία ο κόσμος το ξέρει. Κίνδυνο αποτελούσα για τη Νέα Δημοκρατία γι’ αυτό με παρακολουθούσαν. Εγώ θέλω να πάνε φυλακή όσοι έστησαν το παρακράτος σε βάρος πολιτών. 

Οποιος είτε κοντά μου είτε στο κόμμα μου και κινείται σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος δεν μπορεί να υπηρετεί το κόμμα μας. Εγώ λέω διεθνή διαγωνισμό για τις διοικήσεις σε όλα τα νοσοκομεία και τους οργανισμούς.   

Περιβάλλον και Ενέργεια

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αξίζει στον λαό να πληρώνει πανάκριβα την ενέργεια ενώ μπορούμε να κάνουμε εξορύξεις. Επιμένω στην εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η αξία των κοιτασμάτων είναι 250 δισ. ευρώ. Εμείς θα κάνουμε ότι η Νορβηγία, εξόρυξη και σύνδεσή της με τις συντάξεις.

Δεν στήριξα νομοσχέδια για ΑΠΕ γιατί δεν αποθηκεύεται η ενέργεια που παράγουν.

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Οι εξορύξεις θέλουν 15 χρόνια για να γίνει παραγωγή αν γίνει αυτό. Δεν είναι λύση. Προσφέρουν μόνο γεωπολιτικές εντάσεις. Για τη μετάβαση το μέλλον είναι οι πλωτές ανεμογεννήτριες από αλουμίνιο. Το θέμα είναι να μην χάσουμε αυτή την πράσινη βιομηχανική επανάσταση.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είμαι περήφανος γιατί όταν χρειάστηκε να γίνει κρατική παρέμβαση στην ενέργεια την κάναμε και προστατεύσαμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το 70% των πόρων ήρθαν από την υπερφορολόγηση των εταιρειών.

Πλέον όμως η κατάσταση αλλάζει, χρειάζονται πλεονάσματα. Μόνο τα δυο εμβληματικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, μείωση ΦΠΑ και μείωση ΕΝΦΙΑ κοστίζουν κοντά στα 4 δισ. ευρώ ετησίως.

Εγιναν βήματα στο σιδηρόδρομο αλλά υπήρξαν και αστοχίες που πληρώσαμε ακριβά.

ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο Ν. Ανδρουλάκης είπε να μην διορίζουμε κομματικά παιδιά. Συμφωνώ. Στα Τέμπη ένα κομματικό ρουσφέτι οδήγησε στο θάνατο 57 ανθρώπων.

Το 2022 έχουμε υπέρβαση εσόδων από τον ΦΠΑ 4,5 δισ. ευρώ. Ακόμα και υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ ζητούν να τον μειώσει. Δίνει στοχευμένες επιδοτήσεις για να κρατούν ψηλά τα έσοδα των ενεργειακών μηχανισμών. Εμείς θα σταματήσουμε αυτό τον μηχανισμό. Εκεί θα βρούμε τα λεφτά. Θα πάρει ανάσα ο καταναλωτής.

Με επαναφορά της ΔΕΗ σε κρατικό έλεγχο θα μειωθούν τα τιμολόγια. Για 4,5 χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ το ρεύμα. Η κυβέρνηση την ιδιωτικοποίησε μόλις ξεκινούσε η ενεργειακή κρίση.

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το 34% των μετοχών της ΔΕΗ ανήκει στο Δημόσιο. Οι άλλοι δεν μπορούν να  κερδοσκόπησε εις βάρος του καταναλωτή. Πρέπει να συνδέσουμε την απολιγνιτοποίηση ως κίνηση της οικονομίας με επενδύσεις στο δίκτυο και την αποθήκευση για να απεξαρτηθούμε από το εισαγόμενο φυσικό αέριο.

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Το ζήτημα με την ενέργεια, το περιβάλλον και την ανοικοδόμηση είναι ότι χρειάζεται μια κυβέρνηση για τον λαό. Η εγκληματική πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και του χρηματιστηρίου ενέργειας ξεκίνησε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα προβάλλει μια προοδευτική κυβέρνηση «μούφα», να μην ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη.

Η Ελλάδα είναι πλούσιος τόπος μπορεί να αξιοποιήσει όλες τις μορφές ενέργειας. Το ζήτημα βρίσκεται στο ποια ρότα τραβάς.

Νέα Γενιά

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Γνωρίζω τι σημαίνει ανασφάλεια μέσα στο πανεπιστήμιο. Εχω κλειδωθεί με φοιτητές μου στη σχολή γιατί εξωσχολικοί μας απειλούσαν. Ασφάλεια όμως δεν είναι τα μέτρα Κεραμέως και η αστυνομία στο πανεπιστήμιο. Δεν έχουν καταλάβει πως λειτουργούν τα μεγάλα πανεπιστήμια ή παίζουν ένα έργο στο ακροδεξιό ακροατήριο.

Είμαι σταθερά αρωγός οποιουδήποτε έχει απειληθεί για την έκφραση των ιδεών του.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Οι νέοι έχουν δίκιο αν είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην εξουσία. Θα μας αξιολογήσουν. Εγιναν λάθη σε αυτή την κυβέρνηση, όπου χρειάστηκε ζήτησα συγνώμη, αναγνώρισα τα λάθη, αλλά το λάθος γίνεται σφάλμα όταν επαναλαμβάνεται.

Η κυβέρνηση θα κριθεί από όλους τους Ελληνες. Το ισοζύγιο θα κριθεί. Ζητώ από τους νέους να αξιολογήσουν τα κόμματα ακριβά, τους ζητώ να ψηφίσουν.

Το youth pass ήταν συμπληρωματικό έργο. Εγώ προτείνω, αφού μάλλον θα πάμε σε δεύτερη κάλπη, να καταθέσουμε όλοι τα προγράμματά μας στο ΓΛΚ ή την ΕΚΤ. 150 ευρώ δώσαμε και στο freedom pass. Δεν θα κριθούμε γι’ αυτό από τους νέους.

ΤΣΙΠΡΑΣ: Τόσα χρόνια είχαμε πανελλαδικές χωρίς ελάχιστη βάση. Ηρθε ο κος Μητσοτάκης και μπήκε. Εγινε για δυο λόγους: για να μειώσει τον αριθμό των εισακτέων και να μειωθούν οι δαπάνες και να αυγατίσει η πελατεία των κολλεγίων. Αν θες μείωσε τον αριθμό των εισακτέων, πες το ευθέως.

Για τις μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες έλεγαν ότι έκλεψαν συνθήματα. Οι δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις έχουν συνθήματα όταν η ζωή τα κάνει επίκαιρα. Αυτό που μπορεί να σώσει τον λαό είναι η ενότητα.

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Χρειάζονται επενδύσεις σε ανταγωνιστικούς τομείς για να γυρίσουν οι νέοι. Εχουμε πρόγραμμα για 150.000 κοινωνικές κατοικίες για τους νέους.

Επανερχόμενος στο θέμα των υποκλοπών ξεκαθάρισε ότι η δικαιοσύνη πρέπει να οδηγήσει όσους πρωταγωνιστούν απέναντι στις ποινικές ευθύνες. Αυτό πρέπει να γίνει και στη χώρα μας. Δεν λέω κάτι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Οι νέοι πρέπει να πάνε να ψηφίσουν, δεν είναι αντισυστημική η αποχή. Κάθε κυβέρνηση είναι χειρότερη από την προηγούμενη.

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορείς να κοροϊδέψεις τα παιδιά. Τους λέμε να πάνε να δουλέψουν σε κάτεργα στα νησιά για 600 ευρώ μένοντας σε σπίτια με άλλους δέκα. Βλέπουν ότι δεν υπάρχει αξιοκρατία οι νέοι.

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

Κυρ. Μητσοτάκης: «Έχουμε πολλή ακόμη δουλειά να κάνουμε»

Στην τελική του εισήγηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «σε δέκα μέρες οι πολίτες θα κληθούν να πάρουν μια απόφαση: αν θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω».

«Μετά από μια δύσκολη τετραετία μπορώ να κοιτάξω τους πολίτες στα μάτια και να τους πως ήμουν συνεπής στις δεσμεύσεις μου. Και ότι κράτησα τη χώρα ασφαλή εν μέσω πρωτοφανών προκλήσεων» συμπλήρωσε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.

Ωστόσο συνέχεια κατέστησε σαφές πως οι πολίτες «ψηφίζουν με το βλέμμα στο μέλλον» συμπληρώνοντας πως «έχω ξεκάθαρο σχέδιο για την επόμενη τετραετία».

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως «θέλω μια Ελλάδα που θα μπορέσει να ανεβάσει το μέσο και τον κατώτατο μισθό, που θα μειώσει την ανεργία» και πρόσθεσε πως «έχω ένα ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον με πολλές θέσεις εργασίας που θα ανεβάσει τον μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ και τον κατώτατο στα 900 ευρώ».

Στη συνέχεια, παραδέχτηκε πως «έχουμε πολλή ακόμη δουλειά να κάνουμε. Η κατάσταση στην Υγεία δεν είναι αυτή που θέλουμε αλλά έχουμε ξεκάθαρο σχέδιο για το τι θέλουμε να κάνουμε».

«Ξέρω ότι μπορούμε να γίνουμε πρωταγωνιστές στην πράσινη ενέργεια. (…) Μπορούμε να παράγουμε περισσότερη ηλιακή ενέργεια. Θέλω μια Ελλάδα ισχυρή που θα είναι πρωταγωνιστής, που θα διαμορφώνει εξελίξεις. Είναι στο χέρι μας αν θα προχωρήσουμε σταθερά μπροστά» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αλ. Τσίπρας: Οι πολίτες μπορούν να φέρουν την αλλαγή

Στο καταληκτικό του σχόλιο στο αποψινό debate ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε λέγοντας ότι απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες ανεξάρτητα από το αν είναι αριστεροί, δεξιοί ή κεντρώοι γιατί έχουν τη δυνατότητα με την ψήφο τους να φέρουν την αλλαγή στις επερχόμενες εκλογές.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες των εργαζόμενων, των αγροτών, των νέων που σκέφτονται να φύγουν από τη χώρα.

«Τα 4 τελευταία χρόνια η αδικία έγινε καθεστώς. Τα πανεπιστήμια έμειναν παρατημένα, τα νοσοκομεία δεν έχουν γιατρούς, οι νέοι βλέπουν τα όνειρά τους να συνθλίβονται. Χιλιάδες νοικοκυριά αγωνιούν αν θα χάσουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς», είπε χαρακτηριστικά.

«Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε με απλή αναλογική και κοινή λογική. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο βήμα για την αλλαγή», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ξέρουμε και μπορούμε, κυβερνήσαμε στις πιο δύσκολες συνθήκες της μεταπολίτευσης, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Κάναμε λάθη, αλλά κυβερνήσαμε έντιμα. Αφήσαμε χρήματα στα Ταμεία. Δεν κυβερνήσαμε με το πρόγραμμά μας. Ζητάμε μια πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε χωρίς του μνημονιακούς περιορισμούς. Το χρωστάμε στην Ιστορία, το χρωστάμε στον ελληνικό λαό, με δικαιοσύνη για όλους, με δικαιοσύνη παντού», κατέληξε.

Ν. Ανδρουλάκης: Μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή

«Οι κάλπες της 21ης Μαΐου θα δείξουν αν θα αλλάξει κάτι ή θα ζήσουμε μία από τα ίδια. Ζούμε 15 χρόνια οικονομικής κρίσης, ανισότητας, ανεργίας και θεσμικής παρακμής. Η χώρα χρειάζεται μεγάλες αλλαγές προς όφελος του πολίτη και της οικονομίας» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, στην τοποθέτησή του στην τελική του τοποθέτηση στο debate.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα σενάρια ακυβερνησίας την επομένη των εκλογών και τόνισε: «Κυβέρνηση θα έχουμε, το θέμα είναι τι κυβέρνηση. Που χαϊδεύει τους ισχυρούς ή προς όφελος του απλού πολίτη και των νέων».

«Εγώ αυτό που λέω σήμερα, αυτό θα κάνω και αύριο και δεν θέλω κανένας πολίτης να νιώσει ότι εργαλειοποίησα την ψήφο του» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, σημειώνοντας ότι η «πυξίδα μας είναι η εμπιστοσύνη, η αξιοκρατία και διαφάνεια, η αξιοπρέπεια (με ισχυρό κοινωνικό κράτος με δημόσια παιδεία και εξωστρέφεια) και η ανάπτυξη και προοπτική».

«Μπορούμε, εάν ο λαός μας δώσει ισχυρή εντολή, να κάνουμε την αλλαγή» είπε κλείνοντας ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Δ. Κουτσούμπας: Από χέρι αντιλαϊκή η επόμενη κυβέρνηση

Στην τελική του εισήγηση ο γ.γ. του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο σύνθημα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» λέγοντας πως αποτυπώνει αποτυπώνει όχι μόνο το έγκλημα στα Τέμπη, αποτυπώνει αυτήν πορεία των τελευταίων ετών και τις αντιφάσεις ενός συστήματος βαρβαρότητας.

«Αυτόν τον δρόμο τον δημιούργησαν όλα τα κόμματα που είχαν κυβερνήσει τα προηγούμενα χρόνια» είπε και τόνισε πως «όλοι οι παριστάμενοι, είτε ως πρωθυπουργοί, είτε ως υπουργοί, αλλά και άλλοι ως στελέχη κομμάτων, με τον ένα ή άλλο τρόπο έχουν ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση. Είναι μέρος του προβλήματος και αυτό πρέπει να ξέρει ο λαός».

Κυβέρνηση θα βγει το επόμενο διάστημα. Εκτιμάμε πως θα βγει στη βάση των προγραμμάτων που έχουν διαμορφώσει τα κόμματα, ακόμη και την 22α Μαΐου. Αυτή η κυβέρνηση θα είναι από χέρι αντιλαϊκή και ο λαός θα πρέπει να πάρει τα μέτρα του. Θα πρέπει ο λαός να ενισχύσει το ΚΚΕ γιατί μόνο έτσι θα είναι δυνατός απέναντι στα δύσκολα και αντιλαϊκά που έρχονται» υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι ο ΚΚΕ είχε προτείνει στη διακομματική να υπάρχει πιο ζωηρός διάλογος στο debate, μια πρόταση που δεν εισακούστηκε.

Κυρ. Βελόπουλος: Να ξανακάνουμε περήφανους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες

«Εγώ να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό που μας έβαλε δύο φορές στο ελληνικό κοινοβούλιο και που σήμερα συνάντησα 4 δημοσιογράφους, που μέχρι σήμερα δεν τους έχω συναντήσει. Και αυτό είναι μία πικρία πολιτική γιατί δεν μπορούμε να πούμε αυτό που πιστεύουμε: ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει» είπε στην τοποθέτησή του στο τέλος του debate ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Ξεφυλλίζοντας τα προγράμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ανέφερε: «κανείς τους δεν λέει τι θα κάνει για την πατρίδα. Εμείς θέλουμε ίσες ευκαιρίες και αξιοκρατία».

«Εύχομαι οι Έλληνες κάποια στιγμή να ενώσουν δύο συνθήματα, το “Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια” και το “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία”» συνέχισε ο κ. Βελόπουλος και κατέληξε: «Έρχονται δύσκολες στιγμές και για εμάς είναι δέσμευση να ξανακάνουμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες περήφανους, έχουμε πρόγραμμα 400 σελίδων».

Γ. Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τρέμει την ψήφο των νέων

Στην καταληκτική του τοποθέτηση, ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε:

«Όλοι μας ζητάμε τους νέους να ψηφίσουν αλλά στα λόγια γιατί στο ΜέΡΑ25 καταθέτουμε ξανά και ξανά, τρεις μήνες τώρα μία τροπολογία στη Βουλή να επιτραπεί στους νέους όταν εργάζονται εποχικοί σε ένα νησί να μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο εργασίας τους, όπως μπορούν οι αστυνομικοί, οι φαντάροι… η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τρέμει την ψήφο των νέων και λέει όχι σε αυτό.

»Επομένως θα μου επιτρέψετε να σπάσω τη συναίνεση ότι όλοι δήθεν θέλουμε τη νέα γενιά να ψηφίσει. Ο κ. Μητσοτάκης τρέμει, ιδρώνει με τη σκέψη ότι θα ψηφίσουν οι νέοι ιδίως αυτοί που δουλεύουν.

»Υπάρχει το αφήγημα των κομμάτων που τσακώνονται για το ποιος μας έβγαλε από τα μνημόνια. Υπάρχει και το αφήγημά μας ότι ο κ. Τσίπρας μας έφερε το 4ο μνημόνιο, το πιο αδίστακτο απ’ όλα. Η επόμενη συγκυβέρνηση που θα μαγειρέψουν τα 3 κόμματα, θα έχει βασικό στόχο τη δημοσιονομική πειθαρχία.

»Από το 2017 έχουμε μία μόνιμη λεηλασία που βασίζεται σε 3 πράγματα: το χρηματιστήριο ενέργειας, το όνειδος με τα κόκκινα δάνεια και το υπερταμείο. Κανένας από τα τρία κόμματα αυτά δεν θα καταργήσει τίποτα από αυτά. Το ΜέΡΑ25 λέει πως ο μόνος τρόπος να κρατήσουμε τα παιδιά μας που δεν έχουν φύγει ακόμη είναι να καταργήσουμε τους τρεις αυτούς μηχανισμούς λεηλασίας».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu