Διεθνή

Δασμοί Τραμπ: Πως ένα iPhone «made in the USA» θα μπορούσε να φτάσει και τα 3.500 δολάρια

Financialreport.gr

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ πιστεύει ότι οι ΗΠΑ έχουν το εργατικό δυναμικό και τους πόρους για να κατασκευάσουν iPhone στις ΗΠΑ, αλλά οι αναλυτές δεν συμφωνούν

Όταν ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε ένα δείπνο το 2011 ρώτησε τον εκλιπόντα Διευθύνοντα Σύμβουλο της Apple, Στιβ Τζομπς, σχετικά με την κατασκευή ενός iPhone στις ΗΠΑ, ο Τζομπς δεν μάσησε τα λόγια. «Αυτές οι δουλειές δεν επιστρέφουν», σύμφωνα με το CNBC.

Υπερασπιζόμενος τους «αμοιβαίους δασμούς», ο Λευκός Οίκος αυτή την εβδομάδα είπε ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πιστεύει ότι οι ΗΠΑ έχουν το εργατικό δυναμικό και τους πόρους για να κατασκευάσουν iPhone στις ΗΠΑ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ ή οποιοσδήποτε άλλος στην τεχνολογική εταιρεία υποστήριξαν αυτόν τον ισχυρισμό, αλλά αναλυτές που ακολουθούν την Apple λένε ότι η ιδέα ενός αμερικανικού iPhone είναι αδύνατη στη χειρότερη και πολύ ακριβό.

Καθώς είναι σε μεγάλο βαθμό μια θεωρητική άσκηση, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα εικασιών σχετικά με το πόσο μπορεί να κοστίσει ένα αποκλειστικά αμερικανικό iPhone.

Ο αναλυτής της Bank of America Securities, Wamsi Mohan, δήλωσε σε σημείωμα της Πέμπτης ότι το iPhone 16 Pro, το οποίο κοστολογείται επί του παρόντος στα 1.199 δολάρια, θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 25% μόνο με βάση το κόστος εργασίας. Αυτό θα την έκανε μια συσκευή περίπου 1.500 δολαρίων.

Ο Dan Ives της Wedbush προσδιόρισε 3.500 δολάρια ως την τιμή του iPhone των ΗΠΑ λίγο μετά την ανακοίνωση δασμών την περασμένη εβδομάδα, εκτιμώντας ότι η Apple θα χρειαστεί να ξοδέψει 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε τρία χρόνια για να μεταφέρει το 10% της αλυσίδας εφοδιασμού της στις ΗΠΑ.

Η Apple παράγει περισσότερο από το 80% των προϊόντων της στην Κίνα

Αυτή τη στιγμή, η Apple παράγει περισσότερο από το 80% των προϊόντων της στην Κίνα. Αυτά τα προϊόντα λαμβάνουν πλέον φόρο 145% όταν εισάγονται στις ΗΠΑ μετά την έναρξη ισχύος των δασμών του Τραμπ αυτή την εβδομάδα.

Οι ειδικοί λένε ότι ένα iPhone «Made in the USA» θα αντιμετώπιζε σοβαρές προκλήσεις, που κυμαίνονται από την εύρεση και την πληρωμή εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ μέχρι το κόστος των δασμών που θα επιβάρυνε η Apple για την εισαγωγή εξαρτημάτων στις ΗΠΑ για τελική συναρμολόγηση.

Υπάρχει ευρεία συμφωνία μεταξύ των αναλυτών και των παρατηρητών του κλάδου ότι δεν είναι πιθανό να συμβεί. Η Wall Street αμφέβαλλε εδώ και χρόνια ότι η Apple θα έκανε ένα αμερικανικό iPhone. «Δεν νομίζω ότι είναι κάτι τέτοιο», είπε η Laura Martin του Needham στο CNBC αυτή την εβδομάδα.

″Δεν είναι πραγματικότητα ότι στο χρονικό πλαίσιο της επιβολής δασμών ότι αυτό θα μετατοπίσει την παραγωγή εδώ. Είναι ευχή στον ουρανό”, δήλωσε ο Jeff Fieldhack, διευθυντής έρευνας στην Counterpoint Research.

Η Apple σχεδιάζει τα προϊόντα της στην Καλιφόρνια, αλλά κατασκευάζονται από συμβασιούχους κατασκευαστές, όπως η Foxconn, κορυφαίος προμηθευτής της εταιρείας.

Ακόμα κι αν η Apple ξοδέψει πολλά για να πείσει τη Foxconn ή άλλον συνεργάτη να συμφωνήσει να κατασκευάσει μερικά iPhone στις ΗΠΑ, θα χρειαστούν χρόνια για την κατασκευή των εργοστασίων και την εγκατάσταση των μηχανημάτων και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ ενδέχεται να μην αλλάξει ξανά με τρόπο που να κάνει το εργοστάσιο λιγότερο χρήσιμο.

Το εργατικό δυναμικό και το κόστος

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το iPhone του θείου Σαμ είναι ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν το ίδιο εργατικό δυναμικό με την Κίνα – αν και ο τεράστιος αριθμός εργαζομένων που απαιτούνται για την κατασκευή iPhone είναι ένα από τα αξιοθέατα για την κυβέρνηση Τραμπ.

«Ο στρατός των εκατομμυρίων ανθρώπων που βιδώνουν μικρές βίδες για να φτιάξουν iPhone, δεν πρόκειται να δημιουργηθεί στην Αμερική», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ στο CBS την Κυριακή.

Η Foxconn κατασκευάζει iPhone και άλλα προϊόντα της Apple σε τεράστιες πανεπιστημιουπόλεις που περιλαμβάνουν κοιτώνες και λεωφορεία . Οι εργαζόμενοι συχνά ταξιδεύουν από κοντινές περιοχές για να εργαστούν στο εργοστάσιο για σύντομες περιόδους και η απασχόληση αυξάνεται εποχιακά το καλοκαίρι πριν κυκλοφορήσουν τα νέα iPhone το φθινόπωρο. Το καλά λαδωμένο σύστημα βοηθά την Apple να αντλεί περισσότερα από 200 εκατομμύρια iPhone ετησίως.

Επιπλέον, η Foxconn κατά τη διάρκεια των ετών έχει ελεγχθεί πολλές φορές για τις συνθήκες των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένου του 2011 όταν η εταιρεία τοποθέτησε δίχτυα γύρω από ορισμένα από τα κτίριά της μετά από μια σειρά από αυτοκτονίες εργαζομένων. Ομάδες εποπτείας είπαν ότι η δουλειά της Foxconn είναι εξαντλητική και ότι οι εργαζόμενοι πιέζονται να εργαστούν υπερωρίες.

Παρά τις συνθήκες εργασίας, η Foxconn προσέλαβε 50.000 επιπλέον εργάτες στο μεγαλύτερο εργοστάσιό της στο Henan για να κατασκευάσει αρκετά iPhone πριν από την κυκλοφορία των τελευταίων μοντέλων τον Σεπτέμβριο, ανέφεραν κινεζικά μέσα ενημέρωσης το περασμένο φθινόπωρο.

Αλλά οι Κινέζοι εργαζόμενοι αμείβονται πολύ λιγότερο από τους Αμερικανούς. Ο ωρομίσθιος κατά τη διάρκεια της αύξησης του iPhone 16 ήταν 26 γιουάν, ή 3,63 δολάρια, με μπόνους υπογραφής 7.500 γιουάν, ή περίπου 1.000 δολάρια, σύμφωνα με την South China Morning Post. Για σύγκριση, ο κατώτατος μισθός στην Καλιφόρνια είναι 16,50 $ ανά ώρα.

Ο Mohan της Bank of America Securities εκτίμησε την Πέμπτη ότι το κόστος εργασίας για τη συναρμολόγηση και τη δοκιμή ενός iPhone στις ΗΠΑ θα ανέλθει στα 200$ ανά iPhone, από 40$ στην Κίνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Cook είπε επίσης ότι ένα άλλο ζήτημα είναι ότι οι Αμερικανοί εργαζόμενοι δεν έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες. Σε μια συνέντευξη του 2017, ο Κουκ είπε ότι δεν υπάρχουν αρκετοί μηχανικοί εργαλείων στις ΗΠΑ. Αυτοί οι μηχανικοί εργάζονται και διαμορφώνουν τις μηχανές που παίρνουν τα εξελιγμένα σχέδια από την Apple, τα οποία έχουν τη μορφή αρχείων υπολογιστή, και τα μετατρέπουν σε φυσικά αντικείμενα.

«Ο λόγος είναι λόγω της ποσότητας δεξιοτήτων σε μια τοποθεσία και του τύπου δεξιοτήτων που είναι», είπε ο Κουκ όταν ρωτήθηκε σε συνέδριο γιατί η Apple κάνει τόση παραγωγή στην Κίνα.

Μια συνάντηση μηχανικών εργαλείων στην Κίνα θα μπορούσε να γεμίσει «πολλά γήπεδα ποδοσφαίρου», αλλά στις ΗΠΑ, θα ήταν δύσκολο να γεμίσει ένα, είπε ο Κουκ.

Η πιο πρόσφατη προσπάθεια να μεταφέρει η Foxconn σημαντική παραγωγή στις ΗΠΑ απέτυχε.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε μια επένδυση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Foxconn για την κατασκευή εργοστασίων στο Ουισκόνσιν το 2017 . Η Apple δεν ήταν ποτέ σύμφωνη με την μεταφορά της Foxconn στο Ουισκόνσιν, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Τραμπ να ισχυριστεί ότι η Apple θα κατασκευάσει τρία «μεγάλα όμορφα εργοστάσια» στις ΗΠΑ

Η Foxconn άλλαξε τα σχέδια αρκετές φορές για το τι θα παρήγαγε το εργοστάσιο του Ουισκόνσιν, αλλά τελικά αρκέστηκε στην κατασκευή μασκών προσώπου κατά τη διάρκεια της πανδημίας – τίποτα σχετικό με τα ηλεκτρονικά. Το εργοστάσιο της Foxconn Wisconsin είχε δημιουργηθεί 13.000 θέσεις εργασίας, αλλά δημιούργησε μόνο 1.454 θέσεις εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα σχέδια για το εργοστάσιο εγκαταλείφθηκαν και το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων παραμένει άκτιστο .

Το 2011 η παραγωγή επεκτάθηκε στη Βραζιλία

Η Apple συνεργάστηκε με τη Foxconn το 2011 για να επεκτείνει την παραγωγή iPhone στη Βραζιλία για να αποφύγει τους μεγάλους εισαγωγικούς δασμούς στη χώρα αυτή. Το εργοστάσιο εξακολουθεί να λειτουργεί σήμερα και θα παράγει μοντέλα iPhone 16 για να βοηθήσει την Apple να παρακάμψει τους δασμούς των ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές βραζιλιάνικων μέσων ενημέρωσης .

Ωστόσο, ακόμη και μετά τη λειτουργία του εργοστασίου των 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα περισσότερα εξαρτήματα εξακολουθούσαν να εισάγονται από την Ασία και το 2015, τέσσερα χρόνια μετά την ανακοίνωση του εργοστασίου, τα iPhone που κατασκευάζονται στη Βραζιλία πωλούνταν στη διπλάσια τιμή από τα iPhone που κατασκευάζονται στην Κίνα, σύμφωνα με το Reuters .

Ωστόσο, οι πρόσφατες προσπάθειες της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., του κύριου κατασκευαστή chip της Apple, ήταν επιτυχείς. Η TSMC κατασκευάζει τώρα μικρές ποσότητες τσιπ αιχμής σε ένα νέο εργοστάσιο στην Αριζόνα και η Apple είναι αφοσιωμένος πελάτης.

Ακόμα κι αν τα iPhone μπορούσαν να συναρμολογηθούν στην Αμερική, πολλά από αυτά που πηγαίνουν σε ένα iPhone προέρχονται από χώρες σε όλο τον κόσμο, οι οποίες έχουν στη λίστα Τραμπ με δασμούς.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανταλλακτικών σε ένα iPhone κατασκευάζεται στην Ασία. Ο επεξεργαστής κατασκευάζεται από την TSMC στην Ταϊβάν, η οθόνη παράγεται από εταιρείες της Νότιας Κορέας όπως η LG ή η Samsung και η πλειοψηφία των άλλων εξαρτημάτων κατασκευάζεται στην Κίνα.

Η Apple θα αντιμετωπίσει δασμούς στα περισσότερα από αυτά τα ανταλλακτικά, σύμφωνα με τον Mohan της Bank of America Securities, εκτός εάν μπορούσε να εξασφαλίσει εξαιρέσεις για μεμονωμένα εξαρτήματα. Οι ημιαγωγοί, που είναι από τα πιο πολύτιμα εξαρτήματα μέσα σε ένα iPhone, εξαιρούνται από τα τιμολόγια αυτή τη στιγμή.

Ο Τραμπ την Τετάρτη έθεσε μια παύση 90 ημερών στους περισσότερους από τους δασμούς του, αλλά εάν η παύση τελειώσει, ένα iPhone 16 Pro Max που κατασκευάστηκε από τους Yankee θα μπορούσε να αυξηθεί στην τιμή κατά 91% χάρη στους δασμούς και το αυξημένο κόστος εργασίας, έγραψε ο Mohan.

«Αν και μπορεί να είναι δυνατή η μεταφορά της τελικής συναρμολόγησης στις ΗΠΑ, η μεταφορά ολόκληρης της αλυσίδας εφοδιασμού iPhone θα ήταν πολύ μεγαλύτερο εγχείρημα και πιθανότατα θα χρειαζόταν πολλά χρόνια, αν είναι ακόμη δυνατό», έγραψε ο Mohan.

Αν και ο Τζομπς απέκλεισε την ιδέα παραγωγής ενός iPhone στην Αμερική με τον Ομπάμα, ο Κουκ δεν ακολούθησε την ίδια  προσέγγιση.

Αντίθετα, ο Κουκ οδήγησε τη στρατηγική της Apple να συνεργαστεί με τον Τραμπ , συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας στην ορκωμοσία του τον Ιανουάριο. Η Apple ανακοίνωσε επίσης ότι θα δαπανήσει 500 δισεκατομμύρια δολάρια εντός των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ορισμένων διακομιστών AI στο Χιούστον. Ο Τραμπ αναφέρει τακτικά στις ομιλίες του αυτήν την επένδυση.

Κατά την πρώτη κυβέρνηση Τραμπ, η στρατηγική του Κουκ λειτούργησε.

Παρόλο που ο Τραμπ μίλησε για iPhone με αστέρια και ρίγες και εργοστάσια κατασκευής της Apple στις ΗΠΑ, η εταιρεία τεχνολογίας κατάφερε να εξασφαλίσει προσωρινές εξαιρέσεις για πολλά από τα προϊόντα της που κατασκευάζονται στην Κίνα. Αυτό σήμαινε ότι η Apple δεν χρειαζόταν να πληρώνει δασμούς σε σημαντικές συσκευές όπως το iPhone.

Η επίθεση γοητείας κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ κορυφώθηκε το φθινόπωρο του 2019, όταν η Apple επέκτεινε τη δέσμευσή της να συναρμολογήσει το Mac Pro αξίας 3.000 δολαρίων σε ένα εργοστάσιο Flex έξω από το Όστιν του Τέξας. Ο Τραμπ περιόδευσε το εργοστάσιο με τον Κουκ.

Προτού η Apple δεσμευτεί για ένα κόκκινο, λευκό και μπλε iPhone, ενδέχεται να παράγει προϊόντα ή αξεσουάρ χαμηλότερου όγκου στις ΗΠΑ για να γοητεύσει τον Τραμπ, λένε αναλυτές της Wall Street.

Δεδομένου ότι τώρα γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί, δεν θα εκπλαγούμε αν βλέπαμε την Apple να δεσμεύεται για παραγωγή μικρού όγκου στις ΗΠΑ (HomePod? AirTags?), παρόμοια με τη δέσμευσή της τον Σεπτέμβριο του 2019 να κατασκευάσει το νέο Mac Pro στο Όστιν του Τέξας.

Πάντως η Apple αρνήθηκε να σχολιάσει μια τέτοια κίνηση τώρα.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu