Επενδύσεις

D – Orbit: Η αεροδιαστημική εταιρεία από την Ιταλία στην Ελλάδα με προίκα 100 εκατ. ευρώ

O CEO Luca Rossettini

Έχει θυγατρικές στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πορτογαλία και προσεχώς και στην Ελλάδα

Με φόντο την ανάπτυξη του AI και το γενικότερο ενδιαφέρον που υπάρχει για τις διαστημικές τεχνολογίες, δεν αποτέλεσε έκπληξη η επένδυση του Ταμείου Φαιστός σε μια εταιρεία που αναπτύσσει αυτά τα οικοσυστήματα, με στόχο να έρθει στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Financial Report, η D-Orbit είναι μια ιδιωτική αεροδιαστημική εταιρεία με έδρα την Ιταλία με θυγατρικές στην Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Η D-orbit δραστηριοποιείται κυρίως στην αγορά του Διαστημικού Ρυμουλκού, γνωστή και ως αγορά τροχιακού οχήματος μεταφοράς (OTV). Παρά το γεγονός ότι η έννοια υπάρχει εδώ και αρκετές δεκαετίες, μόνο τα τελευταία χρόνια παράγονται και χρησιμοποιούνται περισσότερα παραδείγματα. Η D-Orbit, επίσης, εκτελεί εμπορικές αποστολές ION από τον Σεπτέμβριο του 2020, αναπτύσσοντας δορυφόρους για πελάτες όπως τα Planet Labs, EnduroSat, Elecnor Deimos, University of Southern California, SatRevolution[ και Kleos

Χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2011 από τον απόφοιτο του Πολυτεχνείου του Μιλάνου Luca Rossettini, ο οποίος είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της και τον Renato Panesi, ο οποίος είναι εμπορικός της διευθυντής. Ο Rosettini, εξάλλου, είναι και μέλος της Αεροδιαστημικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά όσα έχουν γίνει γνωστά, η αρχική εστίαση της εταιρείας ήταν η ανάπτυξη ενός έξυπνου και αυτόνομου κινητήρα παροπλισμού για δορυφόρους και στάδια εκτοξευτών που ονομάζεται D3.
Μάλιστα, το 2015, το έργο D3 χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020.

Ήταν, όμως, το 2017, όταν η εταιρεία ξεκίνησε την ανάπτυξη του ION Satellite Carrier, ενός τροχιακού οχήματος μεταφοράς ικανού να φιλοξενήσει μια παρτίδα δορυφόρων, να τους μεταφέρει σε τροχιές και να απελευθερώσει τον καθένα από αυτούς, ξεχωριστά, σε μια προσαρμοσμένη τροχιακή υποδοχή. Το σύστημα OTV πραγματοποίησε την πρώτη του εμπορική αποστολή τον Σεπτέμβριο του 2020.

Παραλίγο στο Χρηματιστήριο

Δύο χρόνια μετά, το 2022, η εταιρεία σχεδίαζε να εισέλθει στο Ιταλικό χρηματιστήριο και μάλιστα με αποτίμηση 1,4 δισ. $, κάτι που τελικά αυτό δεν έγινε και η προσπάθεια δεν επαναλήφθηκε τα επόμενα χρόνια.

Αυτό, όμως δεν εμπόδισε την ανάπτυξή της και την προσέλκυση περισσότερων κεφαλαίων. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Ιανουάριο του 2024, η D-Orbit συγκέντρωσε 100 εκατομμύρια ευρώ σε τρίτο γύρο χρηματοδότησης από μια σειρά funds και εταιρειών από την Ευρώπη όπως οι Marubeni Corporation, Avantgarde, CDP Venture Capital SGR, Seraphim Space, United Ventures, Indaco Venture Partners, Neva SGR SpA και άλλες.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός επενδυτικός γύρος, στον οποίο συμμετέχει το Ταμείο Φαιστός είναι ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ μεταξύ των συν-επενδυτών είναι αναγνωρισμένα Venture Capitals στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας.

Τα κεφάλαια τα οποία θα λάβει η D-Orbit θα χρησιμοποιηθούν από την εταιρεία για να συνεχίσει να διατηρεί το πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης στην αγορά υπηρεσιών στο διάστημα και να επεκτείνει τις τρέχουσες υπηρεσίες.

Παράλληλα και σύμφωνα με τη στρατηγική του Ταμείου Φαιστός για την ανάπτυξη των εταιρειών του χαρτοφυλακίου του, έχουν δημιουργηθεί ήδη οι βάσεις για τη συνεργασία μεταξύ της D-Orbit και της OQ Technology.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu