Το Πεκίνο έχει ήδη ξεκινήσει συνομιλίες με Ιαπωνία, Νότια Κορέα και ΕΕ
Καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να διαπραγματευτούν παραχωρήσεις από την κλιμάκωση του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου της περασμένης εβδομάδας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ , η Κίνα έχει πάρει μια διαφορετική πορεία, αναφέρει σε ανάλυσή του το CNN.
Μέσα σε 48 ώρες από την ανακοίνωση του Τραμπ για τους δασμούς που σφυρηλατούσαν την αγορά, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αντέδρασε γρήγορα με τα δικά της τιμωρητικά μέτρα σε προϊόντα και εταιρείες των ΗΠΑ.
Και τώρα στέλνει ένα σαφές μήνυμα: η Κίνα είναι καλά προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει έναν εμπορικό πόλεμο – και να βγει πιο δυνατή από την άλλη πλευρά.
Αυτό το μήνυμα στάλθηκε τηλεγραφικά στο εγχώριο κοινό της Κίνας και σε ξένες χώρες με μια καταιγίδα κάλυψης από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και κυβερνητικών δηλώσεων το Σαββατοκύριακο μετά την επική επίθεση του Τραμπ στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα.
«Οι δασμοί των ΗΠΑ θα έχουν αντίκτυπο (στην Κίνα), αλλά «ο ουρανός δεν θα πέσει», ανέφερε την Κυριακή ένα σχόλιο στο φερέφωνο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας People’s Daily.
«Από τότε που οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τον (πρώτο) εμπορικό πόλεμο το 2017 – ανεξάρτητα από το πώς πολεμούν ή πιέζουν οι ΗΠΑ – συνεχίσαμε να εξελισσόμαστε και να προοδεύουμε, επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα – «όσο περισσότερη πίεση δεχόμαστε, τόσο ισχυρότεροι γινόμαστε»», αναφέρει το σχόλιο, το οποίο ήταν επίσης στο πρωτοσέλιδο της Δευτέρας έκδοσης της εφημερίδας.
Ο Τραμπ αποκάλυψε την Τετάρτη έναν επιπλέον δασμό 34% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, ανεβάζοντας τους δασμούς σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές στις ΗΠΑ σε πολύ πάνω από 54% όταν τεθούν σε ισχύ οι υφιστάμενοι δασμοί. Το Πεκίνο αντεπιτέθηκε την Παρασκευή με δικούς του δασμούς 34% σε όλες τις αμερικανικές εισαγωγές, καθώς και άλλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων ελέγχων στις εξαγωγές ορυκτών σπάνιων γαιών και εμπορικούς περιορισμούς σε συγκεκριμένες αμερικανικές εταιρείες.
Το Πεκίνο έχει κατηγορήσει εδώ και καιρό τους δασμούς των ΗΠΑ ως «μονομερή εκφοβισμό». Η πιο πρόσφατη ρητορική του μπορεί να είναι προπαγάνδα έτοιμη να κατευνάσει πιθανούς ταραχούς στο σπίτι – και να προβάλει εμπιστοσύνη στον υπόλοιπο κόσμο.
Οι ασιατικές αγορές βυθίζονται καθώς βαθαίνει η παγκόσμια δασμολογική αναταραχή του Τραμπ
Αλλά μιλά επίσης για τον στρατηγικό υπολογισμό του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ και των στελεχών του στο Πεκίνο: ότι ο Τραμπ δεν χρησιμοποιεί απλώς τους δασμούς ως διαπραγματευτική τακτική – και η επική διακοπή του παγκόσμιου εμπορίου έχει τη δυνατότητα να βλάψει τις ΗΠΑ περισσότερο από την Κίνα.
«Πολλοί ομολόγοι της (Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας) υποστήριξαν (οι) ΗΠΑ κάνουν ένα λάθος που θα υπονομεύσει τη δική τους παγκόσμια θέση», έγραψε ο Ryan Hass, ανώτερος συνεργάτης στο think tank Brookings Institution με έδρα την Ουάσιγκτον, στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X την Κυριακή, μετά από συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, μελετητές, επιχειρηματίες κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κίνα.
“Υπάρχει συζήτηση για το αν ο κόσμος εισέρχεται σε μια περίοδο μπλοκ ή σε μια μετάβαση σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης μείον τις ΗΠΑ. Το Πεκίνο φαίνεται να προτιμά το δεύτερο σενάριο”, είπε, προσθέτοντας ότι “οι ηγέτες της Κίνας δεν θα θεωρηθούν παθητικοί ως απάντηση στις ΗΠΑ”.
«Έτοιμος να αγωνιστεί»
Καθώς οι δασμοί του Τραμπ στοχεύουν φίλους και εχθρούς, οι Κινέζοι αξιωματούχοι προσπάθησαν ήδη τις τελευταίες εβδομάδες να προβάλουν την Κίνα ως εναλλακτικό πρωταθλητή και προστάτη μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας που ενισχύει την ευημερία των χωρών σε όλο τον κόσμο, καθώς και ως σταθερό οικονομικό εταίρο και καταφύγιο για τις επιχειρήσεις.
«Ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και η δεύτερη μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά, η Κίνα θα συνεχίσει να ανοίγει τις πόρτες της ευρύτερα, ανεξάρτητα από το μεταβαλλόμενο διεθνές τοπίο», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας σε δήλωση το Σάββατο.
Την Κυριακή, ο Ling Ji, αναπληρωτής υπουργός στο υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, φιλοξένησε εκπροσώπους από 20 επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Tesla και GE HealthCare, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου.
Ο Ling ανέδειξε την Κίνα ως ένα «ιδανικό, ασφαλές και πολλά υποσχόμενο» μέρος για επενδύσεις, ενώ κάλεσε τις αμερικανικές επιχειρήσεις να «είναι ορθολογικές φωνές» και να «λάβουν πρακτικές ενέργειες» για να διατηρήσουν τη σταθερότητα των παγκόσμιων αλυσίδων παραγωγής και εφοδιασμού.
Οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες που μίλησαν στο κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV το Σάββατο συμμετείχαν επίσης στην ιδέα ότι η εμπορική αναταραχή ήταν μια ευκαιρία για το Πεκίνο.
«Η Κίνα στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στον κόσμο: δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε ή να ανεχθούμε τον εκφοβισμό των ΗΠΑ, καθώς η ανοχή οδηγεί τελικά σε περισσότερο εκφοβισμό», δήλωσε ο Liu Zhiqin, ανώτερος ερευνητής στο Chongyang Institute for Finance Studies στο Πανεπιστήμιο Renmin της Κίνας, στον τηλεοπτικό σταθμό.
«Η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι πλέον άμεσοι αντίπαλοι στην αναμόρφωση της διεθνούς εμπορικής τάξης», είπε ένας άλλος, ο Ju Jiandong, καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας του Πανεπιστημίου Tsinghua. «Είμαστε πρόθυμοι να ανταποκριθούμε στην πρόκληση – είμαστε έτοιμοι να ανταγωνιστούμε τις ΗΠΑ στον επαναπροσδιορισμό του νέου παγκόσμιου συστήματος εμπορίου».
Οι εμπορικοί εταίροι της Κίνας είναι πιθανό να δέχονται τέτοια μηνύματα με μεγάλη προσοχή.
Το Πεκίνο είναι γνωστό ότι είχε πρόσβαση στη μαζική αγορά του ως όπλο για να εξαναγκάσει χώρες, συχνά για πολιτικές θέσεις που πυροδότησε την οργή του Πεκίνου. Πολλοί θα εξετάσουν επίσης προσεκτικά εάν οι κινεζικές εξαγωγές θα κατακλύσουν τις δικές τους αγορές, βλάπτοντας τη δική τους εγχώρια παραγωγή ή μειώνοντας τις τιμές καταναλωτή.
Ωστόσο, οι χώρες μπορεί να έχουν ελάχιστη επιλογή από το να προσπαθήσουν να ενισχύσουν τους δεσμούς με την Κίνα, εάν οι δασμοί των ΗΠΑ, που έπληξαν τους Αμερικανούς συμμάχους καθώς και τους αντιπάλους, γίνουν το νέο φυσιολογικό.
Το Πεκίνο τον περασμένο μήνα πραγματοποίησε οικονομικές συνομιλίες με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, οι οποίες χτυπήθηκαν την περασμένη εβδομάδα με δασμούς 24% και 25% αντίστοιχα, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επιβλήθηκε με δασμούς 20%.
Πολλές οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ασίας – βασικοί κόμβοι παραγωγής για εταιρείες που θέλουν να διαφοροποιηθούν μακριά από την Κίνα – έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά από τον πόλεμο των δασμών του Τραμπ. Ενώ λίγοι θέλουν να διαλέξουν δημόσια μια μάχη με την Ουάσιγκτον, η περιοχή είναι συγκλονισμένη.
Στη Σιγκαπούρη, ένα εξαιρετικά συνδεδεμένο προπύργιο ελεύθερου εμπορίου γνωστό ότι ακολουθεί προσεκτική διπλωματική γραμμή, ο πρωθυπουργός Λόρενς Γουόνγκ τράβηξε μερικές γροθιές σε ένα μήνυμα προς τους συμπολίτες του το Σαββατοκύριακο.
«Η πρόσφατη ανακοίνωση της «Ημέρας της Απελευθέρωσης» από τις ΗΠΑ αφήνει ελάχιστα περιθώρια αμφιβολίας», είπε. «Σηματοδοτεί μια σεισμική αλλαγή στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Η εποχή της παγκοσμιοποίησης που βασίζεται σε κανόνες και του ελεύθερου εμπορίου έχει τελειώσει. Εισερχόμαστε σε μια νέα φάση, μια πιο αυθαίρετη, προστατευτική και επικίνδυνη φάση».
Εσωτερικές προκλήσεις
Πέρυσι, το εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας ανήλθε σε περίπου μισό τρισεκατομμύριο και οι δασμοί έρχονται καθώς η Κίνα βλέπει κάποιες αναλαμπές οικονομικής ζωτικότητας μετά από χρόνια που αντιμετωπίζει κρίση στον τομέα των ακινήτων, υψηλό χρέος τοπικής αυτοδιοίκησης και τις επιπτώσεις από τους ελέγχους της πανδημίας του Πεκίνου.
Η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα για να αυξήσει την εγχώρια κατανάλωση, καθώς ανέμενε το πλήγμα στην ανάπτυξή της που τροφοδοτείται από τις εξαγωγές.
Τώρα, η Κίνα θα «ενίσχυε δυναμικά την εγχώρια κατανάλωση με εξαιρετικές προσπάθειες… και θα εισαγάγει μια σειρά αποθεματικών πολιτικών όπως αρμόζει», σύμφωνα με το σχόλιο της People’s Daily.
Ο Τραμπ θα παρατείνει την προθεσμία επιβολής της απαγόρευσης του TikTok μετά τον εκτροχιασμό της συμφωνίας των δασμών στην Κίνα
Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις –και η ανοχή του στον οικονομικό πόνο– δεν θα κριθεί από τις δημοσκοπήσεις ή από ένα εκλογικό σώμα που μπορεί να το ψηφίσει εκτός εξουσίας για το πώς αντιμετωπίζει την πρόκληση.
«Ο νέος δασμός 34% θα επιβάρυνε το κινεζικό ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 0,7 ποσοστιαίες μονάδες φέτος», έγραψαν αναλυτές της Goldman Sachs σε σημείωμα την Κυριακή, προβλέποντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Κίνας «θα επιταχύνουν σημαντικά τα μέτρα χαλάρωσης» προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο ανάπτυξης «γύρω στο 5%» που καθορίστηκαν τον περασμένο μήνα.
Αλλά τα «γρηγορότερα και λιγότερο συγκρατημένα» αντίποινα της Κίνας αυτή τη φορά αύξησαν επίσης τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης των δασμών και από τις δύο πλευρές, προειδοποίησαν οι αναλυτές.
Το πόσο μακριά μπορεί να κλιμακωθεί ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παραμένει ένα βασικό άγνωστο, με τις δύο κυβερνήσεις να εξακολουθούν να είναι σε θέση να επιβάλουν υψηλότερες κυρώσεις.
Και όσο περισσότερα κάνουν, τόσο πιο δύσκολο μπορεί να είναι για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να βρουν διέξοδο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Reuters: Οι ελληνικές μετοχές θα μπορούσαν να ανακτήσουν το πολυπόθητο σήμα «ανεπτυγμένης αγοράς»
- CNN: Πώς η Κίνα σχεδιάζει να μετατρέψει την κρίση των δασμών Τραμπ σε ευκαιρία
- Κωνσταντοπούλου: «Το έγκλημα των Τεμπών είναι πλήρως αποδεδειγμένο και στοιχειοθετημένο»
- Foodlink: O Βασίλειος Ευγένιος αναλαμβάνει Διευθύνων Σύμβουλος
- Θεοδωρικάκος: Επιχειρηματίες πήραν χρήματα από τους αναπτυξιακούς και δεν έκαναν τις επενδύσεις
- Ευρωπαϊκές αγορές: Τέταρτη ημέρα κατάρρευσης – Στο -4,5% ο Stoxx
- Κυρανάκης για Τέμπη: Θα δοθούν αποζημιώσεις στους δυο εργαζόμενους του κυλικείου της εμπορικής αμαξοστοιχίας
- Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Πλήρης αδιαφάνεια στη χρηματοδότηση των ΜΚΟ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις