To πρώτο κρας-τεστ αυτής της νέας πραγματικότητας μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης θα γίνει πάνω από την Ουκρανία
Το χθεσινό τηλεφώνημα μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα τελειώσει δια μαγείας τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι συνομιλίες μπορεί να ξεκινήσουν άμεσα, αλλά δεν γνωρίζει κανείς πώς ακριβώς θα καταλήξουν, αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNN.
Ωστόσο, αυτή η κίνηση κατάφερε να πιάσει εξαπίνης τους Ευρωπαίους που μάταια περίμεναν πως η αμερικανική πλευρά θα τους παρουσίαζε λεπτομέρειες για το πώς σκοπεύει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του Τραμπ για ταχεία προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Επίσης, πιστώνεται ως μία διπλωματική νίκη του Ρώσου προέδρου που εδώ και τρία χρόνια έμοιαζε να έχει απομονωθεί στην πολιτική ερημιά και να αντιμετωπίζεται ως παρίας μετά την απόφαση να εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, με την Ρωσία να πλήττεται από χιλιάδες διεθνείς κυρώσεις.
O Αμερικανός Πρόεδρος δήλωνε ότι θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες από την στιγμή που θα νικούσε στις εκλογές. Έστω και αρκετές ημέρες αργότερα, είναι αποφασισμένος να βάλει τέλος στον πόλεμο, «βγάζοντας από το κρύο τον Πούτιν», την ίδια ώρα που ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ, κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, δήλωνε στους Ευρωπαίους συμμάχους «να αναλάβουν την ευθύνη της συμβατικής ασφάλειας στην ήπειρο».
Οι συγκεκριμένοι δύο γεωπολιτικοί κεραυνοί που προήλθαν από την Αμερικανική πλευρά «θα μεταμορφώσουν τις διατλαντικές σχέσεις», όπως επισημαίνει το CNN. «Ο “αμερικανικός αιώνας” στην Ευρώπη τελείωσε», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Επίσης, το συγκεκριμένο ορόσημο υπογραμμίζει την ιδεολογία του Τραμπ «Πρώτα η Αμερική» και την τάση του να βλέπει κάθε θέμα ή συμμαχία ως πρόταση σε δολάρια, όπως τονίζει το CNN.
Σκληρή νέα προσέγγιση
Οι παρεμβάσεις της Αμερικής κέρδισαν δύο παγκόσμιους πολέμους που ξεκίνησαν στην Ευρώπη και στη συνέχεια εγγυήθηκαν την ελευθερία της ηπείρου απέναντι στη σοβιετική απειλή. Ωστόσο, ο Τραμπ είπε στην προεκλογική εκστρατεία ότι μπορεί να μην υπερασπιστεί τα μέλη της συμμαχίας που δεν έχουν επενδύσει αρκετά στην άμυνα. Ο Τραμπ επιστρέφει στο σκεπτικό που χρησιμοποιούν πολλοί πρόεδροι επιφυλακτικοί για τις εμπλοκές στο εξωτερικό από την αρχή της δημοκρατίας, λέγοντας την Τετάρτη: «Έχουμε ένα μικρό πράγμα που ονομάζεται ωκεανός μεταξύ μας».
Είναι εδώ και καιρό σαφές ότι η δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ θα έθετε νέες απαιτήσεις στους Ευρωπαίους εταίρους της Αμερικής, οι οποίες θα οδηγήσουν τώρα σε αγωνιώδεις επιλογές τις κυβερνήσεις που επέλεξαν τις κοινωνικές δαπάνες αντί της άμυνας. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να βρουν περισσότερα μετρητά για τους στρατούς τους. «Αν δεν το κάνετε, κάντε μαθήματα ρωσικής γλώσσας ή πηγαίνετε στη Νέα Ζηλανδία», είπε.
Αλλά ο Χέγκσεθ εξακολουθούσε να ταράζει τα πράγματα. Επισημοποίησε το αίτημα του Τραμπ για τα μέλη της συμμαχίας να δαπανήσουν το 5% του ΑΕΠ για την άμυνα και είπε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν προτεραιότητα στην αυξανόμενη σύγκρουσή τους με την Κίνα και την ασφάλεια των συνόρων τους έναντι της Ευρώπης.
Η σκληρή νέα προσέγγιση δεν μοιάζει με τη φαντασίωση του Τραμπ να εκτοπίσει τους Παλαιστίνιους της Γάζας για να χτίσουν τη «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής». Είναι μια λογική απάντηση στην αλλαγή της πολιτικής πραγματικότητας. Η μεγαλύτερη γενιά που πολέμησε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και δημιούργησε προέδρους που κατανοούσαν τους κινδύνους ενός κενού εξουσίας στην Ευρώπη έχει φύγει. Κάθε Αμερικανός που έχει μια ενήλικη μνήμη του Ψυχρού Πολέμου κατά της Σοβιετικής Ένωσης είναι τουλάχιστον στα μέσα της δεκαετίας του ’50. Και ο πιο ισχυρός ανταγωνιστής των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η Ασία και όχι η Ευρώπη. Έτσι, είναι δίκαιο για τον Τραμπ να ρωτήσει γιατί η ήπειρος δεν έχει ακόμη αναλάβει τη δική της αυτοάμυνα 80 χρόνια μετά την ήττα των Ναζί.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο πρότεινε σε μια πρόσφατη συνέντευξή του ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής ασφάλειας, αλλά στα μετώπισθεν
«Όταν ρωτάτε αυτούς τους τύπους, γιατί δεν μπορείτε να ξοδέψετε περισσότερα για την εθνική ασφάλεια, το επιχείρημά τους είναι γιατί θα απαιτούσε από εμάς να κάνουμε περικοπές στα προγράμματα πρόνοιας, στα επιδόματα ανεργίας, να μπορέσουμε να συνταξιοδοτηθούμε στα 59 και όλα αυτά τα άλλα πράγματα», είπε ο Ρούμπιο. «Αυτή είναι μια επιλογή που έκαναν. Αλλά το επιδοτούμε;»
Το μήνυμα των ΗΠΑ για την Ουκρανία που η Ευρώπη δεν ήθελε να ακούσει
Η μεταχείριση του Τραμπ προς συμμάχους όπως ο Καναδάς και το Μεξικό, καθώς και οι εκκλήσεις του προς τη Δανία να παραδώσει τη Γροιλανδία, δείχνει την περιφρόνησή του για την πολυμερή εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στο παρελθόν. Πάντα επαινεί τον Πούτιν και τον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping για την εξυπνάδα και τη δύναμή τους. Είναι προφανές ότι τους θεωρεί τους μοναδικούς άξιους συνομιλητές, όπως επισημαίνει το CNN.
To πρώτο κρας-τεστ αυτής της νέας πραγματικότητας ΗΠΑ-Ευρώπης θα γίνει πάνω από την Ουκρανία.
Ο Τραμπ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία θα ξεκινήσουν «αμέσως» μετά το τηλεφώνημα με τον Πούτιν. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι δεν συμπεριλήφθηκε σε ένα ανησυχητικό σημάδι για την κυβέρνηση στο Κίεβο. Ο Ζελένσκι ήταν στο επίκεντρο όλων όσων έκανε η κυβέρνηση Μπάιντεν στον πόλεμο. Ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Ζελένσκι αργότερα την Τετάρτη, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος ήδη φουντώνει τους φόβους ότι θα ετοιμάσει μία απόφαση που θα ευνοεί τη Ρωσία.
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας το έθεσε ωμά, τονίζοντας ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να επιστρέψει στα προ του 2014 σύνορά της πριν από την εισβολή στην Κριμαία, ότι δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα παίξουν κανέναν ρόλο σε καμία δύναμη ασφαλείας για να εγγυηθεί την ενδεχόμενη ειρήνη, παρασύροντας πολλές από τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας.
«Ο Τραμπ φαίνεται να μην έχει αντίρρηση να διατηρήσει η Ρωσία τα λάφυρα της απρόκλητης εισβολής της. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη – καθώς όπως η Ρωσία, έτσι και η Αμερική έχει τώρα έναν πρόεδρο που πιστεύει ότι οι μεγάλες δυνάμεις έχουν δικαίωμα στον επεκτατισμό. Αλλά η επιβράβευση της Ρωσίας με μια ευνοϊκή διευθέτηση θα δημιουργούσε ένα καταστροφικό προηγούμενο», επισημαίνει το CNN.
Οι επαφές ΗΠΑ-Ρωσίας και μια μελλοντική σύνοδος κορυφής με τον Πούτιν στη Σαουδική Αραβία, για την οποία ο Τραμπ είπε ότι θα πραγματοποιηθεί σύντομα, μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι δεν αποκλείει απλώς τον Ζελένσκι από τη συμφωνία, αλλά και την Ευρώπη, σημειώνεται χαρακτηριστικά.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΙΕΝΕ: Αυξήθηκε 16% το φυσικό αέριο στο ενεργειακό μίγμα της χώρας τον Ιανουάριο
- ΑΒ Βασιλόπουλος: Καταργεί τα αυγά κλωβοστοιχίας
- ΓΣΕΕ: Κηρύσσει 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 28 Φεβρουαρίου ανήμερα της τραγωδίας των Τεμπών
- Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: 7 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις πλήττονται από την κλιματική αλλαγή, αλλά δεν επενδύουν
- Οι ευκαιρίες της πράσινης μετάβασης για τον επιχειρηματικό κόσμο της Κρήτης
- Η Αγγελάκης ΑΕ γιόρτασε την κοπή της πίτας για το 2025
- Θεοδωρικάκος με Μπρατάκο (ΕΒΕΑ): «Ενισχύουμε τον θεσμό των Eπιμελητηρίων, έρχονται νομοθετικές αλλαγές»
- Έρευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Για το 60% των νοικοκυριών τα χρήματα αρκούν μόλις για τις πρώτες 19 ημέρες του μήνα
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις