Τι περιλαμβάνουν οι κατηγορίες - Τι δήλωσε ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν
Εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και τον πόλεμο που ακολούθησε στη Γάζα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο CNN ο επικεφαλής εισαγγελέας του δικαστηρίου Καρίμ Χαν.
Ειδικότερα, ο Καρίμ Χαν, μιλώντας σε αποκλειστική συνέντευξη με τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ, δήλωσε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά επίσης εντάλματα για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, καθώς και για δύο άλλους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς – τον Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ αλ Μάσρι, τον ηγέτη των Ταξιαρχιών Αλ Κάσεμ και γνωστότερο ως Μοχάμεντ Ντέιφ, και τον Ισμαήλ Χανίγια, τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς.
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο ένταλμα είχε εκδοθεί κατά του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία.
Όπως αναφέρει το CNNi, πλέον μια ομάδα δικαστών του ΔΠΔ θα εξετάσει την αίτηση του Χαν για τα παραπάνω εντάλματα σύλληψης.
Τι περιλαμβάνουν οι κατηγορίες
Ο Χαν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι κατηγορίες κατά των Σινουάρ, Χανίγια και αλ Μάσρι περιλαμβάνουν «εξόντωση, δολοφονία, αρπαγή ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά τη διάρκεια της κράτησης».
Όσον αφορά τις κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκάλαντ, περιλαμβάνουν «πρόκληση εξόντωσης, πρόκληση πείνας ως μέθοδο πολέμου, άρνηση των προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας και σκόπιμη στόχευση αμάχων σε σύγκρουση», πρόσθεσε ο Χαν.
Σημειώνεται, ότι όταν εμφανίστηκαν αναφορές τον περασμένο μήνα ότι ο γενικός εισαγγελέας του ΔΠΔ εξέταζε την περίπτωση για εντάλματα σύλληψης κατά ανώτερων ισραηλινών κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων, ο Νετανιάχου είχε δηλώσει πως «θα ήταν μια αγανάκτηση ιστορικών διαστάσεων» και ότι το Ισραήλ «έχει ένα ανεξάρτητο νομικό σύστημα που διερευνά αυστηρά όλες τις παραβιάσεις του νόμου».
Ερωτηθείς από την Αμανπούρ σχετικά με τα σχόλια του Νετανιάχου, ο Χαν είπε: «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».
Μάλιστα, τόνισε ότι εάν το Ισραήλ διαφωνεί με το ΔΠΔ, «είναι ελεύθερο, παρά τις αντιρρήσεις για τη δικαιοδοσία, να εγείρει αμφισβήτηση ενώπιον των δικαστών του δικαστηρίου και αυτό συμβουλεύω να κάνουν».
Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Ωστόσο, το ΔΠΔ ισχυρίζεται ότι έχει δικαιοδοσία στη Γάζα, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, αφού οι Παλαιστίνιοι ηγέτες συμφώνησαν επίσημα να δεσμευτούν από τις ιδρυτικές αρχές του δικαστηρίου το 2015.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Κυρανάκης: «Το πιθανό κύκλωμα πήγε να δηλώσει 45 ακίνητα σε Αγκίστρι, Ύδρα και Σπέτσες πάνω από 550.000 τ.μ.»
- Γκιουλέκας: Με χρονικό ορίζοντα το 2070 χρειάζεται να σχεδιάζονται σήμερα οι πόλεις
- Πιερρακάκης: Το θέμα χρηματοδότησης της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας έχει δρομολογηθεί
- Northvolt: Παραιτήθηκε ο CEO Πίτερ Κάρλσον μετά την αίτηση πτώχευσης
- Εθνική Ελλάδας: Με αντίπαλο τη Σκωτία για την άνοδο στη League A του Nations League!
- De Telegraaf: Συνάντηση του επικεφαλής του NATO Μαρκ Ρούτε με τον Ντόναλντ Τραμπ
- Ισπανία: Πρόστιμο 179 εκατ. ευρώ σε 5 αεροπορικές εταιρείες για «καταχρηστικά» τέλη αποσκευών καμπίνας
- COP29: Τι προβλέπει το προσχέδιο της χρηματοδοτικής συμφωνίας για το Κλίμα
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις