Eνώ η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ, οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ τους χαρακτηρίζονται από έρευνες και τιμωρητικά μέτρα που συνδέονται με το εμπόριο
Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απίθανο να γίνουν στενοί σύμμαχοι στο άμεσο μέλλον, λένε οι αναλυτές, ακόμη και αν οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ταράζουν τις σχέσεις μεταξύ της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και των διατλαντικών συμμάχων της – αλλά και του Πεκίνου στην Ανατολή, αναφέρει σε σημερινή του ανάλυση το CNBC.
“Δεν βλέπω την ΕΕ και την Κίνα να ενώνονται εναντίον των ΗΠΑ”, δήλωσε ο Μαξ Μπέργκμαν, διευθυντής του προγράμματος για την Ευρώπη, τη Ρωσία και την Ευρασία στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS). Σε γεωπολιτικό επίπεδο, σχολιάζει, οι δύο δυνάμεις μπορεί να είναι ανοιχτές σε μεγαλύτερη δέσμευση, αλλά οι οικονομικές συγκρούσεις και τα υφιστάμενα ζητήματα που σχετίζονται με το εμπόριο και τον ανταγωνισμό αποτελούν σημαντικό εμπόδιο, εξήγησε.
“Οι δυνατότητες οικονομικής ευθυγράμμισης μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας είναι περιορισμένες, καθώς και οι δύο οικονομίες βασίζονται στις εξαγωγές και, ως εκ τούτου, είναι σκληροί ανταγωνιστές, ιδίως στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και της καθαρής τεχνολογίας”, σημείωσε ο αναλυτής. “Νομίζω ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές, αλλά και βαθύτατοι πρακτικοί περιορισμοί και για τις δύο. Αν η Κίνα δεν είναι πρόθυμη να κάνει κάποιες μεγάλες παραχωρήσεις, δυσκολεύομαι να δω την ΕΕ να ενώνεται πίσω από μια στρατηγική βαθύτερης δέσμευσης”.
Εντάσεις ΕΕ-Κίνας
Η ΕΕ και η Κίνα έχουν μια ταραχώδη σχέση, σχολιάζει το αμερικανικό μέσο. Και εξηγεί: ενώ η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ, πέρα από τις ΗΠΑ, οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χαρακτηρίζονται επίσης ιστορικά από έρευνες και “τιμωρητικά” μέτρα που συνδέονται με το εμπόριο.
Ειδικότερα, η ΕΕ ισχυρίζεται εδώ και καιρό ότι το Πεκίνο επιδοτεί βασικούς κλάδους όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, τις μπαταρίες, τον χάλυβα και το αλουμίνιο με τρόπο που είναι επιζήμιος για τις παγκόσμιες αγορές και την ανταγωνιστικότητα, με αποτέλεσμα να “χτυπήσει” πέρυσι την Κίνα με δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα.
Σε κινήσεις που θεωρήθηκαν αντίποινα, το Πεκίνο ξεκίνησε έρευνες αντιντάμπινγκ στις εξαγωγές ευρωπαϊκού χοιρινού κρέατος και μπράντι, καθώς και έρευνα κατά των επιδοτήσεων (anti-subsidy) σε γαλακτοκομικά προϊόντα της ΕΕ.
Και δεν είναι μόνο το εμπόριο που προκαλεί εντάσεις στη σχέση ΕΕ-Κίνας, δήλωσε στο CNBC ο Κάρστεν Νίκελ, διευθύνων σύμβουλος της Teneo. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν “θεμελιώδεις διαφορές” μεταξύ των δύο, “ανεξάρτητα από αυτό που συμβαίνει με τις ΗΠΑ”.
Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, “έχει να κάνει με άλυτα ζητήματα γύρω από την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην Κίνα. Έχει να κάνει με τις συνεχιζόμενες αμφιβολίες στο ευρωκοινοβούλιο, ιδίως όσον αφορά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και έχει να κάνει με τις ανησυχίες σχετικά με την υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία”, ειδικότερα στο πλαίσιο του Ουκρανικού, εξήγησε.
Ο Ίαν Μπρέμερ, ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου Eurasia, επεσήμανε από την πλευρά του ότι υπάρχει μια “βαθιά” ευρωπαϊκή δυσπιστία απέναντι στην Κίνα σε τομείς όπως η πνευματική ιδιοκτησία και η τεχνολογική επιτήρηση, καθώς και η βιομηχανική πολιτική. Αυτό “δεν εξαφανίζεται με το να γίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ο αντίπαλος”, σχολίασε.
Ευκαιρία προσέγγισης;
Η Κίνα θα μπορούσε ωστόσο να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία που ανοίγεται με τη “χαλάρωση” των δεσμών ΗΠΑ-ΕΕ για να προσπαθήσει να δημιουργήσει στενότερες σχέσεις με την ΕΕ, εκτιμούν οι αναλυτές.
“Ειδικά η Κίνα, θα δει μια ευκαιρία να διαλύσει τη διατλαντική συμμαχία και να τραβήξει την Ευρώπη πιο κοντά”, δήλωσε ο Μπέργκμαν. Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι Ευρωπαίοι μπορεί να φαντάζονται μια “αντιστάθμιση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και ίσως να κάνουν την Κίνα να μειώσει τη στήριξή της στη ρωσική αμυντική βιομηχανία και να ανοίξει οικονομικά”, πρόσθεσε.
Η Κίνα και η ΕΕ φαίνεται να έχουν έρθει πιο κοντά πρόσφατα.
Μόλις την Πέμπτη, αναφέρθηκε ότι οι δύο χώρες σχεδίαζαν να εξετάσουν τον καθορισμό ελάχιστων τιμών για τα ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής κατασκευής, στη θέση των δασμών της ΕΕ.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο και ζήτησε στη συνέχεια μια πιο ισορροπημένη σχέση. Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι επισκέφθηκε επίσης την Ευρώπη νωρίτερα φέτος, υποστηρίζοντας στενότερες σχέσεις και βαθύτερη συνεργασία. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ μίλησαν τηλεφωνικά – αν και η επικεφαλής της Κομισιόν “τόνισε τον κρίσιμο ρόλο της Κίνας στην αντιμετώπιση της πιθανής εκτροπής του εμπορίου που προκαλείται από τους δασμούς” και προέτρεψε το Πεκίνο να εργαστεί προς την κατεύθυνση μιας λύσης μέσω διαπραγμάτευσης για τα ζητήματα που προκαλούνται από τους δασμούς.
Η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε από την ευρωπαϊκή πλευρά φάνηκε “πιο ήπια” από ό,τι στο παρελθόν, σημείωσε ο Νίκελ της Teneo.
Αλλαγή πορείας;
Σε τελική ανάλυση όμως, προσθέτει ο επιχειρηματίας, τα βλέμματα όλων στρέφονται “στη διαχείριση αυτής της πολύ δύσκολης κατάστασης για την παγκόσμια οικονομία”. “Νομίζω ότι είναι αρκετά σαφές ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι βασικές προκλήσεις στη σχέση της Ευρώπης με την Κίνα θα εξαφανιστούν από τη μια μέρα στην άλλη”, πρόσθεσε.
Οι δασμοί των ΗΠΑ θα μπορούσαν ακόμη και να κάνουν τα πράγματα πιο δύσκολα για τη σχέση Κίνας-ΕΕ, εκτιμά ο Νίκελ, καθώς θα μπορούσε να επιδεινώσει υφιστάμενα ζητήματα όπως η κινεζική πλεονάζουσα εξαγωγική παραγωγική ικανότητα.
Οι Έμρε Πέκερ και Μουτζτάμπα Ράχμαν της Eurasia επανέλαβαν αυτή την εκτίμηση σε σημείωμά τους την Πέμπτη.
“Οι εμπορικές ‘εκτροπές’ καθώς κλιμακώνεται η διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας για τους δασμούς θα ωθήσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτύξει γρήγορα μέτρα για να αποτρέψει την Κίνα -και άλλες χώρες- από το ντάμπινγκ των προϊόντων τους στην αγορά της ΕΕ”, ανέφεραν.
Την ίδια στιγμή, “οι δασμοί του Τραμπ θα αναγκάσουν τις Βρυξέλλες να σκληρύνουν την εμπορική τους στάση έναντι του Πεκίνου, πέρα από τις τρέχουσες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των οικονομικών ανισορροπιών με την Κίνα που απειλούν τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες”, ανέφεραν οι αναλυτές της Eurasia Group.
Ταυτόχρονα όμως, οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα χρησιμοποιήσουν “πιο ήπια ρητορική” έναντι της Κίνας για να αποφύγουν την πρόκληση εμπορικού πολέμου σε δύο μέτωπα.
“Αλλά αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο να μεταφραστεί σε συνεργασία Βρυξελλών-Πεκίνου εναντίον της Ουάσινγκτον”, κατέληξαν.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Πάσχα: Κλειστές τράπεζες για τέσσερις ημέρες και για δυο καταστήματα και σούπερ μάρκετ
- Μητσοτάκης στο Monocle: Θα ανανεώσω την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ το 2026
- Λαζαράκου: «Νέου τύπου έλεγχοι στην κεφαλαιαγορά και τα κρυπτονομίσματα»
- Μητσοτάκης για ψηφιακό φροντιστήριο: Ευκαιρία σε χιλιάδες μαθητές να ετοιμαστούν για τις Πανελλαδικές
- Aegean: Αεροπορική σύνδεση της Κωνσταντινούπολης με τέσσερα ελληνικά νησιά
- Θεοδωρικάκος για δασμούς: «Δεν πιστεύω ότι η Ευρώπη μπορεί να μείνει αλώβητη»
- Τραμπ: Εξαιρεί τώρα smartphones, υπολογιστές και ημιαγωγούς από τους «ανταποδοτικούς» δασμούς
- Ξενοκώστας (ΟΝΕΧ): «Προτείνω να δημιουργηθεί ένας εθνικός φορέας με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις