Καθοριστικός ο ρόλος των data centers
Ένα έτος, κατά το οποίο θα σημειωθούν ανισότητες σε σχέση με την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα είναι αυτό που διανύουμε, μετά από ένα 2024, όπου γενικά καταγράφηκε άνοδος στην εγκατάσταση εξοπλισμού για ηλιακή ενέργεια.
Kατά όσα τονίζονται σε μελέτη του παγκόσμιου παρόχου δεδομένων για την ενεργειακή μετάβαση, της Wood Mackenzie, για το 2025 προβλέπεται ενδεχόμενη επιβράδυνση των ηλιακών εγκαταστάσεων, εξαιτίας αλλαγών σε πολιτικό, αλλά και γεωγραφικό επίπεδο, που δημιουργούν αβεβαιότητα στο μέλλον των ΑΠΕ.
Μάλιστα, η εκτίμηση είναι ότι η νέα ισχύς θα φτάσει φέτος τα 493 GW, η οποία είναι κατά 2 GW χαμηλότερα από τα περσινά επίπεδα.
Επίσης, στην ίδια ανάλυση τονίζεται ότι θα υπάρξει συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο θα αυξηθεί η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το 2025, χάρη στον πολλαπλασιασμό των data centers και την ανάπτυξη του εξηλεκτρισμού.
Σύμφωνα, επίσης, με όσα καταγράφονται στην ανάλυση, τα τελευταία 2 χρόνια καταγράφηκαν σημαντικά χαμηλές τιμές για τα ηλιακά πάνελ, καθώς η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα παγκοσμίως ανάγκασε τους κατασκευαστές σε σκληρό ανταγωνισμό.
Παρότι αυτό ευνόησε τους επενδυτές ΑΠΕ, εντάθηκε η ανησυχία για τον αντίκτυπο που θα έχει αυτή η πτώση στη βιομηχανία κατασκευής των μονάδων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2024 ο κλάδος των φωτοβολταϊκών συνέχισε να ακολουθεί ανοδική τάση, καθώς εγκαταστάθηκαν έργα 495 GW, σημειώνοντας έτσι αύξηση 14% σε σχέση με το 2023.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Τι προβλέπει ο νέος νόμος για την πειρατεία στο ίντερνετ
- Παράθυρο ευκαιρίας για πτυχίο για 22.271 «αιώνιους» φοιτητές
- Στην Καρδιανή της Τήνου Ανάσταση ο πρωθυπουργός μαζί με τη σύζυγό του
- Η κορυφαία στιγμή της Χριστιανοσύνης το Πάσχα
- Με ανοιξιάτικο καιρό ο οβελίας
- Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς την Κυριακή του Πάσχα
- Σύγκρουση οχήματος που παραβίασε φυλασσόμενη διάβαση με τρένο της Hellenic Train
- Παραδόθηκε το Αγιο Φως στην ελληνική αποστολή
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις