Πρόσκληση στον επιχειρηματικό κόσμο να συμμετάσχει δυναμικά στην προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει η χώρα τα επόμενα χρόνια και έως το 2020, για την πραγματοποίηση επενδύσεων της τάξης έως και 100 δισ. ευρώ, απηύθυνε ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση διαλόγου που διοργάνωσαν το ΕΒΕΑ και ο ΣΕΒ με τη συμμετοχή του ΣΕΤΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ.
Χρειάζεται επενδυτικό άλμα είπε, εξηγώντας τι προτίθεται να κάνει η πολιτική ηγεσία για να βρεθούν χρήματα, κυρίως μέσω του ΕΣΠΑ και του νέου αναπτυξιακού νόμου. Θετική χαρακτήρισε την πρόταση ΣΕΒ για επανασύσταση υπουργείου Βιομηχανίας.
Ειδικότερα, ο κ. Χριστοδουλάκης υπογραμμίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται ένα επενδυτικό άλμα αναγνώρισε ότι το μείζον ερώτημα είναι που θα βρεθούν τα χρήματα.
Ο ίδιος στην προσπάθεια να δώσει απαντήσεις από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας είπε ότι σχεδιάζει να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την χρονική επέκταση κατά 6 έως 12 μήνες του υφιστάμενου ΕΣΠΑ και να ζητήσει την αύξηση των κονδυλίων για το ΕΣΠΑ 2014-2020 επικαλούμενος τη βαθιά οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα.
Ο κ. Χριστοδουλάκης τις προηγούμενες ημέρες είχε μια σειρά συναντήσεων με στόχο την προετοιμασία του φακέλου για τη στήριξη του ελληνικού αιτήματος σχετικά με τα κονδύλια που θα διατεθούν στη χώρα μας και είπε ότι σχεδιάζει να επισκεφτεί τις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητήσει το θέμα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως είπε ο ίδιος, η ελληνική επιχειρηματολογία για την αύξηση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μπορεί να βασιστεί στο μείζον πρόβλημα που δημιουργούν τα capital controls, το πρόβλημα των προσφύγων και η βαθιά ύφεση.
Αναφερόμενος στη χαλάρωση των capital controls για τις εισαγωγές προϊόντων, είπε ότι για τα φάρμακα συζητείται η πλήρης απελευθέρωση και το ίδιο και για κάποια προϊόντα. Ωστόσο διευκρίνισε πως τα θέματα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν με την ΕΚΤ, κάτι που θα γίνει όπως είπε το επόμενο διάστημα.
Σημείωσε ότι η Ελλάδα πλήττεται από βαθιά αποεπένδυση που αφορά όλους τους τομείς της οικονομίας (πλην ίσως του τομέα υποδομών όπου υπάρχει μία σχετική ροή κοινοτικών κονδυλίων, όπως υπογράμμισε) και αντικατοπτρίζεται, είπε, πλήρως στη ραγδαία αύξηση της ανεργίας.
Χρειάζεται λοιπόν ισχυρή προσπάθεια, συνέχισε ο κ. Χριστοδουλάκης, «για την ανέλκυση του ναυαγίου και η προσπάθεια αυτή δεν είναι ούτε αυτονόητη ούτε συνηθισμένη».
Για το λόγο αυτό κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο να αναλάβει επενδυτικές πρωτοβουλίες ενώ ο ίδιος θα επιδιώξει την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, την κατάρτιση νέου αναπτυξιακού νόμου, την ενίσχυση της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα από νέα τραπεζικά εργαλεία (πλατφόρμες) με την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αλλά και με θεσμικές παρεμβάσεις.
Τέτοιες παρεμβάσεις είναι η δημιουργία ενιαίας δομής που θα συγκεντρωθούν όλες οι υπηρεσίες που ασχολούνται με ζητήματα επενδύσεων. Στο σημείο αυτό μάλιστα σημείωσε πως θεωρεί θετική την πρόταση του ΣΕΒ για την επανασύσταση του υπουργείου Βιομηχανίας.
Ο κ. Χριστοδουλάκης χαρακτήρισε λανθασμένη την πολιτική που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και δόθηκε μεγάλη ένταση σε εμπροσθοβαρείς πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής και αγνοήθηκε η επενδυτική δραστηριότητα.
Θεωρώ, είπε, ότι θα έπρεπε οι πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής και στήριξης των επενδύσεων να είναι ισορροπημένες ώστε να έχει αποφευχθεί το αδιέξοδο.
Πολιτική σταθερότητα ζητούν οι επιχειρηματίες
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου ζήτησαν πολιτική και οικονομική σταθερότητα.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας δήλωσε ότι χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, σοβαρότητα και σχέδιο με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης ζήτησε σταθερότητα σε ότι αφορά στο φορολογικό πλαίσιο, ενώ τόνισε ότι οι φορολογικοί συντελεστές θα πρέπει να ισχύσουν για μία πενταετία και για την αλλαγή τους να απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων από τη Βουλή.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος σημείωσε ότι χαλάρωση των capital controls δεν υπάρχει στην αγορά, καθώς οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν πλήθος μικρών ή μεγάλων εμποδίων στις καθημερινές τους συναλλαγές. Ακόμη πρόσθεσε ότι οι επιχειρηματίες έχουν πετύχει να ομονοήσουν για να προωθήσουν τα αιτήματά τους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, και παρά τις μεταξύ τους διαφορές, ζητούν και από τον πολιτικό κόσμο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι τοποθετήσεις και του προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη και του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Συντάξεις Ιανουαρίου 2025: Οι ημερομηνίες για τις πληρωμές και οι αυξήσεις
- Γεραπετρίτης: Υπάρχει μια καλή ευκαιρία να μπουν στη συζήτηση με την Τουρκία δύσκολα θέματα
- Phoenix Vega Mezz: Από 3 Δεκεμβρίου η καταβολή της επιστροφής κεφαλαίου 0,0128 ευρώ ανά μετοχή
- Τράπεζα της Ελλάδος: Δωρεά 2 μηχανημάτων X-ray στην Ελληνική Αστυνομία
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με κέρδη – Με απώλειες 4,4% η UniCredit
- Σταϊκούρας: Παρουσίασε στο Υπουργικό την οργανωτική μεταρρύθμιση του σιδηροδρόμου
- Ευρώπη Holdings: Το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής των νέων 70,36 εκατ. μετοχών στο Χρηματιστήριο
- Noval Property: Νέος Επιχειρησιακός Διευθυντής ο Γεώργιος Κουτσοποδιώτης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις