Αγορές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιταχύνθηκε η πτώση των τιμών με την κανονική εμπλοκή στον πόλεμο του Ιράν

[Φωτό: Μάριος Αϋφαντής]

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 1,26% και έκλεισε στις 1428,80 μονάδες με αυξημένες ρευστοποιήσεις καθώς οι επενδυτές αναθεωρούν τα επίπεδα του κινδύνου

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν και προηγουμένως την εισβολή του Ισραήλ στον  Λίβανο, δημιουργούν συνθήκες αβεβαιότητας για γενικευμένο και παρατεταμένο πόλεμο, ωθώντας τους επενδυτές στο να αναθεωρήσουν τα επίπεδα του κινδύνου που αναλαμβάνουν.

Σίγουρα οι μετοχές είχαν την τιμητική τους διεθνώς λόγω της ενίσχυσης των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων, εντούτοις οι εξελίξεις οδηγούν σε αναθεώρηση της επενδυτικής τακτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΧΣ: Βάζει κατώτατο όριο τα 7,55 ευρώ στο placement της Εθνικής Τράπεζας

Πρακτικά περιορίζεται το εύρος τιμής διάθεσης μεταξύ 7,55 με 7,65 ευρώ ανά μετοχή - Δεύτερη αλλαγή σήμερα στο εύρος τιμών

Και στο ελληνικό χρηματιστήριο, που είχε θετικές προοπτικές λόγω της πτώσης των επιτοκίων και της ηγεμονίας των τραπεζών στην οικονομία όπου έχουν βάλει κανονικά χέρι μέσα στην τσέπη του πολίτη, οι επενδυτές μετρούν τα ρίσκα τους, περιορίζοντας κατά ένα μικρό μέρος την έκθεσή τους σε μετοχές. Αυτό το σκοπό είχαν οι ρευστοποιήσεις που εκδηλώθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και οι οποίες οδήγησαν σε πτώση του Γενικού Δείκτη.

Είχαμε από χθες αναφέρει ένα κακό σημάδι, ότι χθες η αγορά γύρισε πτωτικά και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στην ελάχιστη τιμή του. Αυτό όπως είχε ειπωθεί μπορεί να έχει συνέχεια και επιβεβαιώθηκε. Πράγματι, αν και η αγορά ξεκίνησε ήπια πτωτικά στο τέλος της ημέρας ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 1,26% στις 1.428,81 μονάδες. Η τελική τιμή διαμορφώθηκε ως γνωστό στις δημοπρασίες, όπου έγινε προσπάθεια μετριασμού της πτώσης, καθώς στην κανονική διάρκεια της συνεδρίασης  ο Γενικός Δείκτης είχε φθάσει ακόμα χαμηλότερα και συγκεκριμένα στις 1.423,93 μονάδες.

Στο τέλος πάντως έγινε μάχη για να κλείσει σε καλύτερα επίπεδα η αγορά και γι΄αυτό το λόγο απορροφήθηκε η προσφορά και οι συναλλαγές προσέγγισαν τα 200 εκατ. ευρώ (197,61 εκατ. ευρώ). Περίπου το 1/3 των συναλλαγών συγκεντρώθηκε στην Εθνική Τράπεζα (75 εκατ. ευρώ).

Σίγουρα δεν υπήρξαν στοιχεία πανικού, όμως κάποιοι επενδυτές συγκρατήθηκαν ως προς την ανάληψη ρίσκου, και περιόρισαν την όρεξή τους για μετοχές.

Αυτό έγινε και με τις δύο αλλαγές στην τιμή του placement της Εθνικής Τράπεζας, δηλαδή της αλλαγής του εύρους τιμών που υποβάλλονται οι προσφορές για την πώληση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που κατέχει το ΤΧΣ.

Η τάση για αποφυγή κινδύνου συμβαίνει βραχυπρόθεσμα και όσο υπάρχει αβεβαιότητα, δεδομένου ότι το χρήμα γρήγορα ξεχνά και επανατοποθετείται για να αδράξει τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από τις συγκυρίες. Άλλωστε όπως έχει αποδείξει η ιστορία τα απρόοπτα και οι καταστροφές, ανάμεσα σε αυτά και οι πολεμικές συγκρούσεις, δημιουργούν ευκαιρίες στον κόσμο του χρήματος.

Πάντως, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας «κράτησε» την αγορά και τον κλάδο, καθώς η τιμή της έκλεισε αμετάβλητη στα 7,65 ευρώ. Αντίθετα οι άλλες τραπεζικές μετοχές  γνώρισαν αρκετά μεγάλες απώλειες: Η Αlpha Bank είχε πτώση 3,03% στα 1,49 ευρώ, η Eurobank έκλεισε με απώλειες 2,32% στα 1,975 ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς με πτώση -1,85% στα 3,72 ευρώ.  Ο κλαδικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,54% λόγω της καλύτερης πορείας της Εθνικής Τράπεζας.

Από τις μετοχές που επηρεάστηκαν περισσότερο από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι της Aegean, λόγω του φόβου για περιορισμό των ταξιδίων. Η μετοχή της έκλεισε 3,65% χαμηλότερα στα 10,57 ευρώ. Ακολούθησε η Μυτιληναίος (Metlen) με πτώση 3,09% και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ με -3,07%. Πτώση 3,27% είχε και η μετοχή της κατασκευαστικής ΑΒΑΞ.

Στα περίεργα της ημέρας, η σταθερότητα της μετοχής του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών που έκλεισε με θετικό πρόσημο +0,11% στα 7,598 ευρώ.

Από τις μικρότερες τράπεζες, μεγάλες απώλειες 5,02% είχε η Attica Bank (έκλεισε στα 4,54 ευρώ) ενώ η Optima bank έκλεισε με μικρή πτώση 0,31% στα 12,88 ευρώ.

Η ΕΧΑΕ υποχώρησε 2,54%, ο ΟΤΕ -2,22%, η ΔΕΗ -2% ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για Jumbo -1,91%, Fourlis -1,8%, Motoroil -1,51%, ΓΕΚ Τέρνα -1,47%  και ΟΠΑΠ -1,45%,

Σαν τη μήγα μέσα στο γάλα σήμερα η Coca Cola HBC που έκλεισε με κέρδη 1,38% στα 32,36 ευρώ.

Στην Ευρώπη η πτώση ήταν πιο ήπια. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχανε 0,12% λίγο μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Την ίδια ώρα, οι δείκτες της Wall Street λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ είχαν περιορισμένες απώλειες από -0,03% για τον dow JOnes έως 0,14% για τον Nasdaq.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu