Αγορές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αστατος καιρός – Είχε φανεί από χθες η διόρθωση, βοήθησε και το εξωτερικό!

Η μεγάλη πτώση στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές επηρέασαν και την ελληνική κεφαλαιαγορά, όπου ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 0,93% στις 1.435,19 μονάδες.

Με πτώση 0,93% στις 1.435,19 μονάδες έκλεισε στη συνεδρίαση της Πέμπτη 25/4 ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Οι συναλλαγές ανήλθαν σε περίπου 143 εκατ. ευρώ. Η διορθωτική πτωτική κίνηση είχε φανεί από την συνεδρίαση της Τετάρτης, όταν η αγορά ξεκίνησε με σημαντικά κέρδη, έκανε νέα κορυφή, αλλά δεν μπόρεσε να τα κρατήσει και έκλεισε στα ίδια επίπεδα με αυτά της προηγούμενης ημέρας (για την περίεργη συνεδρίαση της Τετάρτης είχε γράψει σχετικά το Financial Report).

Σήμερα Πέμπτη, οι ρευστοποιήσεις εντάθηκαν καθώς τόσο στην Αθήνα όσο και στις ευρωπαϊκές αγορές οι επενδυτές βρήκαν ευκαιρία να κατοχυρώσουν τα κέρδη των πορηγούμενων ημερών. Να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης έκανε ένα ράλι πάνω από 100 μονάδων μέχρι και χθες στον κορύφωση της ανόδου.

Πτώση στο εξωτερικό 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 λίγο μετά το κλείσιμο του ελληνικού χρηματιστηρίου είχε απώλειες πάνω από 1% (1,16%) με τις υψηλότερες για CAC στο Παρίσι -1,64% και DAX -1,65% στη Φρανκφούρτη. Η πλειονότητα των κλάδων ήταν σε αρνητικό έδαφος, με τις μετοχές των βιομηχανικών εταιρειών να έχουν πτώση 2,3%. Άνοδο σημείωσαν οι μετοχές εταιρειών εξόρυξης μετά την πρόταση εξαγοράς της Anglo American τον όμιλο BHP που εδρεύει στην Αυστραλία. Οι μετοχές της Anglo American σημείωσαν άλμα 13% στο άνοιγμα και παρέμειναν εκεί μέχρι το απόγευμα.  Οι μετοχές της Deutsche Bank ανέκαμψαν από προηγούμενες απώλειες, σημειώνοντας άνοδο άνω του 7%, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τα καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη του πρώτου τριμήνου της τράπεζας. Η Barclays επίσης ενισχύθηκε 6% λόγω των καθαρών κερδών του πρώτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Με την ίδια αλλά και χειρότερη καθοδική ορμή ξεκίνησε η ημέρα και για τη Wall Street. Λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς ο Dow Jones έχανε πάνω από 650 μονάδες ή -1,7%. Η πτώση για S&P 500 και Nasdaq ήταν -,3% και -1,56% αντίστοιχα αφού τα τελευταία οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης και επίμονο πληθωρισμό.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ αυξήθηκε 1,6% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με το Bureau of Economic Analysis. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones προέβλεψαν ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα ανέλθει στο 2,4%.

Μαζί με τον χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης για το τρίμηνο, η έκθεση έδειξε ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με ρυθμό 3,4%, πολύ πάνω από την άνοδο 1,8% του προηγούμενου τριμήνου. Αυτό προκάλεσε ανησυχία για τον επίμονο πληθωρισμό και έθεσε υπό αμφισβήτηση το εάν η Federal Reserve θα μπορέσει να μειώσει τα επιτόκια σύντομα.

Πίεση σε ΒΙΟΧΑΛΚΟ

Επιστρέφοντας στο κλείσιμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών οι μετοχές που έκαναν ένα βήμα πίσω ήταν οι τράπεζες και ορισμένες άλλες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Στις τράπεζες ο κλαδικός δείκτης υποχώρησε 1,16% με την Alpha Bank να διαφοροποιείται και να κλείνει με θετικό πρόσημο +0,25%, αλλά τις υπόλοιπες τρεις να υποχωρούν, η Εθνική Τράπεζα -1,25%, η Eurobank -1,34% και η Τράπεζα Πειραιώς -1,98%.  Μεγάλη πτώση -3,56% είχε και ο τίτλος της Optima bank μετά το ράλι των τελευταίων ημερών.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των ΒΙΟΧΑΛΚΟ -3,14%, του ΟΛΠ -2,61%, του Σαράντη -2,53%, του Φουρλή -2,75%, της ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,12%, του ΟΠΑΠ -1,81%  και ακολούθησαν Μυτιληναίος -1,51%, Lamda Development -1,45% και ΓΕΚ Τέρνα -1,09%.

Να σημειωθεί πως ο όμιλος Μυτιληναίου ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την εισαγωγή των μετοχών και σε ξένο χρηματιστήριο σε διάστημα 12-18 μηνών.

Από τα blue chips με θετικό πρόσημο έκλεισε η Jumbo +0,42%.

Σήμερα Πέμπτη οι αρχές προχώρησαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Epsilon Net, καθώς ο βασικός μέτοχος Ιωάννης Μίχος επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ξένο επενδυτή και συζητά στρατηγική συμφωνία. Μέχρι το κλείσιμο της αγοράς δεν είχε προκύψει κάποια νέα εξέλιξη των συζητήσεων.

Κόντρα στο ρεύμα με συναλλαγές πήγαν ελάχιστες μετοχές όπως ενδεικτικά αναφέρεται η ΕΚΤΕΡ που έκλοεισε με άνοδο 4,47% και συναλλαγές 137 χιλιάδες τεμαχίων.

Πτώση με συναλλαγές εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησης είχαν οι μετοχές της  εταιρείας Λούλη-3,55%, Revoil -2.75% και CPI -2,7%.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu