Ψηλά ο πληθωρισμός παρά την κάμψη που κατέγραψε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα, παρά την κάμψη (4,3%) που κατέγραψε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Σεπτέμβριο εφέτος σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Ο αντίστοιχος δείκτης του Σεπτεμβρίου 2022, είχε σημειώσει αύξηση 29,4%.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία που η ΕΣΛΤΑΤ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα για τους δείκτες τιμών παραγωγού στη βιομηχανία.
Οι τιμές των εγχώριων βιομηχανικών τροφίμων αυξήθηκαν κατά 5,5%, ενώ των εισαγόμενων κατά 19,9%
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:
α. Στη μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 4,8% (με τον δείκτη της βιομηχανίας τροφίμων να αυξάνεται 5,5%) και
β. Στη μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 2,9% (με τον δείκτη της βιομηχανίας τροφίμων να αυξάνεται 19,9%).
Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 1,9% τον Σεπτέμβριο 2023 σε σύγκριση με τον δείκτη του Αυγούστου 2023, έναντι μείωσης 2,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2022.
ΙΟΒΕ: Μειώθηκαν οι προσδοκίες στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο
Οι πληθωριστικές πιέσεις σε βασικά προϊόντα συνδυαστικά με τις φυσικές καταστροφές οδήγησαν σε πτώση των προσδοκιών στην ελληνική βιομηχανία για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με όσα επισημαίνονται και το Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία, που εκδίδει το ΙΟΒΕ, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία μειώθηκε τον Σεπτέμβριο στις 100,5 μονάδες, από 106,4 μονάδες τον Αύγουστο, σε υψηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο περυσινό (98,2 μονάδες).
Στο δελτίο του ΙΟΒΕ, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «αν και οι πληθωριστικές πιέσεις φαίνεται να μειώνονται, παραμένουν σε βασικές κατηγορίες προϊόντων, εξέλιξη που μειώνει τη σχετική αισιοδοξία στην αγορά. Το θετικό κλίμα που επικράτησε μετεκλογικά μετριάζεται από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές σε πολλές περιοχές της χώρας και από τις σχετικές δυσχέρειες στην αντιμετώπισή τους».
Σε ό,τι αφορά στο εργοστασιακό δυναμικό, το ποσοστό χρησιμοποίησής του αυξήθηκε στο 76,8% τον Ιούλιο (από 74% τον Ιούνιο), με την εξασφαλισμένη παραγωγή να ανέρχεται στους 5,2 μήνες. Μεικτές τάσεις καταγράφονται στους κλάδους της βιομηχανίας τον Αύγουστο. Ειδικότερα, βελτίωση για μεταποίηση (1,4%) και ορυχεία – λατομεία (13,3%), αλλά υποχώρηση για ηλεκτρικό ρεύμα (6,9%).
Σε κλάδους υψηλής σημασίας για την ελληνική οικονομία, άνοδος σημειώθηκε σε φάρμακα (19,9%) και τρόφιμα (7,5%), αλλά μείωση για βασικά μέταλλα (3,9%). Το β’ τρίμηνο του 2023 η απασχόληση στη βιομηχανία ενισχύθηκε κατά 2%, στα 427,8 χιλ. σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Ηπιότερη ήταν η άνοδος της απασχόλησης στο σύνολο της οικονομίας (+1,7%, y-oy), με αποτέλεσμα οι απασχολούμενοι να αυξηθούν στους 4.236,5 χιλ. το β’ τρίμ. του 2023 (+69,3 χιλ. σε σχέση με ένα έτος πριν).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ταμείο για την Κοινωνία των Πολιτών: Η Νορβηγία χρηματοδοτεί με 14,3 εκατ. ευρώ την Ελλάδα
- Aegean Airlines: Συνεχίζει την κερδοσκοπία με τις τιμές των εισιτηρίων εις βάρος ταξιδιωτών, προκαλώντας αντιδράσεις
- Βρετανία: Οι σιδηρόδρομοι επανέρχονται στα χέρια του κράτους
- Γ. Μπιλιράκης: Από τις λίγες χώρες που καταβάλλουν το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα η Ελλάδα
- Μicrosoft: Το 75% των εταιρειών χρησιμοποιεί εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης
- Κίνα: Αύξηση 7,6% στην κατανάλωση ενέργειας στο δεκάμηνο 2024
- Elounda Hills: Εγκρίθηκε η πολεοδομική μελέτη-Ποια είναι τα επόμενα βήματα
- Bitcoin: Συνεχίζει την άνοδο, νέο ιστορικό υψηλό πάνω από τα 99.000 δολάρια
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις