Ο κόσμος, είπε, βίωσε μία σειρά από σοκ στην αλυσίδα εφοδιασμού
«Θέλω να συγχαρώ την κυβέρνηση για μία από τις πιο επιτυχημένες μακροοικονομικές ιστορίες», είπε ο κ. Φιλίπ Χίλντεμπραντ, Αντιπρόεδρος της BlackRock στο Ηνωμένο Βασίλειο, ξεκινώντας την παρέμβαση του κατά τη δεύτερη ημέρα του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς, 10- 13 Απριλίου, και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Μιλώντας με τον κ. Πίτερ Σπίγκελ, Managing Editor των Financial Times, ο αξιωματούχος της κολοσσιαίας επενδυτικής εταιρείας αναφέρθηκε στις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας, με αιχμή τον πληθωρισμό. Όπως εξήγησε, η πληθωριστική κρίση που βιώνουμε είναι διαφορετική από προηγούμενες, καθώς δεν οφείλεται – όπως συνέβαινε στο παρελθόν – στη ζήτηση, αλλά στον εφοδιασμό.
Ο κόσμος, είπε, βίωσε μία σειρά από σοκ στην αλυσίδα εφοδιασμού, όχι μόνο εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και της γήρανσης του πληθυσμού, των γεωπολιτικών εντάσεων και άλλων παραγόντων. Μειώθηκε η παραγωγική δυνατότητα της παγκόσμιας κοινότητας και αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία διαρκή μάχη: ο πληθωρισμός να έχει ανοδικές τάσεις και να θέλουμε να διατηρήσουμε χαμηλά επιτόκια.
Ο κ. Χίλντεμπραντ εξήγησε ότι παρότι θα μπορούσαμε θεωρητικά να επιλύσουμε τις εντάσεις με την Κίνα και γενικά τις γεωπολιτικές εντάσεις, το πρόβλημα της μειωμένης παραγωγής δε θα λυνόταν. Και εκτίμησε ότι «η αγορά ίσως έχει αρχίσει να ελπίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει τη λύση στην τωρινή κρίση».
Επίσης, έκανε εκτενή ανάλυση του πληθωρισμού εξηγώντας ότι ο πληθωρισμός των αγαθών φαίνεται να αποκλιμακώνεται δραστικά και ίσως μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα, αλλά το πρόβλημα είναι ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες, ειδικά στις ΗΠΑ και λιγότερο στην Ευρώπη.
Αν δεν υποχωρήσει, ειδικά στις ΗΠΑ, δε θα επιτευχθεί ο στόχος του συνολικού πληθωρισμού για 2%, οπότε δεν θα μπορεί να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων, τόνισε, ενώ εκτίμησε ότι μετά τα χθεσινά αποτελέσματα από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, φαίνεται δύσκολο να δούμε πολλές περικοπές επιτοκίων.
Ερωτηθείς σχετικά με τον τραπεζικό τομέα, απάντησε ότι στην Ευρώπη είναι «προβληματικός», παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και διαθέτει τεράστιες εταιρείες.
Όπως εξήγησε, είναι πρόβλημα το γεγονός ότι δε διαθέτει μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες και επιστρέφοντας στις τράπεζες, τόνισε ότι μετά την οικονομική κρίση, η Ευρώπη έχει χάσει μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητας της στον τραπεζικό τομέα. Τέλος, κάλεσε τις ευρωπαϊκές αρχές να ολοκληρώσουν την τραπεζική ένωση για να ενδυναμωθεί ο κλάδος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΔΕΔΔΗΕ: Νέα εφαρμογή δείχνει το ποσοστό ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ
- ΟΔΔΗΧ: Στις αγορές με δημοπρασία εξάμηνων έντοκων στις 27 Νοεμβρίου
- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Εγκρίθηκε και προχωράει το νέο αιολικό project στη Φθιώτιδα
- ΟΑΣΘ: Εφτασαν στη Θεσσαλονίκη τα 15 από τα 41 νέα λεωφορεία
- Λαγκάρντ: «Κατεπείγουσα η ανάγκη για την ενοποίηση των κεφαλαιαγορών μας»
- Σολτς: Δεν εγκαταλείπει την ηγεσία του SPD, παρά τις πιέσεις
- Το κράτος θα αποκαταστήσει την πολυκατοικία που επλήγη από τη βόμβα στους Αμπελοκήπους
- ΝΑΤ: Παρατείνεται η αρμοδιότητά του σε θέματα συντάξεων και εφάπαξ ναυτικών
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις