Επιχειρήσεις

Χατζηνικολάου: Αν όλα πάνε καλά, προσβλέπουμε σε σημαντική μείωση του ελληνικού ρίσκου

Αισιόδοξοι τόσο για την πορεία της διαπραγμάτευσης και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όσο και για την πορεία της οικονομίας και την έξοδο της χώρας από την πολυετή ύφεση, εμφανίστηκαν ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χατζηνικολάου και ο διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας απόψε σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, σε κοινό περίπου 500 εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα και φορέων της Β. Ελλάδας.

_x000D_

«Πρώτον, φαίνεται να υπάρχει συμφωνία επί της αρχής με τους πιστωτές, και διαφαίνεται το κλείσιμο αξιολόγησης πιθανότατα στο Eurogroup της Πέμπτης, που σημαίνει καταβολή της δόσης. Σε αυτό φαίνεται να υπάρχει ομοφωνία πιστωτών (ΔΝΤ-Ευρωπαίων)» τόνισε ο κ. Χατζηνικολάου και πρόσθεσε: «Αν όλα πάνε καλά, προσβλέπουμε σε σημαντική μείωση του ελληνικού ρίσκου, που συνεπάγεται άνοδο στις τιμές των ομολόγων και σημαντική μείωση των spread. Ανεξάρτητα αν είμαστε μέρος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης η όχι. Και ενώ η προσοχή πολλών έχει σταθεί στη μείωση του χρέους, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ανάγκη για άμεση συμφωνία για το χρέος. Μια ομόφωνη παρουσία όλων των ενδιαφερομένων, και η απουσία διαφορών, είναι ικανή από μόνη της να οδηγήσει σε χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης φέτος και του χρόνου».

_x000D_

Ο κ. Χατζηνικολάου σημείωσε ότι υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας, όπως π.χ. ότι «ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο του 2017 διαμορφώθηκε στο 0,4%, έναντι μείωσης 0,5% το ίδιο τρίμηνο του 2016 και 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2016», ή ότι το 2017 δείχνει ότι θα είναι «χρονιά – ρεκόρ για τον τουρισμό μας» και επίσης ότι «αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση της ανοδικής τάσης του ΑΕΠ από τον τουρισμό».

_x000D_

«Και το πιο σημαντικό. Καθώς η αβεβαιότητα θα μειώνεται, θα βοηθήσει περαιτέρω στη βελτίωση όλων των οικονομικών δεικτών. Θα συμβάλει στη σταδιακή απεξάρτηση των τραπεζών από τη χρηματοδότηση του ELA, η οποία την περασμένη εβδομάδα υποχώρησε περαιτέρω κατά 1,1 δισ. ευρώ στα 44,2 δισ. ευρώ από 46,6 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου» τόνισε ο κ. Χατζηνικολάου και πρόσθεσε: «Και θα συμβάλει στις προσπάθειες μας να μειώσουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

_x000D_

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς συνέχισε λέγοντας ότι η σταδιακή ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων θα επιτρέψει στις τράπεζες να απελευθερώσουν πόρους για περαιτέρω χρηματοδότηση της οικονομίας, ενώ χαρακτήρισε «ενθαρρυντικές» όλες τις εξελίξεις και σε άλλα μέτωπα, όπως π.χ. των ιδιωτικοποιήσεων, του επενδυτικού ενδιαφέροντος που παρατηρείται για «ελληνικά assets», κ.τ.λ.

_x000D_

«Τολμώ να πω ότι τόσο η χώρα όσο και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν εισέλθει σε περίοδο ομαλοποίησης με θετικές προοπτικές για το μέλλον» είπε ο κ. Χατζηνικολάου και πρόσθεσε: «Οι προσπάθειες θα πρέπει να ενισχυθούν και να εντατικοποιηθούν».

_x000D_

Χ. Μεγάλου: Περιμένουμε ότι το 2017 η ανάκαμψη ίσως ξεπεράσει το 1%

_x000D_

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα αρχίζει να ανακάμπτει, εκτιμώντας μάλιστα ότι φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά που η ανάκαμψη αυτή «θα πλησιάσει, ίσως και θα ξεπεράσει το 1%», ενώ χαρακτήρισε «ως στρατηγική επιλογή» της Τράπεζας Πειραιώς, με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, την διατήρηση αύξηση των νέων επιχειρηματικών χορηγήσεων και ιδιαίτερα την υποστήριξη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

_x000D_

«Είναι στρατηγική μας επιλογή να στηρίζουμε τον τομέα αυτό, καθώς μάλιστα πιστεύουμε ότι η Ελλάδα αρχίζει να ανακάμπτει και περιμένουμε ότι αυτή η χρονιά θα είναι η πρώτη χρονιά που η ανάκαμψη θα πλησιάσει και ίσως θα ξεπεράσει το 1%» είπε ο κ. Μεγάλου και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να αυξάνουμε κάθε χρόνο τις χρηματοδοτήσεις μας και να φθάσουμε στο τέλος του 2020, τα 5 δισεκατομμύρια ετησίως από τα 2 δισεκατομμύρια που ήταν το 2016. Αυτές θα είναι νέες χρηματοδοτήσεις και ανανεώσεις χρηματοδοτήσεων».

_x000D_

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας υπογράμμισε ότι «η οριστική έξοδος από την κρίση προϋποθέτει βαθύ διαρθρωτικό μετασχηματισμό του παραγωγικού και αναπτυξιακού προτύπου, με άξονες την εξωστρέφεια, την καινοτομία, τις επενδύσεις σε υποδομές, σε νέες τεχνολογίες, στην ενέργεια, τον τουρισμό, τον αγροδιατροφικό τομέα, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού», επισημαίνοντας ότι με «με αυτά τα δεδομένα, η Τράπεζα Πειραιώς επικεντρώνεται όχι μόνο στη χρηματοδότηση αλλά ευρύτερα στην πολύπλευρη υποστήριξη της επιχειρηματικότητας».

_x000D_

«Η Β. Ελλάδα έχει τις δυνατότητες, παραγωγικές και επιχειρηματικές, να πρωταγωνιστήσει σε αυτή την προσπάθεια» τόνισε ο κ. Μεγάλου και αναφέρθηκε ενδεικτικά στα πρωτοπόρα έργα στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που έχει χρηματοδοτήσει η Τράπεζα Πειραιώς στην περιοχή.

_x000D_

«Είμαι απόλυτα αισιόδοξος για την έξοδο της χώρας από την πολυετή ύφεση. Αυτό προϋποθέτει συστράτευση όλων των υγιών παραγωγικών, επιχειρηματικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας για την αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου, με άξονες την εξωστρέφεια, την προσέλκυση επενδύσεων, την ισχυρή ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και την προσθήκη αξίας», τόνισε ο Χρήστος Μεγάλου.

_x000D_

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επιχειρήσεις

close menu