Πολιτική

Χαρίτσης: Η οικονομία γυρίζει σελίδα, μπαίνει πλέον σταθερά στην ανάπτυξη

«Η οικονομία γυρίζει σελίδα, μπαίνει πλέον σταθερά στην ανάπτυξη» τόνισε σε ομιλία του σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, στη Θεσσαλονίκη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

«Δημιουργείται ένα ισχυρό momentum για την ελληνική οικονομία, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις να περάσουμε σε μια νέα φάση» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι «όλοι οι οικονομικοί δείκτες καταγράφουν μία σταθερή αναπτυξιακή δυναμική που ενισχύεται μήνα με τον μήνα», παρουσιάζοντας αναλυτικά την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2017 και στο πρώτο, κατά 0,4%, την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, των βιομηχανικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων και των εξαγωγών, του τουρισμού, «τη θεαματική αύξηση των ‘Αμεσων Ξένων Επενδύσεων, που το πρώτο τετράμηνο του 2017 άγγιξαν τα 1,4 δισ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2016 ήταν κάτω από 400 ευρώ» και τη μείωση της ανεργίας σε 21,2 % τον Ιούνιο του 2017, από 23,5% πέρυσι τον ίδιο μήνα, ενώ σύμφωνα με έρευνα της Alpha Bank επίκειται επιτάχυνση της ανάκαμψης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017. Επεσήμανε, ακόμη ότι «η χώρα βγήκε από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος τους Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πραγματοποίησε την πρώτη της επιτυχημένη έξοδο στις αγορές», ενώ «τα spreads των ελληνικών ομολόγων έπεσαν περισσότερες από 300 μονάδες σε λιγότερο από έναν χρόνο».

«Φυσικά, δεν πανηγυρίζουμε, η οικονομία κάνει τα πρώτα βήματά της στην ανάκαμψη μετά από οκτώ χρόνια βαθιάς ύφεσης» είπε ο κ. Χαρίτσης, επισημαίνοντας την «τεράστια καταστροφή κεφαλαίου που προηγήθηκε μεταξύ 2007-2014 και την ανεργία, που όπως είπε, «αν και μειούμενη παραμένει τόσο υψηλή» και πρόσθεσε :

«Ωστόσο αυτή η μεταστροφή του οικονομικού κλίματος είναι σημαντική. Μαρτυρά την έναρξη, μετά από πολλά χρόνια, μιας νέας αναπτυξιακής πορείας. Χρέος όλων μας – και δεν αναφέρομαι μόνο στο υπουργείο Οικονομίας και την κυβέρνηση, αλλά και στους παραγωγικούς φορείς και στην τοπική αυτοδιοίκηση – χρέος όλων μας είναι να δουλέψουμε ώστε αυτή η ανάπτυξη να είναι βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη».

Ο κ. Χαρίτσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι στόχοι της κυβέρνησης είναι «η αντιμετώπιση της κρίσης αποεπένδυσης» και «η παροχή ρευστότητας στην οικονομία». Επεσήμανε, ότι η χώρα απορρόφησε επιτυχώς, πρώτη στην Ε.Ε., τους πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013 και ενεργοποίησε πρώτη «και το ΕΣΠΑ 2014-2020 καταγράφοντας ρεκόρ απορρόφησης για το 2016 (11,6%)», ενώ είναι, όπως είπε, από τις πρώτες χώρες που αξιοποιούν το «Σχέδιο Γιούνκερ» με συμβασιοποίηση ήδη 3,7 δισ. ευρώ (με την ιδιωτική συμμετοχή). Αναφέρθηκε, ταυτόχρονα, σε πρωτοβουλίες και δράσεις της κυβέρνησης, όπως η συμφωνία και ο προγραμματισμός για έργα με την ΕΤΕπ, η πρόσφατη συμφωνία με τη Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα (θα συμμετέχει με 30 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Συνεπενδύσεων), η επικείμενη δημιουργία εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας και μια σειρά από άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία, που συμβάλουν στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, όπως νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το Ταμείο Υποδομών, το Ταμείο Συνεπενδύσεων (EquiFund), το Ταμείο Μικροπιστώσεων και το Ταμείο «Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον», μέσω των οποίων, όπως είπε, «διοχετεύονται στην οικονομία περισσότερα από 3 δισ. ευρώ».

Ο κ. Χαρίτσης πρόσθεσε ότι μετά τις θεσμικές παρεμβάσεις για προβλήματα του τραπεζικού συστήματος, με πιο πρόσφατη, τον εξωδικαστικό μηχανισμό για τα «κόκκινα δάνεια» και την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, «η μεγάλη πρόκληση είναι να ξαναπάρει μπρος και το τραπεζικό σύστημα».

«Θα το πω ευθαρσώς. Πλέον, μετά την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου, εναπόκειται στις ίδιες τις τράπεζες να παίξουν το ρόλο που τους αναλογεί και να ανακτήσουν την ιδιότητα του αιμοδότη, του βασικού χρηματοδότη, της ελληνικής οικονομίας» είπε ο κ. Χαρίτσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε, πάντως, ότι παρά τη βελτίωση του ΑΕΠ και των ενθαρρυντικών μηνυμάτων σε ότι αφορά την ανάπτυξη «χρειάζεται η αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας» και αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου, ώστε οι χρηματοδοτήσεις, οι ευρωπαϊκές και του νέου αναπτυξιακού νόμου, να κατευθύνονται σε «νέες επενδύσεις, σε ανταγωνιστικούς τομείς και δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας». Ο κ. Χαρίτσης ανέπτυξε τους τρείς πυλώνες, της στρατηγικής της κυβέρνησης, για «επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία με αξιοποίηση του υψηλά μορφωμένου και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα, η αύξηση των εξαγωγών και βελτίωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και η ενίσχυσης της βιομηχανίας, της μεταποίησης και της αγροδιατροφής». «Για μας η ανάπτυξη περνά μέσα από την αναβάθμιση της εργασίας και για αυτό σε όλα τα προγράμματα έχουμε εισαγάγει τη ρήτρα εργασίας», είπε ο κ. Χαρίτσης.

«Ο δικός μας αναπτυξιακός σχεδιασμός στοχεύει να ωθήσει την οικονομία σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που θα αξιοποιεί τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας και θα αντιμετωπίζει τις δομικές παθογένειες που μας έφεραν μέχρι εδώ» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε, ότι η προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση απαιτεί ενεργοποίηση, όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από τους φορείς, παραγωγικούς και αυτοδιοικητικούς, και τη συμμετοχή της κοινωνίας.

«Η ανάπτυξη ούτε παραγγέλλεται, ούτε επιβάλλεται. Εμείς, ως κυβέρνηση ανοίγουμε πλατιά τη συζήτηση για την ανάπτυξη, με την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική που καταθέσαμε και τα δεκατρία μεγάλα συνέδρια που ξεκινήσαμε σε κάθε περιφέρεια της χώρας» είπε ο κ. Χαρίτσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός προανήγγειλε ότι επίκειται εντός του επόμενου μήνα και νομοθετική πρωτοβουλία «για τον «έλεγχο και την εποπτεία της αγοράς, ώστε να συστηματοποιηθούν και να ενιαιοποιηθούν οι κανόνες ελέγχου, προστατεύοντας έτσι και το δημόσιο συμφέρον και τις επιχειρήσεις».

Διάλογος Α. Χαρίτση, Στ.Πιτσιόρλα, γ. γραμματέων του υπουργείου με προσκεκλημένους

Μετά την ομιλία του κ. Χαρίτση ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις που απηύθυναν προσκεκλημένοι μεταξύ αυτών επιχειρηματίες προς τον αναπληρωτή υπουργό, τον υφυπουργό και τους δύο γενικούς γραμματείς .

Σε ερώτηση για την γραφειοκρατία που αφορά τα θέματα συναλλαγών, εξαγωγών και ξένων επενδύσεων απάντησε ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, τονίζοντας ότι σιγά- σιγά και με τις πρωτοβουλίες που παίρνει η κυβέρνηση βοηθά στην αλλαγή του κλίματος και στο να ενισχυθεί και η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών.

«Πιστεύω, ότι χωρίς να χρειάζεται να αλλάξουμε πολλά πράγματα δημιουργείται μια νέα αντίληψη και μια νέα κουλτούρα. Επιμένω ότι είναι θέμα να αλλάξει η νοοτροπία στη δημόσια διοίκηση και σιγά – σιγά αλλάζει». Σε άλλη ερώτηση σχετική με την ανάπτυξη και για το πώς θα ξεπεραστούν καθυστερήσεις σε επενδύσεις ο υφυπουργός απάντησε : «Ο νόμος θα είναι σύντομα έτοιμος και ο συνδυασμός των ΣΔΙΤ και οι προβλέψεις για τις στρατηγικές επενδύσεις, μπορεί να μας δώσουν ένα μεγάλο κατάλογο επενδύσεων, εδώ στην Ελλάδα».

Σε αστοχίες και κενά του παλιού αναπτυξιακού νόμου αναφέρθηκε ο κ. Λαμπριανίδης. «Μιλάω για αστοχίες των νόμων» τόνισε ο κ. Λαμπριανίδης, ενώ σε ότι αφορά το νέο αναπτυξιακό νόμο τόνισε ότι στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη.

«Υπάρχει μια πολύ μεγάλη καινοτομία στον νέο νόμο η ενίσχυση δεν περιλαμβάνει απευθείας μόνο επιδότηση, προβλέπει και άλλους είδους κίνητρα, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη» πρόσθεσε ο κ. Χαρίτσης.

Το χαιρετισμό προς τους επίσημους προσκεκλημένους έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Βόρειας Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Στέφανος Τζιρίτης, σημειώνοντας ότι διαπιστώνεται μια μεταστροφή του κλίματος προς το καλύτερο σε ότι αφορά την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό και ανέφερε σχετικά δημοσιεύματα στο γερμανικό τύπο, ενώ πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η ενίσχυση της καινοτομίας, ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη στη χώρα.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu