Πολιτική

Χαρίτσης: Για ποιο σκοπό το «ξαφνικό, άκρως μυστικό και επικίνδυνο» ταξίδι στην Ουκρανία κ. Μητσοτάκη;

Πυρά κατά του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά ΑΕΙ από τον της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς - Πέντε παραβιάσεις του Συντάγματος σε ένα νομοσχέδιο, είπε

Σκληρή κριτική από τον πρόεδρο της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, για το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, που ψηφίζεται στη Βουλή, ενώ όλη η εκπαιδευτική κοινότητα βρίσκεται στους δρόμους διαδηλώνοντας για το νομοσχέδιο που διαλύει την ανώτατη εκπαίδευση.

Η Δεξιά κάνει πράξη αυτό που αποτέλεσε την «ιερή αγελάδα» της, είπε ο Αλέξης Χαρίτσης. Και εξήγησε γιατί: το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο έχει αποτελέσει τον μοναδικό μηχανισμό κοινωνικής κινητικότητας στην ελληνική κοινωνία, επιτρέποντας σε όλους να αποκτήσουν πτυχία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ζητά από τα παιδιά των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων, την αριστεία, τα πάντα, αλλά στα παιδιά των ανώτατων κοινωνικών στρωμάτων υπόσχεται τα πάντα.

Ποιος θέλει το σημερινό νομοσχέδιο: αυτοί που φαντάζονται τους θεσμούς της εκπαίδευσης ως μηχανισμούς χειραγώγησης και το δημόσιο πανεπιστήμιο προσέφερε κριτική σκέψη.

Η ΝΔ έδωσε πολλούς λόγους να το καταψηφίσουμε:

Η δημόσια επιχειρηματολογία της κυβέρνηση είναι πάρτι ψέματος. Στόχος ήταν να ανωτατοποιήσουν τα κολέγια και όχι να έρθουν μεγάλα πανεπιστήμια από το εξωτερικό. Επίσης, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα προσφύγουν κατά των δημοσίων, ζητώντας είτε να μπουν δίδακτρα στα δημόσια είτε να λάβουν και αυτά κρατική χρηματοδότηση. Επίσης, θα οδηγηθούν σε μαρασμό τα δημόσια πανεπιστήμια που βρίσκονται στην περιφέρεια.

Ο Αλέξης Χαρίτσης είπε ότι στη Νέα Αριστερά «θα συνεχίσουμε να καλούμε σε μέτωπο για να μην προχωρήσει η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας».

Και τόνισε ότι η κυβέρνηση ήρθε στη Βουλή με νομοσχέδιο που ανοίγει διάπλατα την εκπαίδευση στις business, κάνοντας μεγάλη προσπάθεια να παραβιάσει το Σύνταγμα, ακόμη και με κατά παραγγελία γνωμοδοτήσεις «από καθηγητές που έχουν επαγγελματικό συμφέρον».

Επισήμανε ότι είναι σαφείς οι ορισμοί του άρθρου 16, τόσο σαφείς «που δεν γεννάται ανάγκη ερμηνείας» και με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει παραβιάσει πέντε φορές τη συνταγματική τάξη.

«Μια επειδή η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται, όπως λέει η παράγραφος 8 του άρθρου 16. Μία, επειδή το κράτος πλέον δεν θα είναι ο αποκλειστικός πάροχος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως προβλέπει η παράγραφος 5. Μία, επειδή οι καθηγητές των ΑΕΙ δεν θα είναι δημόσιοι λειτουργοί, όπως προβλέπει η παράγραφος 6. Μία επειδή με τον σημερινό νόμο εισάγονται από το παράθυρο και δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια με το άρθρο 58. Και άλλη μία μπόνους … καθώς, προφανώς, όταν ο υπουργός Παιδείας διέταξε τα δημόσια πανεπιστήμια να κάνουν διαδικτυακά εξετάσεις παραβίασε κατάφορα το αυτοδιοίκητό τους που προστατεύεται από το Σύνταγμα».

«Το νομοσχέδιο θα έπρεπε να σταματάει εδώ, στην αντισυνταγματικότητά του, πρόσθεσε.

Για την πρόταση δυσπιστίας

Αναφερόμενος στην πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, καλώντας στα άλλα κόμματα να την συνυπογράψουν, είπε ότι ήταν αναγκαία, διότι για είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται παραβίαση Συντάγματος σε αυτό τον βαθμό από το 1975 μέχρι σήμερα.

Επισήμανε ότι έγινε «για να ενισχύσουμε τη φωνή φοιτητών και φοιτητριών που αγωνίζονται στους δρόμους», «για να απολογηθεί ο πρωθυπουργός».

Για το ταξίδι στην Ουκρανία

Ο Αλέξης Χαρίτσης άσκησε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και για το ταξίδι στην Ουκρανία, το οποίο χαρακτήρισε «ξαφνικό, άκρως μυστικό και επικίνδυνο», διερωτώμενος ποιος ήταν ο σκοπός του.

«Συνδέεται με το ταξίδι του Μπλίνκεν στο Παρίσι; Με την αγορά των F35 από την Ελλάδα ή με τις αναφορές για πολιτικές φιλοδοξίες του πρωθυπουργού στην Ευρώπη;», είπε και πρόσθεσε: «Οφείλετε να ενημερώσετε τη Βουλή» και τον προειδοποίησε: «Να μην εμπλέξετε τη χώρα στον πόλεμο».

Ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε ότι «είμαστε υπέρ στήριξης της Ουκρανίας», αλλά τόνισε ότι επιθυμούμε «την ειρηνική διέξοδο, που θα σχεδιαστεί με την Ευρώπη και τους Ευρωπαίους», σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ «μπορεί να θέλουν να συνεχίσουν τον πόλεμο μέχρι να πέσει ο τελευταίος Ουκρανός ή μέχρι να πέσει και ο τελευταίος Ευρωπαίος»

Και τον ρώτησε: «Γιατί δεν επισκέπτεστε τη Γάζα;», προσθέτοντας ότι ο ίδιος έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να προσκληθεί να μιλήσει ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, για να ενημερώσει για τα δεινά του παλαιστινιακού λαού.

«Δεν το πράξετε, ούτε θα απαντήσετε επί της ουσίας», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, συμπληρώνοντας: «Δύο μέτρα και σταθμά», επισημαίνοντας την «πολιτική υποκρισίας που στοιχίζει τη ζωή χιλιάδων αμάχων».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu