Οικονομία

Χαρδούβελης: Πρέπει να πληρώσουμε τουλάχιστον 4,5 δισ. το πρώτο τρίμηνο

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι σε καλό δρόμο, υποστήριξε ο Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας στη Βουλή. «Τα τεχνικά κλιμάκια επέστρεψαν στην Αθήνα, έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας σε όλα τα ζητήματα που τέθηκαν και έχουμε καταφέρει να έρθουμε σε προσέγγιση στα περισσότερα από αυτά».

Σημείωσε ότι η επιτυχία στη διαπραγμάτευση:

Πρώτον ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση των 1,8 δισ. ευρώ που είναι η τελευταία δόση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Στήριξης (EFSF) και τα 3,6 δισ. ευρώ από την διπλή δόση του ΔΝΤ.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2015 είναι δεδομένες. Για το επόμενο 3μηνο υπάρχει ανάγκη πληρωμής σωρευτικά στα περίπου 4,5 δισ. ευρώ. Υπάρχει και η περαιτέρω ανάγκη κάλυψης των εντόκων γραμματίων που λήγουν στο διάστημα αυτό. Αυτή η ανάγκη αναμένεται να καλυφθεί κυρίως από ξένα ταμεία και άλλους επενδυτές εφόσον υπάρξει επίτευξη συμφωνίας.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία, όμως, είναι κατανοητό ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης του κράτους αυξάνονται. Αναγκαστικά θα χρησιμοποιηθεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, γεγονός που θα περιορίσει τις δυνατότητες της χρηματοδότηση της ιδιωτικής οικονομίας.

Δεύτερον, με την επίτευξη συμφωνίας θα ολοκληρωθεί και το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής. Μαζί και ο ασφυκτικός έλεγχος και τα στενά χρονοδιαγράμματα. Οι απαιτούμενες δράσεις θα περιοριστούν και θα μπούμε σε μια νέα σχέση με τους δανειστές μας.

Έτσι, Θα ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη μέρα του Προγράμματος. Ήδη οι εταίροι είναι θετικά διακείμενοι ως προς την πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης (ECCL), όπως διατυπώθηκε επίσημα στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η χώρα βγαίνει με συνετό τρόπο στις αγορές, έχοντας εξασφαλίσει σε κάθε περίπτωση προληπτική συνδρομή χρηματοδότησης. Θα αλλάξουν οι προσδοκίες των αγορών προς το καλύτερο, θα μειωθεί το κόστος δανεισμού και θα αρθεί ο κίνδυνος και η αβεβαιότητα για τη χώρα. Σε κάθε περίπτωση, η συνετή προσφυγή στις αγορές προϋποθέτει κόστος που δεν θα απειλήσει τη βιωσιμότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής και του δημοσίου χρέους.

Τρίτον, Θα μπορέσει-επιτέλους- να τεθεί υπό συζήτηση και το ζήτημα του χρέους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αυτή την περίοδο κρίνεται, περισσότερο ίσως από οποιαδήποτε άλλη στιγμή, αν η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε μια εμφανώς ανοδική πορεία ή αν θα σκοντάψει και θα καταδικαστεί σε στασιμότητα και οπισθοχώρηση.

Η ανάπτυξη έχει επανέλθει στη χώρα τα τελευταία τρίμηνα, μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να έχουν αποτέλεσμα.

Απαιτείται, όμως, και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Αυτές θα εξασφαλίσουν τη δυναμική που χρειάζεται η ανάπτυξη. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Η συνέχιση της προσπάθειας που ξεκινήσαμε προϋποθέτει ευρεία συναίνεση, τόσο μεταξύ των πολιτικών κομμάτων όσο και κοινωνικών ομάδων. Η ανάπτυξη είναι προϋπόθεση και για μια βιώσιμη κοινωνική πολιτική, ας μην το ξεχνάμε αυτό», τόνισε.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu