Οικονομία

Χαμηλώνει τον κυβερνητικό πήχη προσδοκιών για το «clean exit» ο Κοστέλο

Χαμηλώνει τον κυβερνητικό πήχη προσδοκιών για το λεγόμενο «clean exit» ο Ντέκλαν Κοστέλο, τονίζοντας ότι αναζητείται ακόμη το πλαίσιο, στο οποίο θα κινηθεί η Ελλάδα κατά τη μετά το μνημόνιο εποχή. Ο ίδιος μάλιστα ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους θα βρεθεί στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων, αφότου ολοκληρωθούν και τα επιπλέον 82 προαπαιτούμενα, εκτός των 110.

Ειδικότερα, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο Κοστέλο είπε ότι οι όροι, όπως «καθαρή έξοδος», δεν είναι οι πιο πρόσφορες εκφράσεις. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι, «υπάρχουν απόπειρες έξοδο στις αγορές που ελπίζω να συνεχιστούν και το 2018».

«Πρέπει να καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο για το επόμενο στάδιο, ώστε να συνεχιστούν βιώσιμα οι μεταρρυθμίσεις. Έκανε επίσης σαφές ότι το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους θα τεθεί αφού ολοκληρωθεί το τρίτο μνημόνιο, δηλαδή και η επόμενη αξιολόγηση των 82 προαπαιτούμενων», υπογράμμισε.

Ο ίδιος επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη», ώστε να ολοκληρωθεί η γ’ αξιολόγηση, καθώς οι εκκρεμότητες είναι δεκάδες.

«Η τρίτη αξιολόγηση δεν έκλεισε. Υπάρχει συμφωνία για τα προαπαιτούμενα που απαιτούνται προκειμένου αυτή να κλείσει.  Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμα», είπε.

Σύμφωνα με τον Κοστέλο, «οι θεσμοί θα συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές για να καταστεί η συμφωνία εφικτή έως τις 22 Ιανουαρίου, που συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup». Ο ίδιος εξήγησε ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό,, ώστε στη συνέχεια  να υπάρχει ένα περιθώριο 3 – 4 μηνών για να συζητηθούν τα μεγάλα «μέτωπα» της επόμενης ημέρας.

«Τώρα θέλουμε να δούμε δράση, για να επιταχυνθούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί», τόνισε, στέλνοντας μήνυμα εγρήγορσης και όχι εφησυχασμού στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο ίδιος κινήθηκε στη «γραμμή» της αναγκαίας επίσπευσης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κι ανέδειξε, ως τις σημαντικότερες προτεραιότητες το Κτηματολόγιο, την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, την άρση εμποδίων στην επιχειρηματικότητα και βέβαια τις ιδιωτικοποιήσεις.

Πάντως, επεσήμανε ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά έχει ολοκληρώσει εγκαίρως τις υποχρεώσεις της. Εκτίμησε ότι είναι αρκετά ρεαλιστικό να λήξει το πρόγραμμα στα μέσα του 2018, υπό την προϋπόθεση να υπάρξει πολιτική συμφωνία τον Ιανουάριο.

«Καμπανάκι» για τα «κόκκινα δάνεια»

Πολύ δυνατό είναι, στο μεταξύ, το «καμπανάκι» που χτυπά ο Κοστέλο για τον «βραχνά» των κόκκινων δανείων, τονίζοντας πως καθώς τα «ριζωμένα προβλήματα» είναι πολλά, θα χρειαστούν πάρα πολλά χρόνια, έτσι ώστε να εξυγιανθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών.

«Θα πάρει πολλά χρόνια μέχρι να εξυγιανθεί, δηλαδή μέχρι να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε βιώσιμα επίπεδα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Άνοδος από τον… πάτο

Ο Κοστέλο ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει σημαντική πρόοδο, αλλά η αφετηρία ήταν πολύ χαμηλή και ακόμα είναι στην διαδικασία ανόδου της από το πάτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Θα πρέπει να καταβάλει προσπάθεια ώστε να πάψει να είναι κάτω από το μέσο όρο, να κινηθεί ώστε να γίνει μία από τις καλύτερες χώρες στην Ευρώπη», δήλωσε.

Παράλληλα, ο Κοστέλο έδωσε εύσημα στον ΟΔΔΗΧ για την προσπάθεια που έχει καταβάλει με το swap, ενώ ο ίδιος επεσήμανε τη σημασία των ανακοινώσεων του ESM για τη μεγαλύτερη απόδοση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

«Yπάρχει θετική τροχιά για την Ελλάδα, στόχος όμως μας είναι όχι μόνο να ολοκληρωθεί το μνημόνιο, αλλά να υπάρχει και βιώσιμος ρυθμός ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε.

Τα δημοσιονομικά

Έκανε λόγο για περιθώρια που υπάρχουν και το 2018 ώστε να ασκηθεί κοινωνική πολιτική, η οποία τώρα βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ για την περίοδο μετά το 2018 ανέφερε ότι παρά τους πολύ ψηλούς δημοσιονομικούς στόχους, τα πρωτογενή πλεονάσματα θα τροφοδοτείται και από την ανάπτυξη η οποία αναμένεται στο 2,5% το 2018. Εξήγησε ότι θα υπάρχει περιθώριο για να γίνουν προσαρμογές στο πλέγμα των εσόδων και των δαπανών. Αναφέρθηκε και σε πιθανό δημοσιονομικό περιθώριο λόγω των καλύτερων του αναμενόμενου  επιδόσεων στο μέτωπο της φορολογικής διαχείρισης.

Η εμπιστοσύνη το «κλειδί»

Θέτοντας ζήτημα εμπιστοσύνης, ο Κοστέλο ξεκαθάρισε πως αυτό το βασικό μέλημα θα πρέπει να είναι η επιστροφή της εμπιστοσύνης.

«Θα είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης και εισόδου σε έναν ενάρετο κύκλο, γιατί τότε οι πολίτες και οι επιχειρήσεις δουν ότι υπάρχει προοπτική επιτυχούς ολοκλήρωσης των μνημονίων».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu