Αγορές

ΧΑ: Τα έδωσε όλα σε 11 συνεδρίες κι έμεινε στον… άσο και τις 1.111,11 μονάδες

Έπειτα από 11 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκανε… στάση, με τους επενδυτές να εμφανίζουν σημάδια αγοραστικής κόπωσης και να κατοχυρώνουν τα κεκτημένα. Παρ’ όλα αυτά, οι στηρίξεις των 1.100 μονάδων ουδέποτε απειλήθηκαν, καθώς η αγορά εξακολουθεί να «ποντάρει» στον χρησμό του Standard & Poor’s.

Οι τράπεζες δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, αφομοιώνοντας το +10% του Απριλίου. Εύλογα, επομένως, Πειραιώς και Alpha Bank απώλεσαν άνω του 2%. Στα υπόλοιπα blue chips, Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τέθηκαν στο επίκεντρο των πωλητών, ενώ προς χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκαν και οι Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Viohalco, Titan, ΕΛΠΕ.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ελεγχόμενη πτώση κατά 0,82% και διαμορφώθηκε στις 1.111,11 μονάδες, χάνοντας εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.120,29). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 13 μονάδες (από 1.106,73 έως 1.122,83 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 94,9 εκατ. ευρώ.

Στάση για διόρθωση

Η Λεωφόρος Αθηνών, μετά το ράλι των 11 συνεχόμενων συνεδριάσεων και την επιστροφή σε επίπεδα άνω των 1.100 μονάδων, εύλογα «κατέβασε» ρυθμούς, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν τα υψηλά κέρδη των τελευταίων εβδομάδων.

Άλλωστε, από τις αρχές του έτους ο Γενικός Δείκτης μετράει σωρευτικά κέρδη κατά 20%, ενώ μόνο μέσα στις τελευταίες 30 ημέρες εμφανίζει συνολική άνοδο της τάξης του 10%.

«Η αναμέτρηση με την υψηλότερη φετινή επίδοση των 1.133 μονάδων είναι ο επόμενος άθλος που καλείται να πετύχει ο Γενικός Δείκτης, με τις 1.150-1.170 μονάδες να αποτελούν το κοντινότερο ισχυρό όριο αντίστασης» αναφέρει, σε σύντομο σχόλιό του, ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα στις αγορές παραμένει θετικό, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται και στο εξωτερικό, όπου ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχει σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών.

Κι αυτό, διότι οι επενδυτές προσδοκούν ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης των κεντρικών τραπεζών, κάτι που αναμένεται να δώσει πολύτιμες «ανάσες» σε οικονομία και μετοχές.

Την ίδια στιγμή, τα αποτελέσματα των ελληνικών εισηγμένων χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά, με την κερδοφορία να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 15ετίας και τις διοικήσεις των εταιρειών να μοιράζουν συνολικά μερίσματα 2,4 έως 2,6 δισ. ευρώ. Καθόλου άσχημα, δηλαδή.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε ότι την Παρασκευή ακολουθεί ο χρησμός του Standard & Poor’s., ο οποίος αυτήν την στιγμή τοποθετεί την Ελλάδα ένα «σκαλί» κάτω της επενδυτικής βαθμίδας. Αρκετοί αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας αναβάθμισης, κάτι που θα σημάνει την επίτευξη του «εθνικού στόχου», όπως τον έχει περιγράψει και ο πρωθυπουργός. Βέβαια, το συγκεκριμένο σενάριο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Κι αυτό, διότι σε περίπου έναν μήνα θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές του 2023 (21/5). Με βάση τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, το σενάριο για σχηματισμό κυβέρνησης από τις πρώτες κάλπες φαντάζει δύσκολο, επομένως κατά πάσα πιθανότητα θα απαιτηθούν και δεύτερες, οι οποίες θα λάβουν χώρα στις αρχές Ιουλίου.

Μέχρι, λοιπόν, να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό και να υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα διασφαλίσει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, η επίσημη επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα θεωρείται αν όχι ακατόρθωτη, σίγουρα δύσκολα επιτεύξιμη.

Σήμερα, στο μεταξύ, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προχώρησε στην επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου του Ιανουαρίου, αντλώντας 300 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,31%.

Οι διεθνείς αγορές

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελαφρώς στο -0,19% και τις 467 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,10% και ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,12%. Αντίθετα, ο γαλλικός CAC 40 αυξάνεται κατά 0,13% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,21%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones χάνει τουλάχιστον 100 μονάδες, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές παρουσιάζουν νέες απώλειες, εν μέσω των ανησυχιών για τη ζήτηση. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -1,97% και τα 79,2 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -1,88% και τα 83,1 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο -0,97% και τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu