Αγορές

ΧΑ: Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή «κράτησαν στον αναπνευστήρα» τις 800 μονάδες – «Προσβλητικός» ο τζίρος

Τις 800 μονάδες υπερασπίστηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil έκλεισαν στο +3% και παρείχαν σημαντικά στηρίγματα στην αγορά. Αποτέλεσμα ήταν ο Γενικός Δείκτης να παραμένει -έστω και οριακά- σε θετικό έδαφος για δεύτερη διαδοχική ημέρα. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η συναλλαγματική δραστηριότητα αποδείχθηκε άκρως απογοητευτική, δείγμα των επίμονων προκλήσεων. 

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή άνοδο κατά 0,23% και διαμορφώθηκε στις  806,11 μονάδες (κοντά στο υψηλό ημέρας), κερδίζοντας περίπου δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (804,24 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε εννέα μονάδες (από 797,90 έως 806,42 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών βέβαια, να μην υπερβαίνει τα 36 εκατομμύρια ευρώ.

Παραμένει η νευρικότητα 

Η Λεωφόρος Αθηνών, έπειτα από μια νευρική συνεδρίαση, παρέμεινε στάσιμη στα επίπεδα των 800 μονάδων, καθώς η διάχυτη ανησυχία για τις ενεργειακές ροές του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη περιόρισε αισθητά τη διάθεση για την ανάληψη πρόσθετου επενδυτικού ρίσκου. Και με την ελληνική οικονομία να απέχει από την επενδυτική βαθμίδα, οι πιέσεις στον Γενικό Δείκτη είναι (φυσιολογικά) συχνότερες και εντονότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.  

Η Gazprom, όπως αποκάλυψε χθες το πρακτορείο Reuters, προειδοποίησε την Ευρώπη για μελλοντικές περικοπές στις ροές φυσικού αερίου, επικαλούμενη λόγους «ανωτέρας βίας». Αυτό, εύλογα, ενέτεινε την ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τον Nord Stream 1, τον μεγαλύτερο αγωγό στην Ευρώπη, ο οποίος – σύμφωνα μα την εκτίμηση της Κομισιόν – δεν πρόκειται να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία. 

Την Πέμπτη, στο μεταξύ, συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα ανακοινώσει την πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2011, σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του υψηλού πληθωρισμού (8,6%). Η παρέμβαση θα είναι 25 ή 50 μονάδων βάσης, ενώ οι ιθύνοντες της Φρανκφούρτης είναι πιθανό να ανακοινώσουν και το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού.  Δηλαδή κατά των απότομων και μεγάλων αυξήσεων στις αποδόσεις των ομολόγων των ασθενέστερων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. 

Ας σημειωθεί ότι σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας κυμαίνεται στο 3,43%, σημειώνοντας πτώση κατά 4 μονάδες βάσης. Τα spreads (απόκλιση από την απόδοση του γερμανικού ομολόγου), από την πλευρά τους, καθορίζονται στις 218 μονάδες. Στα επίπεδα του 3,39% βρίσκεται και η απόδοση του κρατικού ομολόγου της Ιταλίας, η οποία αποτελεί τον νέο πονοκέφαλο των Βρυξελλών.

Όλα αυτά, όπως είναι πρόδηλο, συνεχίζουν να επηρεάζουν τη «ρηχή» ελληνική αγορά, η οποία ελλείψει εσωτερικών καταλυτών, παραμένει έρμαια της αποστροφής του επενδυτικού ρίσκου. Κάτι το οποίο αποτυπώνεται ανάγλυφα στον σταθερά χαμηλό συναλλαγματικό τζίρο. Και το μείζον ερώτημα αφορά το πότε ακριβώς θα αλλάξει αυτή η κατάσταση. 

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές  

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται ήπια στο +0,53% και τις 419 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,74%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,76% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,18%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη κατά 0,55%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones καταγράφει άνοδο κατά 250 μονάδες, εν μέσω της δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές φαίνεται ότι σταθεροποιούνται άνω των 100 δολαρίων, διότι τα συμβόλαια WTI καθορίζονται στο -0,61% και τα 102,03 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent βρίσκονται στο -0,56% και τα 105,70 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, παραμένει σχεδόν αμετάβλητη (+0,03%) στα 1.710 δολάρια ανά ουγγιά. 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu