Αγορές

ΧΑ: Με μια πεντάρα στου Κωνσταντάρα και +0,49%

Άνω των 880 μονάδων έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με κέρδη 0,49% και στις 881,19 μονάδες, βγάζοντας αντίδραση, περισσότερου τεχνικού χαρακτήρα, στη χτεσινή πτωτική συνεδρίαση.

Η άνοδος οφείλεται σε τοποθετήσεις που προχώρησαν οι επενδυτές σε συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές όπως ο ΟΤΕ και η Coca Cola καθώς και στον τραπεζικό κλάδο.

Μάλιστα, η συναλλακτική δραστηριότητα, τόσο λόγω των χριστουγεννιάτικων ημερών όσο και λόγω της επιφυλακτικότητας, είναι τόσο χαμηλή, που δεν είναι λίγα τα χαρτοφυλάκια που προχωρούν σε διαδικαστικές κινήσεις. Όπως αναφέρουν άλλωστε οι αναλυτές παρά τη σημερινή αντίδραση της ελληνικής αγοράς, πρέπει να έχουμε υπόψη μας την «contrarian» άποψη, ότι δεν πρέπει να υπερβάλλουμε για τις δυνατότητές της, ούτε να υποβαθμίζουμε τις εγγενείς αδυναμίες της και τη ρηχότητά της, λαμβάνοντας υπόψη μας τους χαμηλούς όγκους του τελευταίου διαστήματος.

Τουλάχιστον μέχρι να εξέλθουμε από τη βασανιστική συσσώρευση του εύρους 850-930 μονάδων, γιατί το τίμημα μπορεί να είναι υψηλό, τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα.

Άλλωστε τόσο η πανδημία που έχει εμφανιστεί τα τελευταία δύο χρόνια καθώς και ο πληθωρισμός που ήρθε για να μείνει περισσότερο χρόνο από ότι υπολόγιζαν οι Κεντρικές Τράπεζες οδηγούν την αγορά σε νέες προκλήσεις με το Χρηματιστήριο Αθηνών να μην μπορεί να ακολουθήσει τον βηματισμό της ανάκαμψης.

Από την άλλη όμως το νέο έτος θα μας φέρει και σταδιακές αναβαθμίσεις από τους ξένους οίκους που θα μας φέρουν πιο κοντά στης επενδυτική βαθμίδα που τόσο έχουμε ανάγκη, με την Fitch στα μέσα Ιανουαρίου να είναι ο πρώτος οίκος που θα μας δώσει την πρώτη αξιολόγηση του έτους.

Παράλληλα στις αρχές του β΄ τριμήνου θα ξεκινήσουν τα πρώτα μεγάλα πακέτα στήριξης που θα δώσουν πνοή στην ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη της ενώ παράλληλα οι ξένες επενδύσεις συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Τώρα το μεγάλο ερώτημα είναι εάν το Χρηματιστήριο Αθηνών μπορεί να προσελκύσει μακροπρόθεσμα και ξένα κεφάλαια που μπορούν να τροφοδοτήσουν τα υψηλότερα επίπεδα, ή αν ακόμη πρέπει να κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι της κανονικότητας ώστε η ελληνική αγορά να προσελκύσει ένα αξιοσέβαστο μερίδιο κεφαλαίων.

Σε αυτό το ζήτημα βέβαια δεν λείπει και η θετική άποψη που «δείχνει» τις επιδόσεις των εγχώριων εισηγμένων στις φετινές αυξήσεις κεφαλαίου και εκδόσεις ομολόγων, αλλά θα πρέπει και η μετοχική αγορά να λάβει κι αυτή ένα μερίδιο από τα επίπεδα – ρεκόρ της παγκόσμιας ρευστότητας. Και γιατί δεν έρχονται φρέσκα κεφάλαια; Γιατί τα φρέσκα κεφάλαια έχουν «ξένη σημαία», και αναθεωρούν πλέον τις στρατηγικές τους ενόψει των αλλαγών των νομισματικών πολιτικών από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Οι δύο τελευταίες εβδομάδες, μετά τις ανακοινώσεις των Κεντρικών Τραπεζών, είναι ενδεικτικές του πόσο μεγάλη επίδραση έχει η νομισματική πολιτική στις αγορές (και στην Ελληνική), καθώς οι διακυμάνσεις στο κόστος χρήματος διαμορφώνουν και τις τελικές επενδυτικές επιλογές της συντριπτικής πλειονότητας των ξένων κεφαλαίων.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με άνοδο 0,695 και στις 2.115,44 μονάδες Eurobank και Εθνική με 2,32% και 2,225 αντίστοιχα σημείωσαν τα περισσότερα κέρδη με την Coca Cola, Alpha Bank, ΟΤΕ, Βιοχάλκο να ακολουθούν με άνοδο άνω του 1% και Μοtor Oil, ΟΠΑΠ, Aegean, Quest και ΟΛΠ να κλείνουν ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Λάμδα με 3,48% με την Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν κλείνοντας με απώλειες άνω του 2% και Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ, Πειραιώς και ΔΕΗ να κλείνουν με ήπια πτώση ενώ Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια και ΑΔΜΗΕ έκλεισαν αμετάβλητοι.

Ο τζίρος ανήλθε στα 42,3 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 16,3 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,95 εκατομμύρια τεμάχια.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu