Αγορές

ΧΑ: «Κράτησε μικρό καλάθι» με +0,06%, έκλεισε με πτώση η εβδομάδα

Οριακά θετικά έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη κατά 0,06% και να ολοκληρώνει τις συναλλαγές στις 955,93 μονάδες, μετά από μια συνεδρίαση με αρκετές εναλλαγές προσήμων και, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με οριακές απώλειες κατά 0,02% και στις 2.338 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε ανοδικά κατά 0,36% και στις 1.600,93 μονάδες με τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών να κλείνει με απώλειες 0,16% και στις 728,95 μονάδες. σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,56%, ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,6% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με απώλειες 2,24%.

Παρόλο πουη εβδομάδα ξεκίνησε με διεθνές sell off λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων και με τις 3 από τις 5 ημέρες της εβδομάδας να κλείνουν αρνητικά, η αγορά κατάφερε να δείξει χαρακτήρα και να κλείσει πιο υψηλά από το κλείσιμο της Δευτέρας κάτι που αποδεικνύει για άλλη μια φορά το πόσο διαφορετικά κινείται το 2022 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια μιας και καταφέρνει να απορροφά τους κραδασμούς των διεθνών αγορών έχοντας να αντιμετωπίσει εκτός της Ουκρανικής κρίσης και την αλλαγή στην πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών οι οποίες προσπαθούν να τιθασεύσουν τις αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις μέσω της ανόδου των επιτοκίων και του κλεισίματος της κάνουλας της απεριόριστης ρευστότητας.

Έτσι η εικόνα επομένως που διαμορφώνεται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι αυτή της αναμονής και των διαδικαστικών κινήσεων μέχρι σαφώς να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο μέτωπο που καθόρισε αυτήν την εβδομάδα τις αγορές παγκοσμίως. Όσο κρατά η αγορά τα επίπεδα, η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τη βασική στήριξη να είναι στις 920 μονάδες και η αντίσταση στις 970 μονάδες.

Ενδεχομένως βέβαια η περιοχή αυτή να δοκιμαστεί την προσεχή εβδομάδα όπου και θα πρέπει να αναμένεται αύξηση της προσφοράς από χαρτοφυλάκια που κινούνται με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτό που χρειάζεται η αγορά είναι ένα πιο ομαλό διεθνές περιβάλλον για να μπορέσει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε επίπεδα που δεν έχει δει για επτά χρόνια. Η αφομοίωση άλλωστε των επιπέδων πάνω από τις 950 μονάδες είναι στην παρούσα η προτεραιότητα, προκειμένου η αναρρίχηση σε υψηλότερα επίπεδα να γίνει πιο ομαλά..

Οι καταλύτες είναι γνωστοί και καθυστερημένα αποτιμημένοι στην αγορά, με το μεγάλο διακύβευμα να είναι εάν θα μπορούν να υλοποιηθούν σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, σαν αυτό που επικρατεί με τα μέτωπα των κεντρικών τραπεζών και του Ουκρανικού να είναι ανοιχτά σε αρκετά σενάρια.

Έτσι αυτό που επισημαίνουν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές είναι ότι θα πρέπει το Χρηματιστήριο να συνεχίσει τα μικρά και σταθερά βήματα, όπως και συμβαίνει άλλωστε, με τις όποιες κινήσεις σε νέα επίπεδα να συνοδεύονται με υψηλό τζίρο. Τα συναλλακτικά “διαλείμματα” άλλωστε είναι μέσα στο “πρόγραμμα” μιας ανοδικής κίνησης διαρκείας, όπως βλέπουμε να κάνει ανά διαστήματα το Χρηματιστήριο.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η ΕΛΧΑ με 4,89% σημείωσε τα περισσότερα κέρδη με την Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ και Πειραιώς να κλείνουν με κέρδη άνω του 1% και την Jumbo, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, Quest, Eurobank, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola, Λάμδα και Motor Oil να ακολουθούν κλείνοντας ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ οι οποίες έκλεισαν με 1,74% και 1,43% αντίστοιχα με την Εθνική, Alpha Bank, ΟΛΠ, Τιτάνα, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ να ακολουθούν κλείνοντας ήπια πτωτικά.

Ο τζίρος ανήλθε στα 48,3 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 19,2 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,49 εκατομμύρια τεμάχια.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu