Αγορές

ΧΑ: Κατρακύλησε αλλά δεν έπεσε κάτω από τις 1.000 μονάδες – Με -3,5% έκλεισε την εβδομάδα

Το μάρμαρο της διεθνούς τραπεζικής κρίσης κλήθηκε να πληρώσει (σε ακόμη μία συνεδρίαση) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε νέες εκτεταμένες ρευστοποιήσεις. Άλλωστε, η επιφυλακτικότητα παρέμεινε πανταχού παρούσα, κάτι απολύτως εύλογο αν λάβουμε υπόψη τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Credit Suisse.

Αποτέλεσμα ήταν να χαθούν όλα τα ενδοσυνεδριακά κέρδη και η αγορά να κλείσει στο «κόκκινο», επιστρέφοντας στα στηρίγματα των 1.020 μονάδων. Η μεταβλητότητα δε, ήταν αρκετά έντονη, καθώς σήμερα είχαμε αφενός το rebalancing των δεικτών του FTSE Russel, αφετέρου την τριπλή λήξη στην αγορά των παραγώγων. Το βράδυ, δε, περιμένουμε και τον χρησμό του Moody’s.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, οι τράπεζες βρέθηκαν ξανά στο στόχαστρο των πωλητών, με τις Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική να κατρακυλούν έως 6%. Στα υπόλοιπα blue chips, η Motor Oil τερμάτισε αρνητικό έδαφος, ενώ ο ΟΤΕ κατάφερε να ανακόψει το 11ήμερο πτωτικό σερί. Θετικά πρόσημα παρατηρήθηκαν και στις Jumbo – ΟΠΑΠ.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αξιοσημείωτη πτώση κατά 1,14% και διαμορφώθηκε στις 1.020,19 μονάδες, χάνοντας τουλάχιστον 11,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.031,91 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 28μονάδες (από 1.017,93 μονάδες έως 1.045,72 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 176,3 εκατομμύρια ευρώ.

Στο σύνολο της εβδομάδας, η ελληνική αγορά «πλήρωσε» τις βαριές απώλειες της Τετάρτης (-4,55%), με αποτέλεσμα να απολέσει 3,5% και να συμπληρώσει το δεύτερο διαδοχικό αρνητικό πενθήμερο. Σε σχέση δε, με το υψηλό έτους (1.133 μονάδες την 1η Μαρτίου), η βουτιά ανέρχεται σε 10%.

Ανησυχία σε Ελλάδα και εξωτερικό

Η Λεωφόρος Αθηνών, όπως έχουν καταδείξει όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις, εξακολουθεί να αποτελεί έρμαιο των διεθνών εξελίξεων, καθώς τα γεγονότα γύρω από την Credit Suisse και ο βαθμός εμπιστοσύνης προς τον τραπεζικό τομέα καθορίζουν -σχεδόν στον απόλυτο βαθμό- την βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς.

Η πρόσφατη εξασφάλιση ρευστότητας έως 50 δισ. φράγκων από την Ελβετική Εθνική Τράπεζα (SNB), φαίνεται ότι αποτρέπει τον σενάριο μιας άμεσης κατάρρευσης της Credit Suisse. Παρ’ όλα αυτά, ο κίνδυνος μιας μελλοντικής χρεοκοπίας παραμένει στο επίκεντρο, με αποτέλεσμα η αβεβαιότητα να είναι πανταχού παρούσα, επιδρώντας αρνητικά στις μετοχές.

Την ίδια στιγμή, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το χρηματοπιστωτικό σύστημα πρόλαβε στο… παρά πέντε την κατάρρευση της First Rebublic Bank, η οποία θα ερχόταν μόλις λίγες ημέρες μετά την «τραγωδία» των Silicon Valley Bank, Silvergate και Signature Bank.

Όπως είναι σαφές, το ευρύτερο κλίμα αστάθειας γύρω από τις τράπεζες συνιστά αυτήν την στιγμή τη Νο.1 πηγή αβεβαιότητας για τις αγορές μετοχών. Και το μάρμαρο, φυσικά, το πληρώνει και η Αθήνα.

Το ενδιαφέρον στρέφεται και στην χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Οι νομισματικές αρχές αύξησαν τα επιτόκια κατά ακόμη 50 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του επίμονου πληθωρισμού, ο οποίος εξακολουθεί να ταλανίζει την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ωστόσο, η τρέχουσα τραπεζική αναστάτωση δημιουργεί… δεύτερες «σκέψεις» στην Φρανκφούρτη ως προς το τελικό ύψος των επιτοκίων. Έτσι, δεν αποκλείεται τους επόμενους μήνες να ακολουθήσουν ηπιότερες αυξήσεις επιτοκίων (κάτω των 50 μ.β.), προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να μην προκληθεί ένα ντόμινο τραπεζικών καταρρεύσεων. Μάλιστα, οι traders προσβλέπουν πλέον σε ολοκλήρωση του κύκλου σύσφιγξης στο 3,2% (επιτόκιο καταθέσεων) έναντι της εκτίμησης για 4,2%, η οποία είχε διατυπωθεί τον περασμένο Οκτώβριο.

Η προσοχή των αναλυτών εστιάζει και στην αποψινή ετυμηγορία του οίκου Moody’s, ο οποίος αυτήν την στιγμή δίνει στην Ελλάδα αξιολόγηση «Ba3», δηλαδή τρία «σκαλιά» κάτω της επενδυτικής βαθμίδας και δύο «σκαλιά» κάτω της αξιολόγησης των υπόλοιπων επενδυτικών οίκων (S&P, Fitch, DBRS). Έτσι, δεν αποκλείεται να υπάρξει μια πιθανή αναβάθμιση, ώστε να κλείσει η «ψαλίδα»

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει αξιοσημείωτες απώλειες στο -1,44% και τις 435 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 1,67%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 1,25%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,79% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 2,06%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones παρουσιάζει κάμψη άνω των 400 μονάδων, εν μέσω των ανησυχιών για τη First Republic Bank.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές παραμένουν σε αρνητικό έδαφος, εν μέσω των ευρύτερων ανησυχιών στις διεθνείς αγορές. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -2,78% και τα 66,4 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -2,69% και τα 72,6 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +2,17% και τα 1.964 δολάρια ανά ουγγιά.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu