Αγορές

ΧΑ: «Κατέβασε» ταχύτητα στις 1.045 μονάδες και τράβηξε «χειρόφρενο» στον τζίρο

Κυρίαρχη αποδείχθηκε η μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές «κατέβασαν» αισθητά ρυθμούς (ο μικρότερος τζίρος από τις 26 Ιανουαρίου), επιλέγοντας να αφομοιώσουν τα κέρδη του προηγούμενου διημέρου (-3%).

Η επιφυλακτικότητα, άλλωστε, παρέμεινε πανταχού παρούσα, εν μέσω των επίμονων ανησυχιών για τις τραπεζικές εξελίξεις. Την ίδια στιγμή, η προσοχή στράφηκε και στη Federal Reserve, η οποία το βράδυ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.

Οι τραπεζικές μετοχές τέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με τις Πειραιώς, Eurobank και Εθνική Τράπεζα να χάνουν έως 2%. Στα υπόλοιπα blue chips, αρνητικά πρόσημα παρατηρήθηκαν στις Jumbo, Titan, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Αντίθετα, προς υψηλότερα επίπεδα κινήθηκαν οι Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Motor Oil, Lamda και Coca – Cola.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ήπια πτώση κατά 0,45% και διαμορφώθηκε στις 1.044,96 μονάδες, χάνοντας 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.049,70 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 16 μονάδες (από 1.044,31 έως 1.060,90 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 73,1 εκατ. ευρώ.

Κάτω των 100 εκατ. ευρώ ο τζίρος

Έπειτα από ένα ανοδικό διήμερο στη Λεωφόρο Αθηνών (περίπου +3%), οι επενδυτές έσπευσαν να κατοχυρώσουν τα πρόσφατα κέρδη, «κατεβάζοντας» αισθητά ρυθμούς και «ρίχνοντας» τον ημερήσιο τζίρο κάτω των 100 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά από τις 3 Μαρτίου.

Άλλωστε, παρά την υπαναχώρηση των τραπεζικών ανησυχιών και την εν μέρει αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, η επιφυλακτικότητα παραμένει στο επίκεντρο, καθώς ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια τι θα ακολουθήσει ή αν θα υπάρξει μια νέα «Credit Suisse» στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, η προσοχή στρέφεται και στα επόμενα βήματα των κεντρικών τραπεζών, καθώς απόψε στις 8.00 (ώρα Ελλάδος) περιμένουμε τις ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα της διήμερης συνεδρίασης της Federal Reserve.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, κάτι που σημαίνει ότι το επιτοκιακό εύρος θα αναθεωρηθεί στο 4,75% – 5%.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η παραπάνω εκτίμηση, τότε θα πρόκειται για μια νέα επικράτηση των «περιστεριών», δηλαδή όσων επιθυμούν την ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης. Κι αυτό, διότι μέχρι πρότινος αναμενόταν μια παρέμβαση των 50 μονάδων βάσης.

Αυτή η διαφοροποίηση, αναμφίβολα, αποδίδεται στην τρέχουσα τραπεζική αναταραχή, η οποία έχει τη δυνατότητα να επιτύχει, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις (δηλαδή αυξήσεις επιτοκίων), την επιδιωκόμενη πιστωτική συρρίκνωση, ώστε να υπάρξει η πολυπόθητη αναχαίτιση του πληθωρισμού.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, στην Ευρωζώνη φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν και νέες αυξήσεις επιτοκίων, μετά το +50 μ.β. του Μαρτίου, καθώς η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση για επιστροφή στον στόχο του 2%.

Στο μεταξύ, τα αποτελέσματα των ελληνικών εισηγμένων συνεχίζονται και την τρέχουσα εβδομάδα, με τις Fourlis και Titan να δημοσιεύουν άκρως ικανοποιητικές οικονομικές καταστάσεις για το 12μηνο του 2022. Την Πέμπτη, δε, είναι η σειρά της ΔΕΗ.

Οι διεθνείς αγορές  

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει ήπια κέρδη στο +0,53% και τις 448 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,59%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,61%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,57% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,36%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones σημειώνει οριακές διακυμάνσεις εν αναμονή της απόφασης της Fed.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές σταθεροποιούνται σε υψηλότερα επίπεδα, χάρη στην αποδυνάμωση του δολαρίου. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,93% και τα 70,3 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,94% και τα 76,0 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,66% και τα 1.954 δολάρια ανά ουγγιά.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu