Αγορές

ΧΑ: Έβγαλε «κόντρα επίθεση» στις ρευστοποιήσεις, +0,53% και 959,22 μονάδες

Με κέρδη έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει τις συναλλαγές στις 959,22 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,53%. Η μεταβλητότητα ήταν το κυρίαρχο στοιχείο της σημερινής συνεδρίασης και με τους επενδυτές να απορροφούν τις ρευστοποιήσεις που εκδηλώθηκαν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,395 και στις 2.318,83 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,79% και στις 1.585,99 μονάδες και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με κέρδη 0,62% και στις 723,46 μονάδες. Μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να έχει ικανοποιήσει με τις επιδόσεις του σε μία ακόμη «κρίση» που έχει αναστατώσει τις διεθνείς αγορές το τελευταίο δίμηνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι εξελίξεις στα σύνορα της Ουκρανίας και οι σχέσεις Ρωσίας και Δύσης δεν έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της αγοράς.

Και λόγω της φύσης των εξελίξεων, με αντιφατικές δηλώσεις και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, το κλίμα δεν αναμένεται να ομαλοποιηθεί σύντομα.

Μπορεί να μην βλέπουμε εκροές, μιας και η Ελλάδα συνεχίζει να είναι hot, παρόλα αυτά είναι αρκετά πιθανό αν οι ξένοι δεν καταφέρουν να αναχαιτίσουν τις πωλήσεις και τα παλαιά χαμηλά να δοκιμάσουμε και εμείς χαμηλότερες τιμές. Είναι επομένως σαφές ότι εάν δεν εκλείψουν οι γεωπολιτικές πηγές αβεβαιότητας και δεν ξεκαθαρίσει, σε ένα μήνα περίπου, ποια θα είναι ακριβώς τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τη διαχείριση των ελληνικών ομολογιακών τίτλων στη μετά PEPP (πρόγραμμα πανδημίας) εποχή, η αγορά δύσκολα θα δοκιμάσει τα τετραψήφια επίπεδα στον γενικό της δείκτη, όσο και αν αυτά απέχουν μόλις 5% από τα τρέχοντα. Και αυτό, διότι όπως έχουν επισημάνει χρηματιστηριακές πηγές έρχεται σε πλήρη συνάρτηση με τη συμπεριφορά των ξένων προς τα ελληνικά assets.

Ενόσω τα πρόσφατα και πολυετή υψηλά της τάξεως των 970 μονάδων λειτουργούν ως «δαμόκλειος σπάθη» για τον Γενικό Δείκτη, το «μη χείρον βέλτιστον» αλλά και η διαγραμματική ανάλυση καθιστούν εξέχουσας σημασίας την προάσπιση των 930 μονάδων.

Ιστορικά πάντως οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι τείνουν να αντικατοπτρίζονται μέσω των αγορών εμπορευμάτων, και σήμερα σίγουρα αυτό που πρέπει να παρακολουθήσουν στενά οι επενδυτές είναι το φυσικό αέριο, επισημαίνουν οι αναλυτές. Η Ευρώπη εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία και, σύμφωνα με τους αναλυτές, ακόμα και μια μικρή μείωση της ρωσικής προσφοράς θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις τιμές και τη βιομηχανική παραγωγή στην Ευρώπη.

Αυτό θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει κινδύνους μετάδοσης στον ευρωπαϊκό πληθωρισμό (οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν ήδη υπεύθυνες για το 1% περίπου του ετήσιου δείκτη τιμών καταναλωτή της Eυρωζώνης το 2021), στην πολιτική της ΕΚΤ, στις καταναλωτικές δαπάνες, στην πολιτική σταθερότητα και στα risk assets γενικότερα.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Motor Oil με 4,03% και 3,52% αντίστοιχα σημείωσαν την μεγαλύτερη άνοδο με την Jumbo, Λάμδα και ΟΤΕ έκλεισαν με άνοδο άνω του 2%, Βιοχάλκο, Εθνική, ΕΛΧΑ και Πειραιώς έκλεισαν με άνοδο άνω του 1% και Eurobank, Quest, Ελλάκτωρ και ΔΕΗ ακολούθησαν κλείνοντας με ήπια άνοδο. Σε αρνητικό έδαφος Σαράντης και Coca Cola με 3,7% και 2,2% αντίστοιχα έκλεισαν με την μεγαλύτερη πτώση με τον ΟΠΑΠ, Aegean, Μυτιληναίος, Τιτάνας, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ και ΕΥΔΑΠ να κλείνουν με ήπια πτώση με την Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ και Alpha Bank να κλείνουν αμετάβλητες.

Ο τζίρος ανήλθε στα 72,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,1 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκε 1 εκατομμύρια τεμάχια.

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu