Αγορές

ΧΑ: Ελεγχόμενη πτώση ο Δείκτης, ανεξέλεγκτη ο… τζίρος – Στο «στόχαστρο» η Πειραιώς

Με το… αριστερό μπήκε στην εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι αυξημένες πιέσεις σε τράπεζες και επιλεγμένα blue chips επανέφεραν τον Γενικό Δείκτη στα στηρίγματα των 1.100 μονάδων. Τα εκλογικά σενάρια, ενόσω μετράμε αντίστροφα για την κάλπη της 21ης Μαΐου, τέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής, υπονομεύοντας τη διάθεση για ρίσκο. Κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και στον χαμηλό όγκο.

Η Πειραιώς, μεταξύ άλλων, δέχθηκε το μεγαλύτερο κύμα πωλήσεων, εξαιτίας του report της Morgan Stanley για τα σενάρια προσθήκης στον MSCI Standard Greece. Αυξημένες ρευστοποιήσεις παρατηρήθηκαν και στις Alpha, Εθνική, Eurobank. Στα υπόλοιπα blue chips, η Mytilineos διόρθωσε στα όρια των 27 ευρώ, ενώ πιέσεις ασκήθηκαν τόσο στη Viohalco όσο και στην Ελλάκτωρ.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ελεγχόμενη πτώση κατά 0,53% και διαμορφώθηκε στις 1.105,42 μονάδες, χάνοντας σχεδόν έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.111,33 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 14 μονάδες (από 1.101,87 έως 1.115,90 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 50,1 εκατ. ευρώ.

Σε εκλογικούς ρυθμούς το Χ.Α.

Μετά τις πέντε διαδοχικά ανοδικές εβδομάδες, ο Γενικός Δείκτης επιχείρησε να κατοχυρώσει τα υψηλά κέρδη του 2023, τα οποία ανέρχονται κοντά στο εντυπωσιακό +20% και τα οποία «χαρίζουν» στην ελληνική αγορά την καλύτερη επίδοση διεθνώς. 

Ο προάγγελος του Standard & Poor’s (αναβάθμιση του outlook)για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τα ισχυρά μακροοικονομικά μεγέθη(πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% το 2022), καθώς και τα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα δημιουργούν, αναμφίβολα, ένα θετικό «κοκτέιλ» για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μάλιστα, αυτό το «κοκτέιλ» θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, εφόσον δεν μεσολαβούσαν οι βουλευτικές εκλογές, οι οποίες εξακολουθούν να προκαλούν αβεβαιότητα γύρω από την πολιτική σταθερότητα. Κι αυτή η αβεβαιότητα επηρεάζει και την ελληνική αγορά.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές, οι οποίοι πιστεύουν ότι, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, δύσκολα θα υπάρξει ανατροπή της υπάρχουσας πολιτικής. Ίδωμεν.

Στο μεταξύ, οι εισηγμένες έχουν περιθώριο λίγων ημερών, προκειμένου να ανακοινώσουν τα οικονομικά μεγέθη του 2022, καθώς την Παρασκευή 28 Απριλίου εκπνέει η σχετική προθεσμία.

Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται -κατά γενική ομολογία- ως εξαιρετικά, με την κερδοφορία να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 15ετίας και τις διοικήσεις των εταιρειών να μοιράζουν συνολικά μερίσματα 2,4 έως 2,6 δισ. ευρώ. Καθόλου άσχημα, δηλαδή.

Οι διεθνείς αγορές

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 469 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100 και στον γαλλικό CAC 40 δεν ξεπερνούν το +/- 0,2%. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB χάνει 0,7%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones ενισχύεται οριακά κατά 50 μονάδες, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των εταιριών τεχνολογίας.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές παραμένουν υπό πίεση, εξαιτίας των ανησυχιών για τη διεθνή ζήτηση. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,36% και τα 77,6 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -0,42% και τα 81,3 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο -0,14% και τα 1.987 δολάρια ανά ουγγιά.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu