Την 6η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, αλλά και το 5ο διαδοχικό ρεκόρ 9ετίας συμπλήρωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε νέες αγοραστικές κινήσεις, επιβεβαιώνοντας το ευοίωνο momentum που περιβάλλει τα ελληνικά assets. Βέβαια, δεν έλειψαν και οι κινήσεις κατοχύρωσης των μεγάλων φετινών κερδών, τα οποία ξεπερνούν το +35%.
Οι τράπεζες παρέμειναν σε θέση «πρωταγωνιστή», με την Eurobank να αναρριχάται άνω του 2% και την Πειραιώς να επιστρέφει στο ορόσημο των 3 ευρώ (υψηλό 2ετίας). Στα υπόλοιπα blue chips, η Aegean έφθασε μία «ανάσα» από τα 10 ευρώ, με τις ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Lamda Development να τερματίζουν σε υψηλότερα επίπεδα. Από την άλλη πλευρά, Εθνική, ΕΧΑΕ και Jumbo διόρθωσαν ελεγχόμενα.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή άνοδο κατά 0,14% και διαμορφώθηκε στις 1.263,38 μονάδες, κερδίζοντας περίπου δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.261,67 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 10 μονάδες (1.263,38 έως 1.273,51 μονάδες), ενώ ο τζίρος των συναλλαγών κυμάνθηκε στα 128,3 εκατ. ευρώ.
Κέρδη στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης τερμάτισε σε νέο υψηλό 7,5 ετών, καθώς βρέθηκε στο +0,50% και τις 1.024 μονάδες, λαμβάνονταςώθηση από τις νέες τιμές – στόχους της Morgan Stanley.
- Alpha Bank -0,19% 1,574 ευρώ
- Eurobank +1,86% 1,53 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -0,67% 5,93 ευρώ
- Πειραιώς +1,01% 3,00 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι η Morgan Stanley δίνει τιμή – στόχο 2,10 ευρώ για την Eurobank, 4,04 ευρώ για την Πειραιώς, 1,98 ευρώ για την Alpha Bank και 7,05 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,29% και 3.071 μονάδες), η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ σκαρφάλωσε άνω του 1,4% και έφθασε μία ανάσα από τα 2 ευρώ. Κατά περίπου 2,5% διευρύνθηκε η μετοχή της Lamda, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ σημείωσε κέρδη στο +0,7% και τα 10,2 ευρώ. Η μετοχή της Aegean, δε, έφθασε μία «ανάσα» από το ιστορικό υψηλό των 10 ευρώ. ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, τέλος, διευρύνθηκαν κατά 1% και κατά 1,7%, αντίστοιχα. Στον αντίποδα, η Τέρνα Ενεργειακή αναδιπλώθηκε στο -1,4% και τα 20,2 ευρώ, με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να χάνει 1,7% και την Ελλάκτωρ 2%. Jumbo και Σαράντης υποχώρησαν κατά 1%.
Έκανε το 6×6 ο Γ.Δ.
Η Λεωφόρος Αθηνών συνέχισε την ανοδική κίνηση, ολοκληρώνοντας την έκτη θετική συνεδρίαση και διευρύνοντας άνω του 35% τα συνολικά κέρδη του 2023. Το κλίμα, εξάλλου, παραμένει υποστηρικτικό, καθώς οι επενδυτές «ποντάρουν» στην πολιτική σταθερότητα και στην ανθεκτικότητα της οικονομίας.
Την ίδια στιγμή, παρότι ο οίκος Fitch, όπως και αναμενόταν, δεν προχώρησε την Παρασκευή σε αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία αγνοείται από το 2010, θεωρείται ζήτημα λίγων μηνών, με τους περισσότερους αναλυτές να έχουν ήδη προεξοφλήσει τις αισιόδοξες εξελίξεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου βρίσκεται μόλις στο 3,64%, με τα spreads έναντι των γερμανικών αποδόσεων να περιορίζονται μόλις στις 128 μονάδες βάσης. Την ίδια στιγμή, τα spreads της Ιταλίας ξεπερνούν τις 170 μονάδες.
Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, και σε συνδυασμό με την προσδοκία για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επαναληπτικές κάλπες της 25ης Ιουνίου, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2014, με τους επενδυτές να δηλώνουν άκρως ενθουσιασμένοι για τις μεσο-μακροπρόθεσμες προοπτικές.
Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται, αυτήν την εβδομάδα, και στις κεντρικές τράπεζες, με την ΕΚΤ να ετοιμάζεται για νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης του πληθωρισμού. Μάλιστα, οι ειδικοί περιμένουν και νέα παρέμβαση τον Ιούλιο.
Από την πλευρά της, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, δηλαδή η Federal Reserve, αναμένεται να πατήσει «φρένο», έπειτα από 10 διαδοχικές αυξήσεις, και να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 5% – 5,25%, προκειμένου να αποτιμήσει τον αντίκτυπο της μέχρι στιγμής νομισματικής σύσφιγξης.
Οι διεθνείς αγορές
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται ήπια στο +0,30% και τις 461 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,81%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,19%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,62% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,73%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones διευρύνεται κατά 100 μονάδες, ενώ ο S&P 500 οδεύει προς νέο υψηλό 12μήνου.
Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν αισθητά, εν όψει της συνεδρίασης της Fed. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -3,24% και τα 67,9 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -2,77% και τα 72,6 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -0,41% και τα 1.969 δολάρια ανά ουγγιά.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μπέσεντ: Θα αποκλιμακωθεί η δασμολογική αντιπαράθεση με την Κίνα
- Μακρόν: Εξετάζει εκλογικό αιφνιδιασμό το φθινόπωρο
- UBS: Αναθεωρεί στο 2,5% την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος και στο 2,3% το 2026
- Ευρωπαϊκές αγορές: Δειλά κέρδη λόγω ανάκαμψησ της Wall Street
- ΚΚΕ: Αντί για 13η και 14η σύνταξη, λένε στους συνταξιούχους «βολευτείτε με 250 ευρώ τον χρόνο»
- Το ChatGPT προσθέτει περιεχόμενο της Washington Post – Συμφωνία με OpenAI
- ΑΑΔΕ: Ποιες 20 παροχές απαλλάσσονται από φορολογία για μισθωτούς και συνταξιούχους
- Συνάντηση Κικίλια με ΠΝΟ: Θα συνεργαστούμε προς όφελος των ναυτικών και της ναυτιλίας
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις