Αγορές

ΧΑ: «Αδυναμία» με αδύναμες απώλειες και σενάρια για επιχειρηματικές εξελίξεις, έφεραν το Δείκτη λίγο πάνω από τις 820 μονάδες

Ακόμη μία συνεδρίαση – αδιαφορίας βίωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παρέμεινε εγκλωβισμένο στη στασιμότητα και την επιφυλακτικότητα, ελλείψει ενδιαφέροντος εκ μέρους των επενδυτών. Μάλιστα, η εικόνα θα μπορούσε να ήταν ακόμη δυσμενέστερη, αν δεν μεσολαβούσαν τα σενάρια για την τύχη την Intrakat, το πακέτο των 11 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ και το rebound της ΔΕΗ.  

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή πτώση κατά 0,21% και διαμορφώθηκε στις 822,15 μονάδες, χάνοντας περίπου δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (823,92 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 11 μονάδες (από 816,46 έως 827,35 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 67 εκατ. ευρώ, μένοντας κάτω του ορίου των 70 εκατ. ευρώ για 8η διαδοχική ημέρα. 

Συνέχεια στη στασιμότητα

Η απαξίωση της ελληνικής αγοράς συνεχίστηκε για ακόμη μία ημέρα, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρεί την πλαγιο-καθοδική κίνηση, εν μέσω των ανησυχιών για τον υψηλό πληθωρισμό και την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Η απουσία εγχώριων στηριγμάτων αλλά και η άτυπη προεκλογική περίοδος επιτείνουν το έλλειμμα ρευστότητας, το οποίο αντικατοπτρίζεται εντονότερα στους ιδιαιτέρως χαμηλούς συναλλαγματικούς τζίρους.  

Φυσικά, παρόμοια χαρακτηριστικά εμφανίζουν και τα ξένα χρηματιστήρια, τα οποία παρουσιάζουν εμφανείς αδυναμίες συντήρησης ενός βιώσιμου rebound, μετά τα διαδοχικά sell offs των προηγούμενων εβδομάδων.   

Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε μόλις δύο ημέρες πριν τη λήξη του α’ εξαμήνου, ο Γενικός Δείκτης μετράει σωρευτικές απώλειες της τάξης περίπου του 7%, απέχοντας σχεδόν 150 μονάδες από το υψηλό έτους των 970 μονάδων. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η εν λόγω πτώση είναι συγκριτικά υποδεέστερη σε σχέση με την αντίστοιχη των ξένων αγορών, η οποία προσεγγίζει το 20%.   

Στο μεταξύ, σήμερα ξεκίνησε η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή της Dimand στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το εύρος διάθεσης των μετοχών να κυμαίνεται από 13 έως 15 ευρώ. Το ενδιαφέρον εστιάζει στη συμμετοχή των επενδυτών, καθώς δεν διανύουμε και τις καλύτερες ημέρες, ενώ ταυτόχρονα βρισκόμαστε εν αναμονή της ομολογιακής έκδοσης της Lamda Development, η οποία απευθύνεται στην ίδια δεξαμενή επενδυτών.  

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης παραμένει κάτω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (ΚΜΟ-200), με τις βασικές στηρίξεις να βρίσκονται στις 800 μονάδες. Οι πρώτες αντιστάσεις δε, συναντώνται στις 840 και στις 850 μονάδες.  

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές  

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,91% και τις 412 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 1,74%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,75% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,13%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 είναι αμετάβλητος στις 7.321 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, o Dow Jones εμφανίζει μικρά κέρδη κατά 0,4%, σε μια προσπάθεια ανάκτησης του θετικού βηματισμού. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, παρά τα καθοδικά futures, οι τιμές δίνουν συνέχεια στο τριήμερο ανοδικό ράλι, με αποτέλεσμα τα συμβόλαια WTI να διαμορφώνονται στο +1,13% και τα 113,03 δολάρια ανά βαρέλι, και τα συμβόλαια Brent να καθορίζονται στο +1,11% και τα 119,29 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, αυξάνεται οριακά στο +0,03% και τα 1.821 δολάρια ανά ουγγιά. 

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu