Οι τρεις χώρες θα ξεπεράσουν σημαντικά τη Γαλλία και τη Γερμανία τα επόμενα χρόνια όσον αφορά την αύξηση του ΑΕΠ
Η Capital Economics αναμένει ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα ξεπεράσουν σημαντικά τη Γαλλία και τη Γερμανία τα επόμενα χρόνια όσον αφορά την αύξηση του ΑΕΠ, με βοήθεια από τον τουριστικό τομέα, με την Ιταλία να αποτυγχάνει να υπεραποδώσει, παρά τα υψηλά έσοδα από τον τουρισμό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο τουρισμός αντιπροσωπεύει στην πραγματικότητα μικρότερο μερίδιο του ΑΕΠ στην Ιταλία από ότι σε άλλες περιφερειακές χώρες και αναμένεται σημαντική επιβάρυνση του κατασκευαστικού της τομέα από την απόσυρση των φορολογικών κινήτρων.
«Η εύρωστη ανάπτυξη στον τομέα του τουρισμού στηρίζει την άποψή μας ότι οι “περιφερειακές” οικονομίες θα καταγράψουν γενικά ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Ο τουρισμός είναι πιθανό να προσθέσει σημαντικά στο ΑΕΠ των οικονομιών του νότου, ακόμη και αν ο αριθμός των τουριστών αυξηθεί μόνο σύμφωνα με τις ιστορικές τάσεις.
Για παράδειγμα, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδιών εκτιμά ότι ο τουρισμός θα αντιπροσωπεύει άμεσα και έμμεσα περίπου το 14% της ισπανικής οικονομίας το 2023. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον αριθμό και υποθέτοντας ότι ο αριθμός των τουριστών αυξάνεται σύμφωνα με τον μέσο όρο του μεταξύ 2015 και 2019 (3,3% ετησίως), ο τουρισμός θα μπορούσε να προσθέσει περίπου 0,5% ετησίως στην ισπανική οικονομία. Ο τουρισμός θα ενισχύσει πιθανότατα το ΑΕΠ της Ελλάδας και της Πορτογαλίας ακόμη περισσότερο, καθώς αντιπροσωπεύει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό των οικονομιών αυτών», εξηγεί η Capital Economics.
Οι λόγοι πίσω από την τουριστική «έκρηξη» στις χώρες του νότου
Ο τουρισμός στην ευρωζώνη είναι πιθανό να συνεχίσει να αναπτύσσεται με αξιοπρεπείς ρυθμούς τα επόμενα τρίμηνα λόγω της αύξησης των πραγματικών μισθών και της αυξημένης παραγωγικής ικανότητας. Αυτό θα αποτελέσει ιδιαίτερη ευλογία για τις οικονομίες του νότου, οι οποίες σε γενικές γραμμές θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται ταχύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης τα επόμενα δύο χρόνια.
Ο τομέας του τουρισμού αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα τα τελευταία δύο χρόνια. Αρχικά αυτό οφείλεται στην ανάπτυξη που προλάβαινε μετά την επαναλειτουργία της οικονομίας μετά την πανδημία. Ωστόσο, ο τομέας συνέχισε να αναπτύσσεται έντονα ακόμη και αφού ανέκτησε το προ της πανδημίας μέγεθός του. Κατά τη διάρκεια των 12 μηνών έως τον Μάιο, οι διανυκτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα ήταν κατά μέσο όρο 2,8% περισσότερες από ότι το 2019.
Οι ισχυρές αυτές επιδόσεις συνεχίστηκαν παρά τη στασιμότητα των πραγματικών μισθών το 2023. Αυτό πιθανόν να οφείλεται εν μέρει στη συσσωρευμένη ζήτηση, καθώς ορισμένα νοικοκυριά της ΕΕ επέλεξαν να κάνουν περισσότερες διακοπές από ότι συνήθως, αφού αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από τις διακοπές τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η αύξηση του αριθμού των τουριστών από χώρες εκτός της ΕΕ έπαιξε επίσης ρόλο. Πράγματι, οι ταξιδιωτικές δαπάνες εκτός ΕΕ αυξάνονται ταχύτερα από τις ταξιδιωτικές δαπάνες εντός ΕΕ τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο τουρισμός είναι πιθανό να αναπτυχθεί πολύ ταχύτερα από την οικονομία στο σύνολό της αυτό το καλοκαίρι, αν και περισσότερο σύμφωνα με τους ιστορικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι έρευνες για τις επιχειρήσεις δείχνουν ότι η αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό, και ιδίως για ταξιδιωτικές υπηρεσίες, είναι αρκετά ισχυρή. Επιπλέον, φαίνεται ότι οι περιορισμοί της παραγωγικής ικανότητας στον τουριστικό τομέα αμβλύνονται. Οι αεροπορικές εταιρείες ανέφεραν ότι αναμένουν αύξηση του αριθμού των επιβατών κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, αλλά χαμηλότερες τιμές λόγω της αύξησης της χωρητικότητας ταχύτερα από τον αριθμό των τουριστών.
«Κοιτάζοντας πιο μπροστά, αναμένουμε ότι ο τουρισμός θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με τον ρυθμό τάσης του ή και ταχύτερα τα επόμενα χρόνια. Φέτος, αναμένουμε ότι τα πραγματικά εισοδήματα θα αυξηθούν με τον ταχύτερο ρυθμό από τη δημιουργία του ευρώ, λόγω των υψηλών μισθολογικών ρυθμίσεων και της πτώσης του πληθωρισμού, γεγονός που είναι πιθανό να ενισχύσει τις τουριστικές δαπάνες. Επιπλέον, τα νοικοκυριά μπορεί κάλλιστα να αποφασίσουν να αποταμιεύσουν λίγο λιγότερο από το διαθέσιμο εισόδημά τους. Εξάλλου, τα ποσοστά αποταμίευσης βρίσκονται σήμερα σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στην ευρωζώνη και ενδέχεται να μειωθούν στο μέλλον, καθώς τα επιτόκια μειώνονται και η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανακάμπτει», εξηγεί η CE.
Ομολογουμένως, η κλιματική αλλαγή και η μειωμένη ανοχή των τοπικών πληθυσμών στον τουρισμό θα μπορούσαν να εμποδίσουν την τουριστική ανάπτυξη, ιδίως στα παραδοσιακά hotspots. Ειδικότερα, έχουν σημειωθεί μεγάλες διαμαρτυρίες κατά του τουρισμού σε δημοφιλείς πόλεις, καθώς και η ψήφιση τοπικής νομοθεσίας με στόχο τον περιορισμό του αριθμού των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων για τουρίστες σε ορισμένες ισπανικές περιοχές.
«Ωστόσο, δεν πιστεύουμε ότι αυτό θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στον αριθμό των τουριστών σε συνολικό επίπεδο, καθώς η ζήτηση θα δημιουργήσει τη δική της προσφορά. Ακόμη και αν η προσφορά είναι περιορισμένη σε μια συγκεκριμένη περιοχή ή πόλη, οι τουρίστες θα αντιδράσουν στην έλλειψη διαθεσιμότητας ή στις υψηλότερες τιμές πηγαίνοντας σε εναλλακτικούς προορισμούς», καταλήγει η βρετανική εταιρεία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αλεξ Λάτσης: Ο δευτερότοκος γιος του Σπύρου Λάτση δημιουργεί αθόρυβα οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων στην Ευρώπη
- ΕΕ: Οριακή αύξηση 1,1% στις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων τον Οκτώβριο
- Κυρανάκης: Στον Αρειο Πάγο σήμερα 22/11 για υπόθεση απάτης στην Κτηματογράφηση
- Σταϊκούρας: Στα 0,60 λεπτά το εισιτήριο στο Μετρό Θεσσαλονίκης
- Μικτές τάσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια
- ΕΛΓΑ: Καταβολές 2,6 εκατ. ευρώ για τις ενστάσεις της τετραετίας
- Northvolt: Στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα η σουηδική εταιρεία μπαταριών
- Ένωση Σούπερ μάρκετ: Τί τιμές περιμένουμε το 2025, η έλλειψη προσωπικού και η άμεση δράση σε περίπτωση μείωσης του ΦΠΑ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις