Επιχειρήσεις

Bras de Fer στο ΣΕΒ σήμερα για Θεοδωρόπουλο, Τσέτη – Δεσμεύσεις, επιτεύγματα και όλοι οι υποψήφιοι

Σύμπτωση: Σήμερα σε παρακείμενη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής θα λαμβάνει χώρα και το 1ο μεγάλο συνέδριο του ΣΦΕΕ, του Συνδέσμου Φαρμακοβιομηχάνων

Στο τέλος της έφθασε μετά από σχεδόν ενάμιση μήνα συγκεντρώσεων, κλειστών και ανοικτών, από πλευράς των δύο υποψηφίων, η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές στον ΣΕΒ. Ως εκ τούτου, σήμερα Τρίτη, 18 Ιουνίου στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής θα λάβει χώρα από το πρωί η εκλογική διαδικασία του Συνδέσμου με δύο υποψήφιους τον επιχειρηματία από τον χώρο των τροφίμων Σπύρο Θεοδωρόπουλο και την φαρμακοβιομήχανο Ιουλία Τσέτη, ιδιοκτήτρια του ομίλου εταιρειών ΟΦΕΤ.

Στη Συνέλευση, τα Μέλη του ΣΕΒ θα κληθούν, εξάλλου, να εγκρίνουν τον Απολογισμό Πεπραγμένων για το 2023, τον Ετήσιο Απολογισμό για την οικονομική χρήση που έληξε (2023), καθώς και τον Προϋπολογισμό για το 2024. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΕΒ κάνει εκλογές κάθε δύο χρόνια και φέτος είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του που θα υπάρξει από τα μέλη του επιλογή ανάμεσα σε δύο πρόσωπα και δη με το δεύτερο να είναι γυναίκα.

Δικαίωμα ψήφου έχουν τα περίπου 800 εγγεγραμμένα μέλη του ΣΕΒ, ενώ η ψηφοφορία, παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες τέθηκε θέμα από την υποψήφια κ. Τσέτη για ηλεκτρονική διαδικασία, θα γίνει αποκλειστικά με φυσική παρουσία. Μάλιστα, στη συνέλευση θα εκλεγεί και το νέο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ που απαρτίζεται από 90 άτομα, όπου και εκεί αυτοί που θα βάλουν υποψηφιότητα θα εκλεγούν.

Σημειώνεται ότι ο ΣΕΒ είναι ο μεγαλύτερος εργοδοτικός φορέας της χώρας. Οι επιχειρήσεις – μέλη του, κάποιες από τις πιο ισχυρές στην Ελλάδα, έχουν ενεργητικό 374 δισ. ευρώ, 58 δισ. ίδια κεφάλαια, 63 δισ. πωλήσεις, 4,2 δισ. κέρδη προ φόρων, καταβάλλουν ετήσιους μισθούς 6,3 δισ ευρώ και απασχολούν 228.000 εργαζόμενους.

Τα βαριά ονόματα για το ΔΣ

Σύμφωνα με όσα έχουν, ήδη, ανακοινωθεί, για τη θέση των 14 μελών στο ΔΣ υπάρχουν 24 υποψηφιότητες εκ των οποίων κάποιοι διεκδικούν για πρώτη φορά την ψήφο των συναδέλφων τους επιχειρηματιών, ενώ βρίσκουμε και ονόματα – έκπληξη όπως αυτού του νέου επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ Κωνσταντίνου Νεμπή, ο οποίος, επισήμως, αναλαμβάνει καθήκοντα στον όμιλο από την 1η Ιουλίου.

Για τη θέση του Αντιπροέδρου του ΔΣ βρίσκουμε υποψηφιότητες όπως αυτή της Ράνιας Αικατερινάρη (ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ), Ευτύχιου Βασιλάκη (Aegean) και Ανδρέα Σιάμισιη (Helleniq Energy), ενώ υποψήφια για τη θέση της Γεν. Γραμματέως είναι η Αλεξάνδρα Παπαλεξόπουλου (Τιτάν). Για τη θέση του ταμία είναι υποψήφιος ο Μάρκος Βερέμης της Upstream.

Επίσης, για τα μέλη του ΔΣ, στη λίστα υπάρχουν πολύ μεγάλα ονόματα από το χώρο του επιχειρείν και της βιομηχανίας: Η Πέγκυ Αντωνάκου από την Google, ο Κώστας Βαμβακάς από την VK Premium, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος (BIANEΞ), ο Πάρης Γραβουνιώτης (Χαρτοποιία Κομοτηνής), ο Καλλίνικος Καλλίνικος (Goldair Cargo), η Νάγια Καλογεράκη (Coca Cola 3E / Coca Cola HBC), ο Γιάννης Καραγιάννης (Olympia Group), ο Νίκος Καυκάς (Καυκάς Β.), η Ματίνα Κοίλιαρη (SABO), η Έφη Κουτσουρέλη (Quest Συμμετοχών), ο Πάνος Κυριακόπουλος (Χρυσός Οδηγός), ο Πέτρος Μαντάς (ΠΑΣΕΒΙΠΕ), η Φιλίππα Μιχάλη (NN), ο Κωνσταντίνος Νεμπής (ΟΤΕ), ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου (Ideal Holdings), ο Αριστοτέλης Παντελιάδης (ΜΕΤΡΟ), η Μαρία Πασχαλίδου (Grantex), ο Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) ο Δημήτρης Σαμαράς (Σαμαράς & Συνεργάτες – Σύμβουλοι Μηχανικοί), ο Κυριάκος Σαμπατακάκης (Accenture), ο Μενέλαος Τασόπουλος (Παπουτσάνης), ο Θεόδωρος Τρύφων (ELPEN), ο Ευάγγελος Χρυσάφης (METLEN Energy & Metals / Μυτιληναίος) και ο Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank).

Ποιος είναι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ και ιδρυτής της CHIPITA Α.Ε. Παρέμεινε στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στη συγκεκριμένη εταιρεία από το 1989 μέχρι και το 2021. Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία το 1976 στην οικογενειακή εταιρεία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, την Recor A.E. Το 1981 ανέλαβε τη Γενική Διεύθυνση της ALIGEL- εισαγωγικής εταιρείας ζαχαρωδών προϊόντων και παγωτών. Το 1986, ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος στην ΙΝΤΕRIΑ- εταιρεία παραγωγής και εμπορίας πραλίνας φουντουκιού, με σοβαρή εξαγωγική δραστηριότητα. Την ίδια χρονιά, εξαγόρασε το 50% των μετοχών της CHIPITA που ήταν εταιρεία παραγωγής snacks (γαριδάκια) και το 1989 εξαγόρασε και το υπόλοιπο 50%.

Το 1990 η CHIPITA χρηματοδοτήθηκε για να υλοποιήσει τη μοναδική καινοτόμο ιδέα της παραγωγής τυποποιημένου κρουασάν, για πρώτη φορά παγκοσμίως. Το Eurohellenic fund (Olayan, De Benedetti, Alpha Finance και ΤΙΤΑΝ) εμπιστεύθηκε την CHIPITA και επένδυσε στην καινοτομία. Το 1994 η εταιρεία εισήχθη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Τα επόμενα 16 χρόνια, ανέπτυξε πολλά νέα προϊόντα και έγινε εξαιρετικά εξωστρεφής με εξαγωγές σε πολλές χώρες. Η εξάπλωση των μονάδων παραγωγής παγκοσμίως, καθιστά την CHIPITA μία πολύ σημαντική πολυεθνική εταιρεία με εργοστάσια σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Ρωσία, Σλοβακία και με στρατηγικές συνεργασίες σε Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Μεξικό, Μαλαισία και Ινδία. Το 2006 η CHIPITA συγχωνεύθηκε με τις εταιρείες ΔΕΛΤΑ, Goody’s και Μπάρμπα Στάθης, δημιουργώντας τη VIVARTIA και τo 2007 η VIVARTIA εξαγοράστηκε από τη MIG. Από την 01/09/2006 έως 15/04/2010 διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της Vivartia ABEE. Το 2010 ο κύριος Θεοδωρόπουλος μαζί με τον όμιλο Olayan, αλλά και με άλλους Έλληνες επιχειρηματίες εξαγόρασαν εκ νέου την CHIPITA.

Το 2021 η CHIPITA πραγματοποίησε μία συμφωνία σταθμό για την Ελληνική αγορά των τροφίμων και εξαγοράστηκε από τον διεθνή κολοσσό MONDELEZ. Το 2021 και 2022 διατέλεσε αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, ενώ κατά το παρελθόν έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών, Αντιπρόεδρος της ΕΧΑΕ, μέλος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας καθώς και μέλος του Δ.Σ της ΔΕΗ.

Σήμερα, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος διευθύνει τον όμιλο τροφίμων BESPOKE SGA HOLDINGS AE τον οποίο ίδρυσε στις αρχές του 2022 εξαγοράζοντας τη εταιρεία αλλαντικών ΝΙΚΑΣ, τη σοκολατοποιΐα ΙΟΝ, την εταιρεία ετοίμων γευμάτων ΑΜΒΡΟΣΙΑ καθώς και την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΧΥΜΟΙ και ο οποίος απασχολεί 1.500 εργαζομένους.

Ανοιχτή στήριξη στον κ. Θεοδωρόπουλο έχουν εκφράσει επιχειρηματίες όπως ο Αριστοτέλης Παντελιάδης (Metro AEBE), καθώς και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Eκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για την αγορά εργασίας

Σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του σε συναντήσεις σχετικά με την υποψηφιότητά του, ο κ. Θεοδωρόπουλος εστίασε στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την αγορά εργασίας, λέγοντας ότι είναι είναι πολύπλοκη, με αντιφατικές διατάξεις και παγιδευμένη σε κάποια στερεότυπα.

Ανέφερε πως είναι υπέρ της επαναφοράς των διαπραγματεύσεων για την αύξηση του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους και όχι στους πολιτικούς υποστηρίζοντας ότι «δεν θεωρώ ότι πρέπει να καθορίζουν οι πολιτικοί τους μισθούς. Ελλοχεύει ο κίνδυνος να ακολουθήσουν κάποια στιγμή τους εκλογικούς κύκλους».

Εκτός από τα εργασιακά, ο κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι θα επιδιώξει το άνοιγμα του Συνδέσμου προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη νέα οικονομία με την συγκρότηση ειδικών ομάδων.

Επίσης  δήλωσε ότι θα πρέπει να δυναμώσει η φωνή της Ελλάδας και της Ευρώπης, μέσω του ΣΕΒ.

Ποια είναι η Ιουλία Τσέτη

Η Ιουλία Τσέτη είναι Ελληνίδα φαρμακοποιός με μεταπτυχιακές σπουδές. Από το 2010, είναι CEO του ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ) ο οποίος περιλαμβάνει τις βιομηχανίες Uni-Pharma, InterMed, UniHerbo και την εμπορική εταιρεία στην Κύπρο PharmaBelle.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το τμήμα φαρμακευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του τμήματος Βιοφαρμακευτικής του Πανεπιστημίου του Manchester.

Μέχρι σήμερα συνεχίζει την πορεία που χάραξε ο πατέρας της Κλέων Τσέτης, φαρμακοποιός, ερευνητής και βιομήχανος, ο οποίος έθεσε τα θεμέλια της Uni-Pharma το 1963. Από το 2010 είναι πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος (CEO) του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ) ο οποίος περιλαμβάνει τις βιομηχανίες Uni-Pharma, InterMed, την πρότυπη μονάδα εκχύλισης φαρμακευτικών φυτών ελληνικής βιοποικιλότητας στα Οινόφυτα Uni-Herbo και την εμπορική εταιρία στην Κύπρο PharmaBelle.

Σήμερα ο ΟΦΕΤ απασχολεί πλέον των 600 εργαζόμενων, διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις στην Κηφισιά και εξάγει σε πλέον των 70 χωρών. Από τον Ιούνιο του 2020 είναι Πρόεδρος του UN Global Compact Network Hellas, Γενική Γραμματέας στο ΔΣ του ΣΕΒ και Επίτιμη Διδάκτωρ του Τμήματος Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι βιομηχανίες Uni-Pharma & InterMed αποτελούν από το 2016 μέλη του UN Global Compact – Οικουμενικού Συμφώνου των ενωμένων Εθνών – ενώ ο ΟΦΕΤ από τις 7 Δεκεμβρίου 2020 βρίσκεται στην ηγετική ομάδα των 25 επιχειρήσεων Most Sustainable Companies in Greece 2020, λειτουργώντας ως παράδειγμα καλή επιχειρηματικής πρακτικής της χώρας. Υπό την ηγεσία της, ο ΟΦΕΤ συμμετέχει σε πληθώρα ερευνητικών προγραμμάτων και με τη διενέργεια σημαντικών έργων ψηφιακού μετασχηματισμού και αυτοματοποίησης έχει εισέλθει δυναμικά στην 4η Βιομηχανική επανάσταση.

Η Ιουλία Τσέτη έχει, επίσης, συστήσει την Αστική, Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Κλέων Τσέτης (ΑΜΚΕ), για την προώθηση των επιστημών υγείας και του πολιτισμού, υποστηρίζοντας έμπρακτα το έργο των πανεπιστημίων, των ακαδημαϊκών και ερευνητικών κέντρων, όπως επίσης και τις νέες γενιές επιστημόνων με χορηγίες υποτροφιών.

Τέλος, έχει ανακηρυχθεί επίτιμη διδάκτορας της Φαρμακευτικής στο ΕΚΠΑ και πριν από λίγες ημέρες έλαβε την ίδια τιμητική διάκριση και από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Διασύνδεση και fund για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Σε πρόσφατη συγκέντρωσή της, μιλώντας για την υποψηφιότητά της, η κ. Τσέτη εμφανίστηκε κατηγορηματική σε σχέση με το τί θέτει ως προτεραιότητες για την επόμενη ημέρα του ΣΕΒ, σε περίπτωση που εκλεγεί: ”Η διασύνδεση των μικρών με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι κάτι που πρέπει να γίνεται. Δεσμεύομαι για αυτή τη διασύνδεση“, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, ότι μεγάλη σημασία έχει, επίσης, η επιτάχυνση της χρηματοδότησης για νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή, η κ. Τσέτη θέτει ως προτεραιότητα το “αγκάλιασμα” όπως ενδεικτικά είπε, της βιομηχανίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων: “Να μην υπάρχουν δύο ταχύτητες, να υπάρχει διαφάνεια και σύμπνοια σε όλες τις επιχειρήσεις“, σημείωσε.

Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δήλωσε ότι “έχουν ανάγκη στήριξης”, συμπληρώνοντας ότι η ίδια “δεν ξεχωρίζει τις επιχειρήσεις, δεν με ενδιαφέρει αν έχουν πέντε η δεκαπέντε άτομα. Θα πρέπει όλοι ισότιμα να έχουν ενημέρωση για όσα αποφασίζονται, προτού οι αποφάσεις γίνουν νομοθετήματα και να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία“. Σε αυτό το σημείο μάλιστα έκανε πρόταση και για τη δημιουργία ενός fund από τον ίδιο τον ΣΕΒ για νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με στόχο να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια και για αυτούς τους επιχειρηματίες.

Μ.Μπακ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επιχειρήσεις

close menu