Ισχυρή πτώση και της κερδοφορίας
Πτώση σχεδόν 70% σε ετήσια βάση στα κέρδη του δεύτερου τριμήνου παρουσίασε η BP. Η ισχυρή πτώση της κερδοφορίας αποδίδεται στις χαμηλότερες τιμών των ορυκτών καυσίμων και της ασθενέστερης διαπραγμάτευσης πετρελαίου. Παρόλα αυτά, αύξησε το μέρισμά του κατά 10%.
Αναλυτικότερα, ο βρετανικός ενεργειακός όμιλος σημείωσε κέρδη 2,6 δισ. δολαρίων, που ήταν μειωμένα κατά 70% από το ίδιο διάστημα πέρυσι. Ήταν επίσης κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι αναλυτές περίμεναν ότι η BP θα είχε κέρδη 3,5 δισ. δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις που συγκέντρωσε η Refinitiv.
Συγκριτικά, τους πρώτους τρεις μήνες του έτους είχε καταγράψει κέρδη 4,96 δισ. και το δεύτερο τρίμηνο του 2022 8,5 δισ.
Σχολιάζοντας τα στοιχεία, η BP ανέφερε ότι τα κέρδη αντικατοπτρίζουν τα σημαντικά χαμηλότερα περιθώρια διύλισης, το υψηλότερο επίπεδο ανακύκλωσης και δραστηριότητας συντήρησης και το αδύναμο αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης πετρελαίου.
Ωστόσο, ο ενεργειακός κολοσσός αύξησε το μέρισμά του κατά 10% στα 7,27 σεντς ανά μετοχή για το δεύτερο τρίμηνο, στην τέταρτη αύξηση που κάνει μετά τη μείωσή του στο ήμισυ τρία χρόνια πριν, κατά την πανδημία. Η BP είπε επίσης ότι θα επαναγοράσει μετοχές της αξίας 1,5 δισ. δολαρίων μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Έκθεση ΕΣΕΕ: Στασιμότητα τζίρου και κερδών για το ελληνικό εμπόριο το 2024
- Νέος Γενικός Γραμματέας Υποδομών ο Δημήτρης Αναγνώπουλος
- Μητσοτάκης: Όχι με δανεικά η αμυντική θωράκιση της χώρας – Αυξήσεις και στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους
- Έρευνα ΠΙΣ: Δυσαρεστημένο το 48,1% από τις υπηρεσίες Υγείας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
- Συνελήφθη για οπλοκατοχή ο Αντώνης Καφετζόπουλος – Αφέθηκε ελεύθερος
- Profile: Προϋπολογίζονται επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ την επόμενη 3ετία
- Tesla: Μειώθηκαν οι παραδόσεις οχημάτων στο α’ τρίμηνο – Βουτιά 5% για τη μετοχή
- ΑΔΜΗΕ: Δυο νέα μέλη από την κινεζική State Grid στο διοικητικό συμβούλιο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις