Στο χαμηλότερο επίπεδο από την κατάρρευση της Lehman Brothers στο απόγειο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, μείωσαν οι μεγάλοι επενδυτές τις θέσεις τους σε μετοχές, καθώς οι αυξανόμενοι φόβοι ύφεσης πυροδοτούν ανησυχίες για τα εταιρικά κέρδη.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι διαχειριστές funds μείωσαν αυτόν τον μήνα την καθαρή overweight θέση τους στις μετοχές στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008, ενώ ενίσχυσαν επίσης τις θέσεις μετρητών – σε υψηλό 21 ετών και στο 6,1% των υπό διαχείριση στοιχείων ενεργητικού, σύμφωνα με έρευνα της Bank of America σε 259 διαχειριστές επενδύσεων και το συνδυασμένο ενεργητικό των 722 δισ. δολαρίων που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
Η μελέτη υπογραμμίζει ότι, ακόμη και αφού οι παγκόσμιες αγορές σημείωσαν το χειρότερο πρώτο εξάμηνο τους σε πέντε δεκαετίες – με το βαρόμετρο FTSE All-World να πέφτει 21% – πολλοί διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων παραμένουν βαθιά ανήσυχοι. Ο Michael Hartnett, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της BofA, δήλωσε ότι οι επενδυτές έχουν φτάσει σε ένα «απελπιστικό επίπεδο» απαισιοδοξίας, καθώς ανησυχούν ότι μια παγκόσμια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να προκαλέσει ευρεία επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Πρόσθεσε ότι ένα υψηλότερο ποσοστό διαχειριστών κεφαλαίων – ένα 79% – αναμένει ότι τα εταιρικά κέρδη θα επιδεινωθούν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού ή από όταν η Lehman Brothers κατέρρευσε τον Σεπτέμβριο του 2008.
Ο Larry Fink, διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού στον κόσμο, είχε παρόμοια άποψη την περασμένη εβδομάδα, όταν είπε ότι οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών ενέργειας και των ραγδαίων αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες στην οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη πλήττουν και τις μετοχές και τα ομόλογα.
Το 58% των ερωτηθέντων στην έρευνα της BofA είπε ότι παίρνουν ρίσκο χαμηλότερο από το κανονικό επίπεδο στα χαρτοφυλάκιά τους με θέσεις σε τομείς των ΗΠΑ, όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τα βασικά είδη καταναλωτών, που θεωρούνται λιγότερο ευάλωτοι σε μια ύφεση, φτάνοντας τις στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.
Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, οι διαχειριστές κεφαλαίων εναλλάσσονται επίσης μεταξύ μετοχών της ευρωζώνης όπως τράπεζες, ενεργειακές μετοχές, εμπορεύματα και μεταξύ τομέων «άμυνας» και ομολόγων. Το ένα τρίτο των επενδυτών δήλωσε πως η μεγαλύτερη ανησυχία του είναι ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, ενώ λίγο λιγότερο από το ένα τέταρτο ανέφερε την ύφεση ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Συντάξεις Ιανουαρίου 2025: Οι ημερομηνίες για τις πληρωμές και οι αυξήσεις
- Γεραπετρίτης: Υπάρχει μια καλή ευκαιρία να μπουν στη συζήτηση με την Τουρκία δύσκολα θέματα
- Phoenix Vega Mezz: Από 3 Δεκεμβρίου η καταβολή της επιστροφής κεφαλαίου 0,0128 ευρώ ανά μετοχή
- Τράπεζα της Ελλάδος: Δωρεά 2 μηχανημάτων X-ray στην Ελληνική Αστυνομία
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με κέρδη – Με απώλειες 4,4% η UniCredit
- Σταϊκούρας: Παρουσίασε στο Υπουργικό την οργανωτική μεταρρύθμιση του σιδηροδρόμου
- Ευρώπη Holdings: Το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής των νέων 70,36 εκατ. μετοχών στο Χρηματιστήριο
- Noval Property: Νέος Επιχειρησιακός Διευθυντής ο Γεώργιος Κουτσοποδιώτης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις