Η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να επωμιστεί το τεράστιο μερίδιο του βάρους της ανοικοδόμησης της χώρας που της αναλογεί
Η ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία θα κοστίσει 3,1 τρισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του οικονομικού βάρους στις ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που θα μπορούσε να έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ήδη αρχίζει να λέει στους ηγέτες της EE τι πρέπει να κάνουν αν θέλουν να διασφαλίσουν την ειρήνη στην Ουκρανία. Μια τέτοια δέσμευση θα έφερνε στο φως τις εσωτερικές διαφωνίες που το μπλοκ προσπερνά εδώ και χρόνια.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έμειναν έκπληκτοι από το τηλεφώνημα του Τραμπ με τον Πούτιν την Τετάρτη, μια σημαντική διπλωματική κίνηση για την οποία οι βασικοί σύμμαχοι δεν είχαν λάβει καμία ειδοποίηση, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι.
Ένας άλλος Ευρωπαίος υποστηρικτής της Ουκρανίας έκανε λόγο για «ξεπούλημα», λέγοντας ότι οι ΗΠΑ υποχωρούν στα βασικά αιτήματα του Πούτιν, πριν καν αρχίσουν οι συνομιλίες.
Οι δραματικές εξελίξεις αποκάλυψαν το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι και είναι μια πρόκληση για την οποία, αυτή τη στιγμή, είναι σε μεγάλο βαθμό απροετοίμαστοι.
Η ανάλυση του Bloomberg
Το Bloomberg εξέτασε το κόστος της υποστήριξης της Ουκρανίας μέσω των μελλοντικών διαπραγματεύσεων, της ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας και της άμυνάς της, καθώς και της κινητοποίησης μιας αξιόπιστης στρατιωτικής αποτροπής της Ευρώπης έναντι της περαιτέρω ρωσικής επιθετικότητας.
Η ανοικοδόμηση του στρατού της Ουκρανίας θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 175 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 10 ετών, ανάλογα με την κατάσταση των δυνάμεών της όταν επιτευχθεί μια συμφωνία και πόσα εδάφη θα χρειαστεί να υπερασπιστούν.
Μια ειρηνευτική δύναμη 40.000 ανδρών θα κόστιζε περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια για το ίδιο χρονικό διάστημα, αν και ο Ζελένσκι λέει ότι θα χρειαστούν πολύ περισσότερα στρατεύματα.
Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα πήγαινε στην ενίσχυση των στρατών των μελών της ΕΕ και στην ώθηση του συνολικού αμυντικού προϋπολογισμού προς περίπου 3,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις τελευταίες συζητήσεις στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Η πρόσθετη χρηματοδότηση θα αφορούσε στα αποθέματα πυροβολικού, συστήματα αεράμυνας και πυραύλων. Θα ενίσχυε τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, θα προετοίμαζε τους στρατούς της ΕΕ για ταχεία ανάπτυξη και θα οδηγούσε σε μαζική αύξηση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.
Εάν χρηματοδοτηθεί με χρέος, θα προσθέσει επιπλέον 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια στις δανειακές ανάγκες των πέντε μεγαλύτερων ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ κατά την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η συνεχιζόμενη εξάρτηση της ΕΕ από τις ΗΠΑ για την ασφάλειά της δίνει στον Τραμπ μοχλό πίεσης, καθώς επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την οικονομική ισχύ της Ουάσινγκτον για την επανεκκίνηση των διατλαντικών εμπορικών σχέσεων, αναφέρει το Bloomberg.
Και είναι αισιόδοξος για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι έχουν πολύ μεγαλύτερο διακύβευμα στην Ουκρανία από ό,τι ο ίδιος. Εάν οι συνομιλίες με τον Πούτιν αποτύχουν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα υποστεί πλήγμα στην εικόνα του ως διαπραγματευτή. Η Ευρώπη, από την άλλη πλευρά, θα αντιμετωπίσει τον ανανεωμένο ρωσικό στρατό που θα απειλούσε τα ανατολικά της σύνορα.
Για να συγκεντρώσουν πόρους στην απαιτούμενη κλίμακα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να επανεξετάσουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο διαρθρώνουν τους προϋπολογισμούς τους, να συνεργαστούν με στελέχη για την αναδιοργάνωση των αμυντικών τους βιομηχανιών και, σχεδόν σίγουρα, να συμφωνήσουν σε κοινή έκδοση χρέους.
Αυτό θα απαιτήσει ένα επίπεδο πολιτικής βούλησης, μακρόπνοης σκέψης και θυσίας που πολλά μέλη της ΕΕ δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επιδείξουν, ιδίως στη Δυτική Ευρώπη, όπου ορισμένοι εξακολουθούν να βλέπουν τον πόλεμο ως ένα μακρινό πρόβλημα.
Το Βερολίνο, η Ρώμη και το Παρίσι έχουν επίσης αντισταθεί στις προσπάθειες να κατασχεθούν περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια από δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας και να χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα για να βοηθηθεί η Ουκρανία.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν δύσκολες επιλογές όσον αφορά τις δαπάνες για την υγεία, την εκπαίδευση και την πρόνοια. Και αυτές οι αποφάσεις θα ληφθούν σε ένα σκηνικό λαϊκής αναταραχής που έχει τροφοδοτηθεί, τουλάχιστον στο περιθώριο, από το Κρεμλίνο.
Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτού του μήνα στη Γερμανία θα είναι κρίσιμο, με τον συντηρητικό Φρίντριχ Μερτς να βρίσκεται σε τροχιά αντικατάστασης του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Όλαφ Σολτς, επισημαίνει το Bloomberg.
Ο Μερτς τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας, της συνέχισης της βοήθειας προς την Ουκρανία, ακόμη και της αποστολής πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, αν και μπορεί και αυτός να αντιμετωπίσει αντιδράσεις από το κόμμα του, αν επανεξετάσει την αντίθεσή του στον κοινό δανεισμό της ΕΕ.
Παρ’ όλη την αυτοπεποίθηση του Τραμπ, η πορεία προς μια συμφωνία παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη, με τον Πούτιν να μην δείχνει καμία διάθεση να συμβιβαστεί στις μακροχρόνιες απαιτήσεις του και τον στόχο του να αποικίσει την Ουκρανία να παραμένει προφανώς αμετάβλητος.
Το πιο πιθανό σενάριο για το Bloomberg θα έβλεπε τα κατεχόμενα εδάφη να παραμένουν σε εκκρεμότητα για το ορατό μέλλον και υπό τον de facto ρωσικό έλεγχο. Θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες ανταλλαγές εδαφών που θα αφορούσαν ρωσικά εδάφη στην περιοχή του Κουρσκ που κατακτήθηκαν από το Κίεβο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μασκ: Αποσύρω την προσφορά για την OpenAI εάν αυτή παραμείνει μη κερδοσκοπική
- ΕΟΔΥ: Στους 5 οι νεκροί από γρίπη και 9 από covid-19 τη τελευταία εβδομάδα
- Χούθι: Απειλούν με «νέες επιθέσεις» κατά πλοίων αν εκτοπιστούν οι Παλαιστίνιοι
- Δικαστές και Εισαγγελείς προς Ι. Μπούγα με επιστολή 6 σημείων – αιτημάτων
- Σεισμοί Κυκλάδες: Σε κατάσταση έκτακτης και ο Δήμος Ανάφης
- Cosmote: Κινητοί σταθμοί βάσης σε Σαντορίνη και Αμοργό για ενίσχυση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας
- Vodafone Ελλάδας: Έφτασε στην Κρήτη το υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών
- Τέμπη: Γνήσια τα βίντεο, σύμφωνα με τους πραγματογνώμονες – Ταυτοποιήθηκε η εμπορική αμαξοστοιχία
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις