Η προσπάθεια του Τραμπ να αναδιοργανώσει την οικονομία των ΗΠΑ έρχεται σε αντίθεση με ένα "κατεστημένο" της Χρηματαγοράς
Από τη στιγμή που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε τους σαρωτικούς δασμούς του την Τετάρτη, μέσα από το συνακόλουθο χάος της αγοράς που ακολούθησε την επόμενη μέρα, το τηλέφωνο του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ κατακλύστηκε με μηνύματα από στελέχη που συνδέονται με την πρώην ιδιότητα του ως στελέχους hedge fund.
Όπως αναφέρει το Bloomberg πολλοί διαχειριστές hedge funds και υψηλόβαθμα στελέχη οικονομικών οργανισμών επικοινώνησαν, ζητώντας τη βοήθειά του για να επηρεάσουν τον Τραμπ στο θέμα των δασμών, αναφέρουν άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Άλλωστε, ως πρώην επικεφαλής επενδύσεων της Soros Fund Management, Μπέσεντ, ήταν ένας πιθανός σύμμαχος τους. Θεωρήθηκε ως κάποιος που θα μπορούσε να εξηγήσει στον πρόεδρο ότι η επιβολή ακραίων νέων δασμών θα έβλαπταν την οικονομία και θα συνέχιζαν να προκαλούν τον όλεθρο στις αγορές.
Αλλά, στην πραγματικότητα, ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ είχε ελάχιστη εμπλοκή στο θέμα της διαμόρφωσης των δασμών, σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα. Χρησιμοποίησε τον ρόλο του στις συναντήσεις του Οβάλ Γραφείου για να παρουσιάσει πιθανά σενάρια για τις αγορές και την οικονομία με βάση διαφορετικά επίπεδα δασμολόγησης, ανέφερε η πηγή του Bloomberg.
Οι δασμοί διαμορφώθηκαν σε μεγάλο βαθμό από μια μικρή ομάδα εντός του στενού κύκλου του Τραμπ, με κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με τη δομή των δασμών να καταρρέουν λίγο πριν από την ανακοίνωση του προέδρου.
Τώρα, η προσπάθεια του Τραμπ να αναδιοργανώσει την οικονομία των ΗΠΑ και να ενισχύσει τα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Αμερική έρχεται σε αντίθεση με ένα «κατεστημένο» της Wall Street που έχει επωφεληθεί για δεκαετίες από την ιδέα ότι το διεθνές εμπόριο οδηγεί την παγκόσμια τάξη. Πάντως ακόμη και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές άρχισαν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Τις τελευταίες δύο ημέρες, το μακελειό της αγοράς που φοβόταν η Wall Street έχει πραγματοποιηθεί, εξαλείφοντας κεφαλαιοποίηση αξίας 5,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύροντας τον S&P 500 στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών. Οι φόβοι για ύφεση αυξάνονται σε όλο τον κόσμο. Και τα στελέχη της βιομηχανίας που είχαν συσπειρωθεί πίσω από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης Τραμπ για μείωση των φόρων και χαλάρωση των ρυθμίσεων, αντιμετωπίζουν τώρα μια οικονομική ατζέντα που πρόκειται να αναστατώσει τις επιχειρήσεις τους.
Ήδη ορισμένες άρχισαν να ακυρώνουν τις αρχικές δημόσιες προσφορές μετοχών και να μετριάζουν τις προσδοκίες για συγκέντρωση κεφαλαίων. Τα hedge funds πλέον σταθμίζουν πολύ σοβαρά την όποια επόμενη κίνηση του Τραμπ, και αν αυτή είναι πολύ απρόβλεπτη για να τοποθετηθούν στην αγορά. Οι ηγεσίες των τραπεζών που είχαν προβλέψει μια πιο φιλική ατζέντα για την ανάπτυξη τώρα πρέπει να ανατρέψουν τις προσδοκίες, με τους οικονομολόγους της JPMorgan Chase να προβλέπουν ύφεση στις ΗΠΑ φέτος.
Η βουτιά της αγοράς έκανε ακόμη και ορισμένους από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Τραμπ στον πολιτικό κόσμο να προβλέψουν ευρύτερες συνέπειες: Ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ, ανέφερε ότι οι δασμοί παντού «θα κατέστρεφαν τις θέσεις εργασίας εδώ «στο σπίτι μας» και θα προκαλούσαν πραγματική ζημιά στην οικονομία των ΗΠΑ». Στο podcast του, προειδοποίησε ότι οι δασμοί καθιστούν τους Ρεπουμπλικάνους ευάλωτους σε ένα «λουτρό αίματος» στις ενδιάμεσες εκλογές του 2026.
Ο Τραμπ – ο οποίος στην πρώτη του θητεία έδωσε μεγάλη προσοχή στις επιδόσεις του χρηματιστηρίου – έχει δείξει ότι δεν θα πειστεί εύκολα να αλλάξει πορεία από τη βουτιά που προκλήθηκε από τους δασμούς. Την Παρασκευή ανέφερε ότι η πολιτική θα παραμείνει και ότι οι μεγάλες εταιρείες δεν δίνουν σημασία στους δασμούς.
Πάντως εντός της διοίκησης, ο αντίκτυπος της αγοράς έχει προκαλέσει νευρικότητα και οι αξιωματούχοι έχουν το βλέμμα στραμμένο στη Wall και στην πιθανότητα ο αναβρασμός της αγοράς να συνεχιστεί σε μια τρίτη συνεδρίαση τη Δευτέρα. Ωστόσο, υπάρχει η αίσθηση ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική θα πρέπει να προέλθει μόνο από τον πρόεδρο. Και ο Τραμπ επικεντρώνεται στη μακροπρόθεσμη θέση του για τους δασμούς, είπε άτομο που γνωρίζει το θέμα. Έχει τονίσει την ανάγκη να αναζωογονηθεί η αμερικανική παραγωγική βάση, να διασφαλιστούν οι αλυσίδες εφοδιασμού και να μειωθεί η εξάρτηση από τους ανταγωνιστές.
«Το μόνο ειδικό συμφέρον που καθοδηγεί τις αποφάσεις του προέδρου Τραμπ είναι το συμφέρον του αμερικανικού λαού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κους Ντεσάι. «Ολόκληρη η κυβέρνηση είναι ευθυγραμμισμένη με την αντιμετώπιση της εθνικής έκτακτης ανάγκης που ο Πρόεδρος Τραμπ δικαίως εντόπισε ότι προκαλούνται στη χώρα μας λόγω των εμπορικών ελλειμμάτων».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Τραμπ: «Η αργοκίνητη Fed θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια»
- Γερμανία: Οχι σε εμπορικό πόλεμο, πάμε σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
- Eurostat: Αυξήθηκε 2,3% ο τζίρος στο λιανεμπόριο της ευρωζώνης τον Φεβρουάριο
- Εφυγε από τη ζωή ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Βουνάτσος, 82 ετών
- Κάγια Κάλλας: Περιοδεία σε Μαυροβούνιο, Αλβανία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη
- Τζέιμι Ντίμον κατά δασμών Τραμπ: Κίνδυνος ύφεσης και πληθωρισμού στις ΗΠΑ
- Εργαζόμενοι Εθνικής Τράπεζας: Κλαδική σύμβαση κάτω από τις ανάγκες που δεν καλύπτει όλους του εργαζόμενους
- Περικοπές ΑΠΕ: Ομαλή η διεξαγωγή των πρώτων περικοπών και το κατέβασμα του διακόπτη στις ΑΠΕ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις