Η αποθήκευση φυσικού αερίου αποτελεί σανίδα σωτηρίας κατά τη διάρκεια των πιο ψυχρών περιόδων, αλλά τα αποθέματα φέτος μειώνονται ραγδαία
Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει ακόμη, οι αποθηκευτικοί χώροι αδειάζουν ταχύτερα από το συνηθισμένο και οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί, προκαλώντας τον απόηχο του σοκ του 2022.
Η ταχεία εξάντληση των αποθεμάτων φυσικού αερίου και οι διαφαινόμενες περικοπές προμηθειών από τη Μόσχα έχουν τα χαρακτηριστικά μιας νέας ενεργειακής κρίσης για την Ευρώπη, η οποία εξακολουθεί να υποφέρει από τις ακραίες διακυμάνσεις τιμών πριν από δύο χρόνια, αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμα το Bloomberg..
Η κλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία έχει συμβάλει στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου κατά περίπου 45% φέτος. Αν και τα επίπεδα εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερα από τα ρεκόρ του 2022, είναι αρκετά υψηλά ώστε να κινδυνεύει να βαθύνει η κρίση κόστους ζωής για τα νοικοκυριά και να ενταθεί η ανταγωνιστική πίεση στους καταπονημένους κατασκευαστές.
Η αποθήκευση φυσικού αερίου αποτελεί σανίδα σωτηρίας κατά τη διάρκεια των πιο ψυχρών περιόδων, αλλά τα αποθέματα φέτος μειώνονται ραγδαία, αφού οι παγωμένες θερμοκρασίες αύξησαν τη ζήτηση για θέρμανση και η ανοδική ξηρασία απαιτούσε μεγαλύτερη χρήση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Πάνω από δύο χρόνια αφότου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε ως όπλο την ενέργεια, η Ευρώπη αγωνίζεται να διασφαλίσει το ενεργειακό της σύστημα. Η στενότητα της αγοράς αντανακλά την πρόκληση της ηπείρου να απεξαρτηθεί πλήρως από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Η κατάσταση πρόκειται να χειροτερέψει, καθώς οι παραδόσεις φυσικού αερίου που συνέβαλαν στη συμπλήρωση των αποθεμάτων το 2024 πιθανόν να μην είναι διαθέσιμες το επόμενο έτος, επεκτείνοντας τη συμπίεση των τιμών.
«Εξακολουθούμε να έχουμε προβλήματα με την προμήθεια φυσικού αερίου», δήλωσε μιλώντας σε συνέδριο, ο Μάρκους Κρέμπερ, διευθύνων σύμβουλος της RWE AG.
«Αν θέλουμε πραγματικά να είμαστε ανεξάρτητοι από το ρωσικό φυσικό αέριο, πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη ικανότητα εισαγωγών και πιθανόν θα το δούμε αυτό ξανά αυτόν τον χειμώνα, επειδή οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου αδειάζουν αρκετά γρήγορα, καθώς έχουμε μια ψυχρή έναρξη του χειμώνα».
Ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία κλιμακώνεται, με τις δύο πλευρές να εξαπολύουν πυραυλικές επιθέσεις αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν πλεονέκτημα ενόψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ως αποτέλεσμα των αυξανόμενων εντάσεων, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Gazprombank, το τελευταίο μεγάλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που απαλλάχθηκε από τις κυρώσεις και διαχειρίζεται τις πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο.
Οι κυρώσεις έχουν στόχο να μειώσουν τα έσοδα του Κρεμλίνου από τις εξαγωγές ενέργειας, αλλά αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο διακοπής του φυσικού αερίου που εξακολουθεί να ρέει σε μια χούφτα κεντροευρωπαϊκά έθνη.
Αν και η Ευρώπη έχει μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία, η απώλεια μιας από τις τελευταίες εναπομείνασες οδούς για το αέριο μέσω αγωγών θα ασκούσε μεγαλύτερη πίεση στην αγορά φυσικού αερίου και θα εκτόξευε τις παγκόσμιες τιμές στα ύψη, σύμφωνα με τους αναλυτές της Energy Aspects.
Η Ευρώπη προετοιμάζεται ήδη για τον πιθανό τερματισμό των ροών ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, όταν λήξει η συμφωνία διαμετακόμισης στο τέλος του έτους. Οι κυρώσεις σημαίνουν ότι το αέριο θα μπορούσε να σταματήσει να ρέει πριν από αυτό, με την Ουγγαρία να προειδοποιεί ότι η ενεργειακή της ασφάλεια απειλείται.
Οι τιμές αντικατοπτρίζουν την πιθανή απώλεια ενός μέρους των εναπομενουσών φθηνών ρωσικών ροών, τις καθυστερήσεις στην πρόσθετη προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ και τον κρύο χειμώνα.
Σε ένα άλλο ασυνήθιστο σημάδι της πίεσης στο σύστημα, οι τιμές για το καλοκαίρι, όταν το φυσικό αέριο υποτίθεται ότι είναι αρκετά φθηνό για να αναπληρωθούν οι αποθήκες, είναι ακριβότερες από ό,τι τον επόμενο χειμώνα. Αυτό υποδηλώνει ότι το ενεργειακό κόστος θα παραμείνει υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα αποθήκευσης αυτό το χειμώνα, τόσο πιο δύσκολο γίνεται το έργο της αναπλήρωσης των αποθεμάτων.
Στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης το 2022, η Γερμανία διέταξε υποχρεωτικές γρήγορες αγορές αερίου για αποθήκευση από την παγκόσμια αγορά σε τιμές ρεκόρ.Για να προσπαθήσει να ανακτήσει μέρος του επιπλέον κόστους, το Βερολίνο εισήγαγε μια εισφορά αποθήκευσης φυσικού αερίου, την οποία καταβάλλουν οι έμποροι ή οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για τις παραδόσεις μέσω της Γερμανίας. Το μέτρο έχει επικριθεί έντονα, καθώς αυξάνει το κόστος απόκτησης υγροποιημένου φυσικού αερίου για χώρες που δεν έχουν χερσαία σύνορα, όπως η Αυστρία, η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία.
«Αυτό αρχίζει να μοιάζει με ένα σενάριο του 2022, στο οποίο η ΕΕ αγόραζε φυσικό αέριο σε οποιαδήποτε τιμή», δήλωσε ο Arne Lohmann Rasmussen, επικεφαλής αναλυτής της Global Risk Management στην Κοπεγχάγη. «Το επόμενο έτος, αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβεί κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς με ισχυρή ασιατική ζήτηση».
Ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Προειδοποίησε ότι η Ευρώπη χρειάζεται άφθονα αποθέματα για αργότερα αυτόν τον χειμώνα, εάν η διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας σταματήσει την 1η Ιανουαρίου με τη λήξη της συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Στη Γερμανία, όπου πολλά εργοστάσια αναγκάστηκαν να σταματήσουν ή να περιορίσουν την παραγωγή λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους, η ταχύτερη απόσυρση των αποθεμάτων στέλνει ανησυχητικά μηνύματα ότι η πίεση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα μπορούσε να συνεχιστεί για τρίτο συνεχόμενο έτος.
«Για άλλη μια φορά, οι οικονομίες έντασης ενέργειας, με επικεφαλής τη Γερμανία, θα υποφέρουν περισσότερο, πλήττοντας μια οικονομία που ήδη ταλανίζεται από τα προβλήματα στους τομείς των αυτοκινήτων, των χημικών και των μηχανημάτων», δήλωσε ο Ολε Χάνσεν, επικεφαλής της στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank AS.
Η Γερμανία βρίσκεται σε στασιμότητα μετά την ενεργειακή κρίση και μια άνοδος του πληθωρισμού θα μπορούσε να εντείνει την απογοήτευση των ψηφοφόρων ενόψει των πρόωρων εκλογών του Φεβρουαρίου.
Τον χειμώνα του 2022, η Ευρώπη απέφυγε τις ελλείψεις εν μέρει χάρη σε έναν ήπιο χειμώνα. Φέτος, οι κίνδυνοι για δελτίο ενέργειας είναι χαμηλοί. Οι υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με την Ασία σημαίνουν ότι καταφθάνουν φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αλλά ένας κρύος χειμώνας αλλού θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερο ανταγωνισμό για τις προμήθειες και να ανεβάσει περαιτέρω τις τιμές, γεγονός που θα προκαλούσε προβλήματα στην περιοχή.
«Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος η τύχη της Ευρώπης, όσον αφορά τον ήπιο καιρό, να εξαντληθεί τον ερχόμενο χειμώνα», δήλωσε ο Χάνσεν της Saxo Bank. «Είμαστε με άλλα λόγια αναγκασμένοι να βασιστούμε στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και μαζί με αυτό την ανάγκη να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί με την Ασία».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΙΣΑ: Σε θετική κατεύθυνση τα μέτρα για τη μείωση του claw back
- Καταστράφηκε με καύση πάνω από 1 τόνος ναρκωτικών ουσιών
- Ουκρανία: Ραγδαία προέλαση των Ρώσων, καταρρέει η γραμμή άμυνας στο Κουρσκ
- Ανδρουλάκης: «Προσπαθούν να μας εμφανίσουν ως δήθεν λαϊκιστές, αυτοί που έχουν καταδικάσει τη χώρα στη φθορά»
- «Κίνημα Δημοκρατίας» το νέο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη – Οι βασικές αρχές
- Γ. Παπανδρέου: «Λεφτά υπάρχουν από το πλιάτσικο μεγάλων εταιρειών ενέργειας, σουπερμάρκετ και τραπεζών»
- Bloomberg: Η Ευρώπη είναι ήδη αντιμέτωπη με τη νέα ενεργειακή κρίση ενώ η ένταση στην Ουκρανία κορυφώνεται
- Ο Ν. Σοφιανός καταγγέλλει σχέδιο νοθείας στις εκλογές του ΕΒΕΑ και ζητά τον εκλογικό κατάλογο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις