Τράπεζες

Bloomberg: Διατηρείται στο 1% το ελάχιστο ποσό άτοκης κατάθεσης των τραπεζών στην ΕΚΤ

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας συγκλίνουν στη θέση να μην αλλάξει το όριο, γράφει το πρακτορείο - Τυχόν αύξηση θα έπληττε την κερδοφορία αλλά και τη ροή δανεισμού στην ευρωζώνη, υ υποστηρίζουν

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κλίνει ενάντια σε οποιαδήποτε άμεση αλλαγή του ποσού των χρημάτων που απαιτεί από τις τράπεζες να σταθμεύσουν σε αυτή άτοκα, απομακρύνοντας προς το παρόν μια απειλή για την κερδοφορία τους.

Ενόψει μιας κρίσιμης συνάντησης την Τετάρτη για την ανανέωση του πλαισίου της ΕΚΤ για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής, η πίεση ορισμένων «γερακιών» να αυξήσουν τις λεγόμενες Minimum Reserve Requirements ή MRR, από το τρέχον 1% προσπάθησε να αποκτήσει δυναμική, σύμφωνα με σε άτομα με γνώση του θέματος.

Δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση, και ακόμη κι αν αυτό το επίπεδο παραμείνει αυτή την εβδομάδα, πηγές που μίλησαν στο Bloomberg δεν απέκλεισαν την προοπτική να αυξηθεί στο μέλλον.

Οι τραπεζικές μετοχές αντέδρασαν στην είδηση, με την Deutsche Bank να σημειώνει άνοδο έως και 1,95% και την BNP Paribas έως και 0,64%

Η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ αποκάλυψε την περασμένη Πέμπτη ότι η ΕΚΤ επιδιώκει να επιτύχει συναίνεση αυτή την εβδομάδα μετά από μήνες εξέτασης του πλαισίου της, προσθέτοντας ότι τα MRR θα αποτελέσει μέρος των ανακοινώσεων. Οι παρατηρητές περιμένουν με ανυπομονησία την απόφαση, καθώς ορισμένοι πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα θα μπορούσε να επηρεάσει τη ροή πιστώσεων στη ζώνη του ευρώ.

Οι προσδοκίες διέφεραν μέχρι τώρα, με τους αναλυτές της Commerzbank να προβλέπουν αύξηση στο 2% και τους οικονομολόγους της UniCredit να μην περιμένουν αλλαγές. Ό,τι αποφασιστεί και αν ανακοινωθεί την Τετάρτη, οι προσαρμογές στα ποσοστά είναι θεωρητικά δυνατές ανά πάσα στιγμή.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει οποιαδήποτε ενδεχόμενη απόφαση για τα MRR. Οι τράπεζες πρέπει επί του παρόντος να καταθέτουν το 1% ορισμένων υποχρεώσεων —κυρίως καταθέσεων πελατών— στην ΕΚΤ.

Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποφάσισαν να σταματήσουν να πληρώνουν τόκους σε αυτά τα κεφάλαια. Εκείνη την εποχή, κάποιοι ήθελαν η κεντρική τράπεζα να αυξήσει το ποσό, επισημαίνοντας ότι το 2% ήταν ο κανόνας πριν από το 2011.

Ορισμένοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να θέλουν να αναγκάσουν τις τράπεζες να διατηρούν περισσότερα μετρητά στην ΕΚΤ, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα μειώσει την ακόμα άφθονη ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και επίσης θα περιορίσει τις απώλειες που προκύπτουν από τους υψηλότερους τόκους που πληρώνουν τώρα η ΕΚΤ και οι 20 εθνικές κεντρικές τράπεζες για τις τραπεζικές καταθέσεις.

Ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλτσμαν έδειξε πέρυσι την ιδέα της αύξησης της αναλογίας σε κάτι που κυμαίνεται από 5-10%. Ο Γιοακίμ Νάγκελ της Bundesbank δήλωσε επίσης ότι θα υποστήριζε μια αύξηση.

Η πρόταση του Χόλτσμαν προκάλεσε ανησυχία από τους λομπίστες των τραπεζών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι μια αυστηρότερη απαίτηση θα ισοδυναμούσε με φόρο και θα μείωνε τον δανεισμό.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας Πάμπλο Χερνάντεζ  ντε Κος έχει πει στο παρελθόν ότι η περαιτέρω δράση «δεν μου φαίνεται προφανής». Ο Βέλγος Πιερ Ουνς παρατήρησε επίσης ότι δεν βλέπει «κανένα ισχυρό επιχείρημα» υπέρ ενός υψηλότερου δείκτη ελάχιστων αποθεματικών.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu