Διεθνή

Μπιλ Άκμαν για δασμούς: «Ο χρόνος είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και εχθρός της Κίνας σε αυτή τη διαπραγμάτευση»

Financialreport.gr

Όσο παραμένουν οι δασμοί, τόσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά στη φήμη της Κίνας, για αυτό πρέπει να συνάψει άμεσα συμφωνία με τις ΗΠΑ, υποστηρίζει ο δισεκατομμυριούχος

Ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund, Μπιλ Άκμαν, δήλωσε ότι η Κίνα θα χρειαστεί να συνάψει γρήγορα μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, καθώς δεν μπορεί να κερδίσει έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο που θα προκαλέσει σοβαρές ζημιές στην οικονομία της.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), ο Άκμαν ανέφερε ότι το Πεκίνο «πρέπει να έχει ισχυρό κίνητρο να καταλήξει σε μια εμπορική συμφωνία το συντομότερο δυνατό», καθώς όσο διαρκούν οι υψηλοί δασμοί, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα οι εταιρείες να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην Κίνα ως αγορά για προμήθεια ή παραγωγή προϊόντων με οικονομικά βιώσιμους όρους. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία σύντομα, «κάθε εταιρεία που έχει εφοδιαστική αλυσίδα στην Κίνα θα τη μεταφέρει στην Ινδία, το Βιετνάμ, το Μεξικό, τις ΗΠΑ ή σε κάποια άλλη χώρα», δήλωσε.

«Εάν, αντίθετα, η Κίνα επιμείνει πεισματικά να μην διαπραγματευτεί λόγω υπερηφάνειας ή άλλων συναισθηματικών ζητημάτων, θα υποστεί ακόμη πιο σοβαρές και μόνιμες οικονομικές συνέπειες», σημείωσε ο Άκμαν. «Ο χρόνος είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και εχθρός της Κίνας σε αυτή τη διαπραγμάτευση.»

Η εκτίμηση του διαχειριστή hedge fund έρχεται σε αντίθεση με εκείνους που πιστεύουν ότι η Κίνα θα μπορέσει να αντέξει τον εμπορικό πόλεμο του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Λόγω της οικονομικής ζημιάς που προκαλούν οι δασμοί, τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ έχουν καλούς λόγους να μειώσουν τους δασμούς «σε ένα πιο λογικό επίπεδο» μεταξύ 10% και 20% το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με τον Άκμαν. Το μόνο που εμποδίζει τη μείωση των δασμών, είπε, «είναι ο φόβος των ηγεσιών και των δύο χωρών ότι θα φανεί πως υποχωρούν».

«Και οι δύο χώρες γνωρίζουν ότι οι δασμοί 145% πρέπει να μειωθούν τώρα», δήλωσε ο Άκμαν. «Απλώς προσπαθούν να διαχειριστούν τη διπλωματία με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται ότι πρόκειται για αμοιβαία απόφαση και όχι ότι κάποια χώρα ‘υποχωρεί πρώτη’.»

Ο Άκμαν, ο οποίος υπήρξε επί χρόνια δωρητής των Δημοκρατικών, τα τελευταία χρόνια έχει εκφράσει την υποστήριξή του στον Τραμπ, στηρίζοντάς τον σε ζητήματα όπως η εξωτερική πολιτική και η καταπολέμηση του αντισημιτισμού.

Η ανάρτηση του Άκμαν

Κάποιοι έχουν προτείνει ότι επειδή η Κίνα έχει μια πολύ μακροπρόθεσμη άποψη, η Κίνα μπορεί να «κερδίσει» έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, οι οποίες, σύμφωνα με τη συμβατική άποψη, είναι πολύ πιο βραχυπρόθεσμος παίκτης από την Κίνα. Το πρόβλημα με αυτήν την αξιολόγηση είναι ότι όσο περισσότερο επιμένουν οι δασμοί, τόσο πιο γρήγορα κάθε εταιρεία που έχει αλυσίδα εφοδιασμού με έδρα την Κίνα τη μεταφέρει στην Ινδία, το Βιετνάμ, το Μεξικό, τις ΗΠΑ ή κάποια άλλη χώρα.

Η Κίνα πρέπει να κατανοήσει αυτή τη δυναμική, και γι’ αυτό θα πρέπει να της δοθεί μεγάλο κίνητρο για να συνάψει μια εμπορική συμφωνία το συντομότερο δυνατό. Αν δεν είναι σαφές ότι μια εταιρεία μπορεί να συνεχίσει να προμηθεύεται από την Κίνα με οικονομικά βιώσιμους όρους, πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα. Όσο περισσότερο επιμένουν οι υψηλοί δασμοί, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα καμία εταιρεία να μην μπορεί να είναι σίγουρη ότι μπορεί να βασιστεί στην Κίνα για προμήθεια ή παραγωγή μακροπρόθεσμα. Αυτό ισχύει για αμερικανικές και μη αμερικανικές εταιρείες.

Ως μακροπρόθεσμος παίκτης, η Κίνα πρέπει να κατανοήσει αυτή τη δυναμική. Οι δασμοί στην Κίνα είναι πολύ επιζήμιοι βραχυπρόθεσμα για τις εταιρείες που βασίζονται στην Κίνα για μεγάλο ποσοστό των προϊόντων τους ή για ανταλλακτικά για την παραγωγή των προϊόντων τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις μικρές εταιρείες που δεν έχουν τα μέσα να αντιμετωπίσουν την καταιγίδα. Εάν οι δασμοί επιμένουν, η κυβέρνησή μας θα μπορούσε να χορηγήσει δάνεια για να βοηθήσει τις εταιρείες να διαχειριστούν τη μετάβασή τους εκτός Κίνας, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό θα είναι απαραίτητο.

Οι δασμοί είναι εξίσου επιζήμιοι για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά οι μεγαλύτεροι οικονομικοί τους πόροι τους επιτρέπουν να διαχειριστούν καλύτερα τη δασμολογική επιβάρυνση μέχρι να μπορέσουν να μεταφέρουν την παραγωγή τους εκτός Κίνας. Υπό το πρίσμα των παραπάνω, τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ έχουν υψηλά κίνητρα να μειώσουν τους δασμούς σε πιο λογικά επίπεδα – ας πούμε 10% έως 20% – το συντομότερο δυνατό. Το μόνο πράγμα που εμποδίζει τη μείωση των δασμών σε πιο λογικό επίπεδο είναι ο φόβος της ηγεσίας των δύο χωρών να φανεί αδύναμος.

Μια παύση, ωστόσο, δεν θα ήταν ένδειξη αδυναμίας, διότι απαιτεί από τις δύο χώρες να καταργήσουν τους δασμούς τους. Είναι απλώς κοινή λογική. Και οι δύο χώρες γνωρίζουν ότι οι δασμοί 145% πρέπει να μειωθούν τώρα. Απλώς προσπαθούν να διαχειριστούν τη διπλωματία με τέτοιο τρόπο ώστε να καταστήσουν σαφές ότι είναι μια αμοιβαία απόφαση σε αντίθεση με το ότι μια χώρα «πηγαίνει πρώτη». Ας φανταστούμε λοιπόν ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα συμφωνούν σε μια παύση 180 ημερών για να επιτραπεί η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων. Μόλις ανακοινωθεί η παύση, η Κίνα θα έχει υψηλά κίνητρα να κάνει μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό, ενώ έχουμε χρόνο με το μέρος μας.

Αυτό ισχύει διότι όσο περισσότερο επιμένουν οι δασμοί, τόσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά στη φήμη της Κίνας ως αξιόπιστης χώρας στην οποία μπορεί να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά, και επομένως τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να φύγουν οι αμερικανικές και οι μη αμερικανικές εταιρείες. Ένα χαμηλότερο επίπεδο δασμών βραχυπρόθεσμα θα επιτρέψει στις εταιρείες να διαχειριστούν καλύτερα τη μετάβαση από την Κίνα.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φύγουν εκτός και μέχρι να γίνει μια νέα και εξαιρετικά ευνοϊκή συμφωνία με την Κίνα. Ακόμα και τότε,καμία εταιρεία δεν θα είναι σίγουρη ότι μπορεί να βασιστεί στην Κίνα για ένα μεγάλο μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού της.  Δεν υπάρχει διοικητικό συμβούλιο ή διοικητική ομάδα που θα αισθάνεται ξανά άνετα να βασίζεται στην Κίνα για ένα μεγάλο μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού της. Η ζημιά θα έχει γίνει. Η μόνη ελπίδα για την Κίνα ως τόπο επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι να έρθει αμέσως στο τραπέζι και να συνάψει μια συμφωνία που παρέχει μόνιμες δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της κλοπής IP, της αναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας, των περιορισμών πρόσβασης στην αγορά, των δασμών και άλλων φραγμών στην επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα.

Αν αντ’ αυτού η Κίνα αποφασίσει πεισματικά να αντέξει και να μην διαπραγματευτεί λόγω υπερηφάνειας ή άλλων συναισθηματικών ζητημάτων, η Κίνα θα υποστεί πολύ πιο σοβαρές και μόνιμες οικονομικές συνέπειες. Αναμένω ότι θα ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα δανείου για να επιτρέψουμε στις αμερικανικές εταιρείες να διαχειριστούν καλύτερα την έξοδο από την Κίνα. Ο χρόνος είναι ο φίλος των ΗΠΑ και ο εχθρός της Κίνας σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ξεκινήσουν σύντομα μια παύση και οι διαπραγματεύσεις. Πες μου γιατί κάνω λάθος.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu