Αγορές

BBC: Οι δασμοί Τραμπ πυροδοτούν το ξεπούλημα του αμερικανικού δημόσιου χρέους

Financialreport.gr

Οι ΗΠΑ συνήθως δεν βλέπουν υψηλά επιτόκια στο χρέος τους καθώς τα ομόλογά τους θεωρούνται ασφαλής επένδυση, αλλά την Τετάρτη τα επιτόκια εκτινάχθηκαν στο 4,5%

Η εμπιστοσύνη στην αμερικανική οικονομία πέφτει κατακόρυφα καθώς οι επενδυτές έκαναν ντάμπινγκ στο δημόσιο χρέος εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τον αντίκτυπο των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ, μεταδίδει το BBC.

Οι κυβερνήσεις πωλούν ομόλογα – ουσιαστικά ένα IOU – για να συγκεντρώσουν χρήματα από τις χρηματοπιστωτικές αγορές για δημόσιες δαπάνες και σε αντάλλαγμα πληρώνουν τόκους.

Οι ΗΠΑ συνήθως δεν βλέπουν υψηλά επιτόκια στο χρέος τους καθώς τα ομόλογά τους θεωρούνται ασφαλής επένδυση, αλλά την Τετάρτη τα επιτόκια αυξήθηκαν απότομα φτάνοντας το 4,5%.

Η άνοδος ήρθε αφότου ο Τραμπ πίεσε να προχωρήσει με σαρωτικούς δασμούς στα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ, ενώ ο εμπορικός πόλεμος της Ουάσιγκτον με την Κίνα κλιμακώθηκε περαιτέρω.

Αφού οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς 104% σε προϊόντα από την Κίνα τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, το Πεκίνο απάντησε με εισφορά 84% στα αμερικανικά προϊόντα.

Τα χρηματιστήρια πέφτουν απότομα τις τελευταίες ημέρες ως αντίδραση στον κλιμακούμενο παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο και τους φόβους για τους δασμούς που θα οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές.

Ωστόσο, η πώληση ομολόγων στις ΗΠΑ αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Το επιτόκιο – ή η απόδοση – για τον δανεισμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε διάστημα 10 ετών αυξήθηκε απότομα τις τελευταίες δύο ημέρες από 3,9% σε 4,5%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.

Η άνοδος έχει τρομάξει τους οικονομολόγους επειδή τα αμερικανικά ομόλογα θεωρούνται παραδοσιακά ως ένα λεγόμενο ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές για να βάλουν τα χρήματά τους σε περιόδους οικονομικής αναταραχής.

«Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων σημαίνει υψηλότερο κόστος δανεισμού για τις εταιρείες, και φυσικά για τις κυβερνήσεις», δήλωσε ο Laith Khalaf, επικεφαλής ανάλυσης επενδύσεων στην AJ Bell.

«Τα ομόλογα θα πρέπει να πάνε καλά σε περιόδους αναταραχής, καθώς οι επενδυτές φεύγουν ασφαλείς, αλλά ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ υπονομεύει τώρα την αγορά χρέους των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Ενώ τα επιτόκια του αμερικανικού δημόσιου χρέους αυξήθηκαν, η τιμή των ίδιων των ομολόγων μειώθηκε καθώς η ζήτηση αποδυναμώθηκε λόγω των επενδυτών που τα εκφόρτωσαν.

Ο Mohammed El Erian, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και πρώην αφεντικό του μεγαλύτερου διαχειριστή ομολόγων Pimco, είπε ότι ένας λόγος για τον οποίο το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ αυξήθηκε ήταν επειδή υπήρξε μια «διάβρωση» των ομολόγων που θεωρούνταν ασφαλές καταφύγιο.

Πρόσθεσε ότι οι ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο των δασμών στον πληθωρισμό και τους προϋπολογισμούς της κυβέρνησης των ΗΠΑ ήταν επίσης λόγοι.

Ένα γραμμικό γράφημα που δείχνει την απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ από τις 12 Μαρτίου έως τις 9 Απριλίου 2025. Η απόδοση ξεκίνησε από 4,3% και έπεσε στο χαμηλό 3,9% το μεσημέρι (BST) στις 4 Απριλίου, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τους νέους εμπορικούς δασμούς της κυβέρνησής του. Στη συνέχεια εκτινάχθηκε στο 4,5% στις 04:30 στις 9 Απριλίου πριν υποχωρήσει ελαφρά στο 4,4% στις 10:30.

Θα παρέμβει η Federal Reserve;

Ορισμένοι αναλυτές πρότειναν ότι η κεντρική τράπεζα της Αμερικής – η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ – μπορεί να αναγκαστεί να παρέμβει εάν συνεχιστεί η αναταραχή, σε μια κίνηση που θυμίζει την έκτακτη δράση της Τράπεζας της Αγγλίας το 2022 μετά τον μίνι προϋπολογισμό της Liz Truss.

«Δεν βλέπουμε άλλη επιλογή για τη Fed από το να παρέμβει σε έκτακτες αγορές ομολόγων των ΗΠΑ για να σταθεροποιήσει την αγορά ομολόγων», δήλωσε ο Γιώργος Σαραβέλος, παγκόσμιος επικεφαλής της έρευνας FX της Deutsche Bank.

«Μπαίνουμε σε αχαρτογράφητο έδαφος», είπε, προσθέτοντας ότι είναι «πολύ δύσκολο» να προβλέψουμε πώς θα αντιδράσουν οι αγορές τις επόμενες ημέρες, καθώς η αγορά ομολόγων υποδηλώνει ότι οι επενδυτές «έχασαν την εμπιστοσύνη τους στα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ».

Ο κ. El Erian είπε στο World At One του BBC ότι η Fed θα «σκιστεί» σχετικά με το τι μέτρα να λάβει, δεδομένου ότι οι κύριες εντολές της είναι η διαχείριση του πληθωρισμού και η μεγιστοποίηση της απασχόλησης.

Οι οικονομολόγοι έχουν προβλέψει ότι οι αμερικανικοί δασμοί, τους οποίους θα πληρώσουν αμερικανικές εταιρείες που εισάγουν αγαθά από το εξωτερικό, θα αυξήσουν τις τιμές καταναλωτή στο εσωτερικό.

Το σχέδιο του Τραμπ στοχεύει στην προστασία των αμερικανικών επιχειρήσεων από τον ξένο ανταγωνισμό και επίσης στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής.

Ωστόσο, η πτώση των χρηματιστηρίων λόγω των φόβων ότι οι πρόσθετοι φόροι θα πλήξουν τα κέρδη των εταιρειών, θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε περικοπές θέσεων εργασίας και οικονομική ύφεση.

«Η ύφεση των ΗΠΑ είναι ένα νόμισμα»

Η JP Morgan, ο κολοσσός της επενδυτικής τραπεζικής, αύξησε την πιθανότητα ύφεσης των ΗΠΑ από 40% σε 60% και προειδοποίησε ότι η αμερικανική πολιτική «απομακρύνεται από την ανάπτυξη».

Ο Simon French, επικεφαλής οικονομολόγος στην Panmure Liberum, είπε στο BBC ότι η Fed θα μπορούσε να αποφασίσει να μειώσει τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις να δανείζονται μετρητά καθώς αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος από τους δασμούς.

Είπε ότι ήταν μια «ρίψη νομίσματος» για το αν οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε ύφεση.

Αυτό ορίζεται ως μια παρατεταμένη και εκτεταμένη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας που χαρακτηρίζεται συνήθως από άλμα της ανεργίας και πτώση των εισοδημάτων.

«Οι ΗΠΑ φτερνίζονται, το Ηνωμένο Βασίλειο κρυώνει»

Ο κ. El Erian είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να επηρεαστεί από το ξεπούλημα των αμερικανικών ομολόγων.

«Όταν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα φτερνίζονται, τα κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου κρυώνουν – έχουμε δει μια σημαντική άνοδο στις αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων που σημαίνει μεγαλύτερη πίεση στον προϋπολογισμό», πρόσθεσε.

Η αύξηση των αποδόσεων των βρετανικών ομολόγων σημαίνει «υψηλό κόστος δανεισμού για εταιρείες και νοικοκυριά», πρόσθεσε.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε την Τετάρτη ότι οι αμερικανικοί δασμοί «συνέβαλαν σε σημαντική αύξηση του κινδύνου για την παγκόσμια ανάπτυξη» και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

«Η αβεβαιότητα έχει ενταθεί», ανέφερε.

Οι επενδυτές ποντάρουν τώρα στην Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια έως και τέσσερις φορές, για να ενισχύσει την οικονομία έναντι μιας πιθανής οικονομικής ύφεσης.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ ​​Μπέσεντ υποστήριξε ότι στόχος του Τραμπ ήταν να φέρει “θέσεις εργασίας και μεταποίησης πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυξάνοντας τους μισθούς, αυξάνοντας τα έσοδα και αναζωογονώντας το Αμερικανικό Όνειρο”.

Είπε ότι η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθούσε να «διορθώσει τα λάθη των μακροχρόνιων παγκόσμιων εμπορικών ανισορροπιών».

Παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την κλίμακα και το είδος των επενδυτών που κάνουν ντάμπινγκ σε ομόλογα των ΗΠΑ.

Υπήρξαν εικασίες ότι ορισμένες ξένες χώρες, όπως η Κίνα που κατέχει περίπου 759 δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικών ομολόγων, ενδέχεται να τα πουλήσουν.

Ο κ. Σαραβέλος προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει «νικητής» σε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο. «Ο χαμένος θα είναι η παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu