Πρόσωπα

B. Τροκούδης: Ο CEΟ της fintech που προσέλκυσε τη Eurobank

Ο Βίκτωρ Τροκούδης

Η εταιρεία ξεπέρασε τα 200 άτομα προσωπικό και βάζει πλώρη για νέες αγορές

Aπόφοιτος του Harvard στα οικονομικά, με μεταπτυχιακό σε άλλη μία κορυφαία σχολή τη γαλλική Insead, εμπνευστής διάφορων startup που συνδέονται με τα χρηματοοικονομικά στη διάρκεια των προηγούμενων ετών και έχοντας πλέον κατακτήσει το ορόσημο των 200 εργαζομένων σε Ελλάδα και εξωτερικό, ο επιχειρηματίας Victor Trokoudes ήταν αυτός που κατάφερε να αποσπάσει χρηματοδότηση από τη Eurobank, με απώτερο στόχο τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο εταιρείες: Την fintech, smart money εταιρεία του, Plum και την ελληνική τράπεζα.

Κάποιοι από τους εργαζόμενους της Plum

Συνολικά τους τελευταίους μήνες, η ελληνική start up έξυπνων πληρωμών Plum, με οκτώ χρόνια ζωής, έχει συγκεντρώσει ως χρηματοδότηση το ποσό των 16 εκατ. στερλινών (13,4 εκατ. στερλίνες που προέρχονται από θεσμικούς επενδυτές, τράπεζες, funds κλπ και 2,7 εκατ. μέσω crowdfunding καμπάνιας). Βρίσκεται δε, ήδη, σε 10 αγορές σε ολόκληρη την Ευρώπη, με στόχο τα επόμενα χρόνια να προσεγγίσει ακόμα περισσότερες. Ανάμεσα σε αυτές, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Ιρλανδία και στο Βέλγιο, Κύπρο, Πορτογαλία, Ολλανδία και Ιταλία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της εταιρείας πάνω από 2,2 εκατ. άτομα έχουν αποταθεί στις υπηρεσίες της Plum για ‘’αποταμιεύσεις χωρίς κόπο’’, καθώς μέσω της εφαρμογής αυτής, ακόμα και κάποιος που δεν έχει ιδέα από αποταμίευση, μπορεί σε λίγα χρόνια, μέσω της Plum, να βρεθεί με ένα σεβαστό ποσό στο λογαριασμό του.

Tο βασικό βήμα είναι ένα: Το άνοιγμα λογαριασμού Plum, όπου πλέον τα χρήματα του κάθε πελάτη φυλάσσονται σε ένα έντοκο ταμείο, που περιλαμβάνει περιουσιακά στοιχεία εξασφαλισμένα από το κράτος, καθιστώντας το χαμηλού ρίσκου με σταθερές αποδόσεις. Με τις καθημερινές αποδόσεις, η πρόοδός του λογαριασμού ανανεώνεται τακτικά αντί για μία φορά το μήνα ή ακόμη και μία φορά το χρόνο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κάθε πελάτης μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα χρήματα που έχει στο λογαριασμό του, καθώς οι αναλήψεις ολοκληρώνονται σε 1 εργάσιμη ημέρα.

Το προφίλ της Plum

Η Plum ιδρύθηκε πριν από οκτώ χρόνια και η εμπορική επωνυμία της είναι Plum Fintech CY Limited. Η Plum Fintech CY Limited είναι μια εταιρεία που έχει συσταθεί στην Κύπρο, είναι εγγεγραμμένη στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και στην Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών με άδεια παροχής υπηρεσιών πληροφοριών λογαριασμού. Η Plum Money CY είναι αδειοδοτημένη και ελέγχεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Plum Fintech CY Limited είναι συνεργάτης και της Modulr Finance B.V., μιας εταιρείας εγγεγραμμένης στην Ολλανδία, η οποία είναι αδειοδοτημένη και ελέγχεται από την Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας ως Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Χρήματος για την έκδοση ηλεκτρονικού χρήματος και την παροχή υπηρεσιών πληρωμών. Οι λογαριασμοί των καταναλωτών και οι σχετικές υπηρεσίες

Το εγγεγραμμένο γραφείο των εταιρειών Plum Fintech CY Limited και Plum Money CY Limited βρίσκεται στη Λευκωσία, ενώ έχει γραφεία και στο Λονδίνο και την Αθήνα.

Το σχόλιο για τη Λαγκάρντ και τα επιτόκια τον Οκτώβριο

Ο Τροκούδης, εξάλλου, έχει ξεκινήσει να κάνει αισθητή την παρουσία του στο ελληνικό και ευρωπαϊκό οικονομικό γίγνεσθαι. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν ένα μήνα σχεδόν είχε αποστείλει ενημέρωση στα MME, με δικό του σχόλιο για την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια. Τότε είχε τονίσει ότι «η μείωση ίσως φαινόταν αναπόφευκτη, αλλά μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, οι αγορές προέβλεπαν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα διατηρηθεί αυτό το μήνα».

Για τον ίδιο, επίσης «πρόκειται για την τρίτη μείωση κατά τη διάρκεια του 2024, φέρνοντας το βασικό επιτόκιο στο 3,25%, και είναι σημαντικό ότι για πρώτη φορά παρατηρούμε συνεχόμενες μειώσεις των επιτοκίων σε αυτή τη φάση του οικονομικού κύκλου. Ενώ φαίνεται ότι η Fed (Ομοσπονδιακή Τράπεζα Αποθεμάτων) μειώνει τα επιτόκια από μια θέση ισχύος, η ΕΚΤ το κάνει από μια θέση αδυναμίας. Οι βασικοί οικονομικοί δείκτες έχουν επιδεινωθεί, με τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών να συστέλλεται για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, ενώ ο πληθωρισμός μειώθηκε περισσότερο από το προβλεπόμενο στο 1,8%, κάτω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ στο 2%. Όπως επίσης φόβοι για ύφεση στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς και τα αυξανόμενα προβλήματα του δημοσιονομικού ελλείμματος της Γαλλίας θα απασχολούν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Έτσι, η ΕΚΤ εστιάζει όχι πλέον στη διαχείριση των παρατεταμένων πιέσεων του πληθωρισμού αλλά στην υποστήριξη της ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παραμένει πιο ισχυρός από το αναμενόμενο».

Κατά τον κ. Τροκούδη «η έμφαση που δίνει η Λαγκάρντ στα οικονομικά στοιχεία φαίνεται να παρουσιάζει ρωγμές δεδομένου ότι δεν υπάρχουν νέες πληροφορίες από την προηγούμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας. Αυτό οδήγησε τον διοικητή της Σλοβακικής Κεντρικής Τράπεζας Peter Kazimir να συμπεράνει ότι «χρειάζεται σίγουρα να περιμένουμε μέχρι τον Δεκέμβριο» για μια ακόμα αλλαγή στα επιτόκια. Ίσως αξίζει να μην δοθεί βάση σε αυτή τη προσέγγιση ώστε να επιτραπεί στην Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει περισσότερο έλεγχο και να μειώσει την αστάθεια της αγοράς».

Μαρία Μπακοπούλου

[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu