Πρόσωπα

B. Νικολαϊδης, PeopleCert: Σε ιστορικά υψηλά η δυσκολία αναζήτησης κατάλληλων εργαζομένων

Ο Βύρων Νικολαϊδης

Περίπου το 77% των εργοδοτών παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα της Manpower Group

Για το πώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει από ουραγός, πρωτοπόρος στο skilling εργαζομένων μίλησε σε συνέδριο της ΕΕΝΕ, ο επικεφαλής της PeopleCert, Βύρων Νικολαϊδης, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, οι δημόσιοι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα να αξιοποιήσουν τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζουν οι κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον ίδιο «τα τελευταία δέκα χρόνια, ο όρος skilling και reskilling έχει γίνει βασικό θέμα συζήτησης, καθώς οι απαιτήσεις του σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς. Η πρόσφατη, ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης έκανε αυτή την ανάγκη ακόμα πιο επιτακτική: δεν αρκεί πια να γνωρίζουμε τις βασικές δεξιότητες. Πρέπει να επενδύσουμε στην αναβάθμιση και την επανεκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού μας, ώστε να προσαρμοστούμε στην νέα ψηφιακή εποχή και να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά μας. Η έλλειψη προσωπικού με σύγχρονες, τεχνολογικά εστιασμένες δεξιότητες αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας».

Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Ιδρυτής της PeopleCert «παγκοσμίως, το ποσοστό των εργοδοτών που αναφέρουν δυσκολία στο να βρουν υπαλλήλους με τις απαιτούμενες δεξιότητες έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύθηκαν το 2023 από τη ManpowerGroup, περίπου το 77% των εργοδοτών παγκοσμίως δηλώνει ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εύρεση εργαζομένων με τις κατάλληλες δεξιότητες».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η έλλειψη αυτή επικεντρώνεται κυρίως σε τομείς που απαιτούν ψηφιακές και τεχνολογικές δεξιότητες, όπως η διαχείριση δεδομένων, ο προγραμματισμός, η ανάλυση συστημάτων και η διαχείριση έργων ΙΤ. Το πρόβλημα παρατηρείται σε όλες τις αγορές, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση σε τεχνολογικά αναπτυγμένες χώρες και σε τομείς που υφίστανται έντονο ψηφιακό μετασχηματισμό. Η αυξημένη αυτή ανάγκη για ψηφιακές δεξιότητες καθιστά την αναβάθμιση και την επανεκπαίδευση (reskilling & upskilling) εργαζομένων κρίσιμη για τις επιχειρήσεις, οι οποίες επιδιώκουν να ανταποκριθούν στις συνεχώς εξελισσόμενες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

Μια ακόμη στρατηγική, τόνισε, επίσης, για την αντιμετώπιση της έλλειψης δεξιοτήτων αιχμής είναι η συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα. Τα πανεπιστήμια πρέπει να παρέχουν προγράμματα που να επιτρέπουν στους φοιτητές να αναπτύξουν ικανότητες αιχμής σε πεδία όπως η ανάλυση δεδομένων, η διαχείριση έργων πληροφορικής κ.α. Πανεπιστήμια διεθνούς κύρους, όπως το MIT και το Harvard, συνδυάζουν τα προγράμματά τους με επαγγελματικές πιστοποιήσεις, που συνδέονται άμεσα με την αγορά εργασίας και βρίσκονται σε υψηλή ζήτηση. Γενικότερα, το 70% των πανεπιστημίων παγκοσμίως προσφέρουν πλέον τέτοιες πιστοποιήσεις, το 86% των εργοδοτών στην Αμερική να θεωρούν ότι τα micro-credentials ενισχύουν σημαντικά το βιογραφικό των υποψηφίων.

«Η τεχνολογία, όπως όλοι ξέρουμε, αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς και οι επιχειρήσεις πρέπει να συμβαδίζουν με αυτές τις αλλαγές για να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Οι δημόσιοι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζουν οι κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο. Το παράδειγμα των Fortune 500 εταιρειών, από τις οποίες το 82% έχει υιοθετήσει το ITIL για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των υπηρεσιών τους, αποδεικνύει τη σημασία της εφαρμογής αυτών των πρακτικών» κατέληξε.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu