Public Eye

Attica Bank: Προεκλογικό σωσίβιο σε ένα «ναυάγιο»

Τελικά πριν τις εκλογές, οι τράπεζες με «οδηγίες χρήσης», τα κάνουν όλα. Και παγώνουν τα επιτόκια και λεφτά δίνουν σε άλλες τράπεζες.

Κάπως έτσι διαμορφώνεται το περιβάλλον προ των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών και των χωρίς τέλος ευτράπελων στο θέατρο, του παραλόγου που πρωταγωνιστεί ποια άλλη, η Attica Bank!

Ας δούμε τι έχει συμβεί:

Με non paper και «βοηθητικά κείμενα» προσπαθούν τώρα να δικαιολογήσουν τα όσα αδικαιολόγητα (συνεχίζουν) να συμβαίνουν προκειμένου, ντε και καλά οι Έλληνες φορολογούμενοι και πλέον οι μέτοχοι και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, να διασώσουν μία τράπεζα, που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη (αναλογικά με το μέγεθός της) ζημιά στον κλάδο.

Η νέα τροπή, που πήρε το σίριαλ της αύξησης κεφαλαίου της Attica Bank με την υπαναχώρηση του ΤΜΕΔΕ και την απόφαση να μην συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου μετά από διαφωνία με τους μετόχους της Thrivest (Μπάκο, Καϋμενάκη, Εξάρχου), είχε ως εξέλιξη την επιστράτευση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προκειμένου να καλύψουν την συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ και μπόλικη προπαγάνδα.  

Τα βοηθητικά κείμενα (τα λεγόμενα non papers), που θα διαβάσετε γύρω-γύρω για τη νέα μεγάλη επιτυχία, εκπορεύονται όχι από αυτούς που βάζουν τα πολλά λεφτά – δηλαδή το ΤΧΣ – αλλά από αυτούς που φιλοδοξούν να παίξουν μελλοντικό ρόλο στον τραπεζικό κλάδο. Εντούτοις, πρόωρα μιλούν για λογαριασμό όλων των άλλων. Για τη διοίκηση της Attica Bank, για την συγχώνευση με την Παγκρήτια, για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, για τα λεφτά του ΤΧΣ. Φυσικά δεν παραλείπουν να κάνουν τον κόλακα του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, του οποίου όμως το κύρος έχει τρωθεί και υποτιμηθεί από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση της Attica Bank. Και εξηγούμε παρακάτω γιατί.

Προφανώς είναι αυτοί, που έχουν εκκρεμότητες και περιμένουν από τον κεντρικό τραπεζίτη αποφάσεις, που θα τους επιτρέψουν να υλοποιήσουν το σχέδιό τους, τοποθετώντας στην Attica Bank χρήματα όχι μόνο δικά τους αλλά μιας άλλης τράπεζας, της Παγκρήτιας Τράπεζας. Για να γίνει αυτό χρειάζεται η έγκρισή της Τράπεζας της Ελλάδος, την οποία κάνουν σαν να την έχουν στο τσεπάκι τους.

Όμως δεν είναι έτσι για πολλούς λόγους: Ο πρώτος λόγος είναι ότι η Παγκρήτια Τράπεζα έκανε πρόσφατα αύξηση κεφαλαίου για συγκεκριμένο σκοπό, δηλαδή για να βελτιώσει την κεφαλαιακή της επάρκεια. Δεν έκανε αυτή την αύξηση κεφαλαίου για να επενδύσει σε άλλη τράπεζα.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η Παγκρήτια Τράπεζα χρειάζεται και άλλη αύξηση κεφαλαίου για να βελτιώσει τους κεφαλαιακούς της δείκτες, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτά ζητούσε η Τράπεζα της Ελλάδος, όταν βασικός μέτοχος ήταν ο Μιχάλης Σάλλας.

Ο τέταρτος λόγος είναι ότι ακόμα οι μέτοχοι της Παγκρήτιας Τράπεζας που θέλουν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Attica Bank δεν έχουν ακόμα λάβει το fit and propper από την Τράπεζα της Ελλάδος, δηλαδή την επάρκεια συμμετοχής. Επάρκεια που σχετίζεται με τις εν γένει επιχειρηματικές δραστηριότητες, περιουσιακή κατάσταση, συμπεριφορές και σχέδια. Μεταξύ αυτών των σχεδίων είναι και η χρηματοδότηση με δάνεια των άλλων δραστηριοτήτων τους στον κατασκευαστικό κλάδο (Intrakat). Από που θα πάρουν τα δάνεια για την εξαγορά της Άκτωρ; Δεν έχει απαντηθεί. 

Κλείνοντας να θυμηθούμε μία λεπτομέρεια που υπογραμμίζει τα όσα συμβαίνουν στο κύρος της Τράπεζας της Ελλάδος. Δεν έχουν περάσει παρά μερικές ημέρες, από τους πηχυαίους τίτλους για συμφωνία μετόχων – παλιών και νέων της Attica Bank – με ρόλο διαμεσολαβητή τον ίδιο τον διοικητή Γιάννη Στουρνάρα! Τι για  συνεχή ραντεβού ακούσαμε, για πολύωρες συζητήσεις, διαπραγματεύσεις κλπ. Όμως πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις, οι ίδιοι άνθρωποι που συμφώνησαν, τώρα άδειασαν τον διοικητή και έσπασαν τη συμφωνία.

Κατόπιν αυτού και για να μην ναυαγήσει η υπόθεση της αύξησης κεφαλαίου της Attica Bank πριν μάλιστα τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές όπου τυχόν ναυάγιο θα έβλαπτε την κυβέρνηση και όλους όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση (η πλειοψηφία των οποίων, ας σημειωθεί ότι τρέφει αισθήματα υπέρ της σημερινής κυβέρνησης), ο κεντρικός τραπεζίτης αναγκάστηκε να βάλει στο παιχνίδι τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. 

Όμως, ακόμα και αυτοί που προεκλογικά τείνουν χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση, δυσκολεύονται να απαντήσουν για την σκοπιμότητα της συμμετοχής τους, δείχνοντας απλά την οδό Πανεπιστημίου και τον δεύτερο όροφο. Κάπως έτσι, (ξανα)παίζεται το παιχνίδι στις τράπεζες. Τελικά, στον μόνο που η Τράπεζα της Ελλάδος έβαλε εμπόδια ήταν στον Μιχάλη Σάλλα. Το γιατί άραγε(;) είναι πλέον ρητορικό ερώτημα.

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu