Πολιτική

Αθ. Δραγούμας (ΡΑΕ): Όχι στην επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή ρεύματος – Δύο λύσεις για τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας

Υπέρ της εφαρμογής πλαφόν ανά τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής στη χονδρεμπορική αγορά και κατά του πλαφόν στη λιανική αγορά, τάσσεται η ΡΑΕ.

Ο πρόεδρος της Αρχής Αθανάσιος Δαγούμας, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, εμφανίστηκε αντίθετος με την καθιέρωση ενός γενικού πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα ήταν επιζήμιο για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. «Θα μπορούσε να μας καταστήσει πλήρως εξαγωγικούς», είπε.

Ωστόσο, καθώς η λειτουργία της αγοράς, όπως είπε ο ίδιος, παράγει υπερβάλλοντα κέρδη στην παραγωγή ενέργειας, για την αξιοποίηση αυτών των κερδών υπέρ των καταναλωτών η ΡΑΕ πρότεινε δύο λύσεις:

  1. Ή να συνεχιστεί η μεθοδολογία που εφάρμοσε η Αρχή για τον εντοπισμό των ουρανοκατέβατων, όπως η ίδια τα χαρακτηρίζει στο πόρισμά της, κερδών των ηλεκτροπαραγωγών στο διάστημα Οκτώβριος 2021-Μάρτιος 2022 και προφανώς στη συνέχεια να φορολογούνται.
  2. Ή να οριστεί πλαφόν ανά τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, με την εκκαθάριση να γίνεται ex ante, κατά την επίλυση της αγοράς και όχι μετά, για να μη μετακυλίεται το αυξημένο κόστος στους καταναλωτές.

Βεβαίως, το τι θα αποφασιστεί τελικά σε πολιτικό επίπεδο θα φανεί από τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προς την οποία έχουν υποβληθεί από την κυβέρνηση οι σχετικές προτάσεις.

Ο κ. Δαγούμας εμφανίσθηκε κατηγορηματικά αντίθετος στην επιβολή πλαφόν στη λιανική, εκτιμώντας ότι η μεγάλη εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο και τις διεθνείς διακυμάνσεις της τιμής του δεν μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα ενός τέτοιου πλαφόν.

Κατά τα άλλα, ο κ. Δαγούμας υποστήριξε ότι δεν προκύπτουν ζητήματα χειραγώγησης της εγχώριας αγοράς, έστω κι αν αναγνώρισε ότι η λειτουργία της οδηγεί σε αυξημένα κέρδη στην παραγωγή. «Κι αυτά αποτυπώνουμε», είπε.

Ο πρόεδρος της Αρχής απέδωσε ουσιαστικά αποκλειστική ευθύνη στους ηλεκτροπαραγωγούς και τους συμμετέχοντες στην αγορά για την απουσία διμερών συμβολαίων, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν προς όφελος του καταναλωτή.

«Τα διμερή συμβόλαια είναι εθελοντικά, δεν τα επιβάλλουμε εμείς, το πλαίσιο υπάρχει από το 2020. Η επιχειρηματική κουλτούρα στην Ελλάδα δεν είναι τόσο έντονη στη διαχείριση ρίσκου», είπε.

Ο ίδιος τήρησε πλήρεις αποστάσεις και για τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής. «Δεν την επιβάλλουμε εμείς, προβλέπεται από τον Κώδικα Προμήθειας από το 2013. Πρόκειται για επιχειρηματική και εμπορική απόφαση των εταιρειών», ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Δαγούμας ανακοίνωσε ότι μετά τα κέρδη στον ηλεκτρισμό η ΡΑΕ θα ανακοινώσει ανάλογο πόρισμα και για την προμήθεια φυσικού αερίου.

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτική

close menu