Διεθνή

Ασυμφωνία στην ΕΕ για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Οι «αντιρρησίες» διαφωνούν για τον καταμερισμό του κόστους…

Οι απεσταλμένοι από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία σχετικά με ένα προτεινόμενο εμπάργκο κατά του ρωσικού πετρελαίου, αλλά εκτιμάται ότι θα πλησιάσουν σε συμφωνία σε νέα συνάντηση την Πέμπτη, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος που γνωρίζει τις συνομιλίες.

Οι απεσταλμένοι της ΕΕ είχαν σήμερα την πρώτη τους συζήτηση, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς τελική συμφωνία καθώς ορισμένες χώρες εξέφρασαν ανησυχίες για τα προτεινόμενα μέτρα, είπε η πηγή, αρνούμενη να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Βουλγαρία εξέφρασαν ανησυχίες για το εμπάργκο πετρελαίου, είπε η πηγή, σημειώνοντας ωστόσο ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί στην αυριανή συνάντηση.

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν εκφράσει δημόσια τις ανησυχίες τους για το εμπάργκο πετρελαίου, με τη Σλοβακία να λέει σήμερα ότι επιθυμεί μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για να απογαλακτιστεί από το ρωσικό πετρέλαιο, τουλάχιστον τριών ετών.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση Κομισιόν

Την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου κατά τους επόμενους έξι μήνες και των διυλισμένων καυσίμων μέχρι το τέλος του έτους πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του 6ου πακέτου κυρώσεων. Η ΕΕ προτείνει επίσης την αποκοπή της Sberbank και άλλων τραπεζών από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT.

«Προτείνουμε την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου. Ας είμαστε ξεκάθαροι: Δεν θα είναι εύκολο. Αλλά πρέπει απλά να δουλέψουμε πάνω σ’ αυτό. Θα φροντίσουμε να καταργήσουμε σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο. Για να μεγιστοποιήσουμε την πίεση στη Ρωσία, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον αντίκτυπο στις οικονομίες μας», σημειώνει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία παρουσίασε το πακέτο κυρώσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι κυρώσεις έρχονται καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία πλησιάζει τις 10 εβδομάδες. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, μη έχοντας επιτύχει μια γρήγορη νίκη, η Μόσχα επικεντρώνεται στην ενίσχυση τόσο του στρατιωτικού όσο και του πολιτικού ελέγχου στα εδάφη που έχει καταλάβει μέχρι στιγμής, τονίζουν άτομα που γνωρίζουν το σκεπτικό του Κρεμλίνου.

Ουγγαρία και Σλοβακία μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν έως τα τέλη του 2023

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό έως τα τέλη του 2023 βάσει υφιστάμενων συμβολαίων, δήλωσε σήμερα ευρωπαϊκή πηγή στο Reuters, επωφελούμενες από τις εξαιρέσεις στο εμπάργκο πετρελαίου που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε μια προσπάθεια να πεισθούν οι επιφυλακτικές χώρες να μην ασκήσουν βέτο στην πρόταση, οι Βρυξέλλες πρότειναν μεγαλύτερη περίοδο προετοιμασίας για την εφαρμογή του εμπάργκο για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Η εξαίρεση θα αφορά υφιστάμενα συμβόλαια για αργό πετρέλαιο που υπογράφηκαν από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία με τη Ρωσία. 

Πηγή με γνώση των συζητήσεων δήλωσε ότι η προτεινόμενη καθυστέρηση του εμπάργκο για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία έως τα τέλη του 2023 μπορεί να είναι ο συμβιβασμός που χρειάζεται για την επίτευξη μιας συμφωνίας. Η Ουγγαρία, που εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν θα προσυπογράψει κυρώσεις που αφορούν την ενέργεια. Η Σλοβακία είναι επίσης μεταξύ των χωρών της ΕΕ με μεγάλη εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Τρία χρόνια μεταβατική περίοδο ζητά η Σλοβακία

Η Σλοβακία θέλει μια μεταβατική περίοδο τριών ετών για να εφαρμόσει σταδιακά το προτεινόμενο εμπάργκο πετρελαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας Richard Sulik.

Η Πράγα διαμαρτύρεται για έλλειψη συστήματος επιμερισμού βαρών

Η προτεινόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου δεν περιλαμβάνει μηχανισμούς επιμερισμού των βαρών, δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχικής Δημοκρατίας Γιόζεφ Σικέλα.

«Η πρόταση δεν περιλαμβάνει… τον τρόπο με τον οποίο θα επιμερισθεί το βάρος, που σημαίνει με ποιον τρόπο θα μοιρασθεί δίκαια, και μία πρόταση για κοινές προμήθειες και κοινή διανομή», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός στο Reuters.

«Ακόμη τη μελετούμε, αλλά κατά τη γνώμη μου υπάρχει πρόβλημα», είπε.

 

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

 

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu