Ενδείξεις ότι το εμβόλιο ενέχει τον κίνδυνο μιας σπάνιας αλλά σοβαρής παρενέργειας, γνωστής ως θρόμβωση με θρομβοπενία
Τη διαδικασία απόσυρσης του εμβολίου για τον κορονοϊό αρχίζει η AstraZeneca, με επίσημη δικαιολογία ότι αποσύρεται λόγω του «πλεονάσματος διαθέσιμων ενημερωμένων εμβολίων» που στοχεύουν σε νέες παραλλαγές του ιού. Αυτό είχε οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για το συγκεκριμένο εμβόλιο, το οποίο δεν κατασκευάζεται πλέον ούτε χορηγείται.
Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο ενέχει τον κίνδυνο μιας σπάνιας αλλά σοβαρής παρενέργειας, γνωστής ως θρόμβωση με θρομβοπενία ή TTS. Το σπάνιο σύνδρομο εμφανίστηκε σε περίπου δύο έως τρία άτομα ανά 100.000 που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο Vaxzevria. Ο ισχυρισμός αυτός ενισχύεται με νομικό έγγραφο που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο.
Πάνω η τιμή της μετοχής
Αυτή η ένδειξη για την παρενέργεια, ανοίγει το δρόμο για αγωγές κατά της εταιρείας, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ (σ.σ. προς το παρόν πάντως η απόσυρση του εμβολίου έσπρωξε την τιμή της μετοχής της AstraZeneca υψηλότερα στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου – και τον βασικό δείκτη FTSE 100 σε ιστορικό υψηλό – γιατί οι επενδυτές θεωρούν ότι η εταιρεία ξεφορτώνεται από ένα μεγάλο βαρίδι που κουβαλούσε).
Η Κομισιόν πάντως ανέφερε σε δήλωση ότι δεν είναι ασυνήθιστο για τις εταιρείες να ζητούν την απόσυρση της άδειας κυκλοφορίας για φάρμακα ή εμβόλια για εμπορικούς λόγους. Μπορεί να επιβεβαιωθεί «ότι η απόφαση δεν βασίζεται σε αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα του εμβολίου», αναφέρεται στη δήλωση της Κομισιόν.
Κατατέθηκε η πρώτη μήνυση
Εναντίον της φαρμακευτικής εταιρείας έχει κατατεθεί ομαδική αγωγή, με την κατηγορία ότι το εμβόλιο της, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, λέγεται ότι προκάλεσε δεκάδες θανάτους και σοβαρές ασθένειες.
Η πρώτη αγωγή είχε κατατεθεί πέρυσι από τον Τζέιμι Σκοτ, πατέρα δύο παιδιών. Ο Σκοτ υπέστη μόνιμη εγκεφαλική βλάβη αφού ανέπτυξε θρόμβο και εγκεφαλική αιμορραγία μετά τον εμβολιασμό τον Απρίλιο του 2021, κάτι που τον άφησε ανίκανο να εργαστεί.
Σε μια επιστολή απάντησης που εστάλη στους δικηγόρους του Σκοτ τον Μάιο του 2023, η AstraZeneca δήλωσε ότι «δεν δεχόμαστε ότι το TTS σε γενικό επίπεδο, προκαλείται από το εμβόλιο».
Αξιώσεις για αποζημίωση έως και 100 εκατομμυρίων λιρών
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, 51 υποθέσεις έχουν κατατεθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο στις οποίες οι οικογένειες των θυμάτων ζητούν αποζημίωση. Οι αξιώσεις αυτές υπολογίζονται συνολικά σε 100 εκατομμύρια λίρες.
Η παραδοχή της AstraZeneca – που έχει καταγραφεί στην υπόθεση του Scott’s High Court – θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποζημιώσεις πληρωμές εάν η φαρμακευτική εταιρεία αποδεχτεί ότι το εμβόλιο ήταν η αιτία σοβαρής ασθένειας και θανάτου σε συγκεκριμένες νομικές υποθέσεις.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Σταϊκούρας: Στα 0,60 λεπτά το εισιτήριο στο Μετρό Θεσσαλονίκης
- Μικτές τάσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια
- ΕΛΓΑ: Καταβολές 2,6 εκατ. ευρώ για τις ενστάσεις της τετραετίας
- Northvolt: Στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα η σουηδική εταιρεία μπαταριών
- Ένωση Σούπερ μάρκετ: Τί τιμές περιμένουμε το 2025, η έλλειψη προσωπικού και η άμεση δράση σε περίπτωση μείωσης του ΦΠΑ
- Ταμείο για την Κοινωνία των Πολιτών: Η Νορβηγία χρηματοδοτεί με 14,3 εκατ. ευρώ την Ελλάδα
- Aegean Airlines: Συνεχίζει την κερδοσκοπία με τις τιμές των εισιτηρίων εις βάρος ταξιδιωτών, προκαλώντας αντιδράσεις
- Βρετανία: Οι σιδηρόδρομοι επανέρχονται στα χέρια του κράτους
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις