Επιχειρήσεις

Αstra Zeneca Ελλάδος: Ρυθμός ανάπτυξης 15% για το 2023 – Ο απόηχος των εμβολίων και η τεχνητή νοημοσύνη

Η Πρόεδρος και CEO της εταιρείας στην Ελλάδα Έλενα Χουλιάρα

Η AstraZeneca αναμένεται να λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για 11 νέα φάρμακα και 47 ενδείξεις

Σε ανοδική τροχιά κινείται η φαρμακευτική εταιρεία Astra Zeneca Ελλάδος, παράρτημα της μητρικής AstraΖeneca, κλείνοντας το 2022 με τζίρο 225 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 106,6 εκατ. επεστράφησαν μέσω clawback στο Υπουργείο Υγείας. Σε ό,τι αφορά δε το 2023, κατά τη διοίκηση της εταιρείας και σύμφωνα με όσα δηλώθηκαν σε δημοσιογραφική εκδήλωση, αυτό αναμένεται να κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης εσόδων κοντά στο 15%.

Προσδοκίες για σταθερότητα στο ρυθμό ανάπτυξης, δε, του ελληνικού παραρτήματος υπάρχουν από πλευράς εταιρείας και για το 2024, για το οποίο αναμένεται, επίσης, ρυθμός ανάπτυξης ανάμεσα στο 10-15%. Στην παρούσα φάση στο ελληνικό τμήμα της εταιρείας, η οποία εδρεύει στο Μαρούσι και εποπτεύει και την αγορά της Κύπρου, απασχολούνται 258 εργαζόμενοι, το 78% των οποίων, κατά όσα τονίζονται από την Astra Zeneca είναι στελέχη υψηλής εξειδίκευσης (τα ποσοστά απασχόλησης ανά φύλο, άνδρες – γυναίκες εργαζόμενοι, 50-50%).

Έγκριση για 11 νέα φάρμακα την τριετία 2023- 2025

Όπως σημείωσε η Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Έλενα Χουλιάρα την τριετία 2023-2025 η AstraZeneca αναμένεται να λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για 11 νέα φάρμακα και 47 ενδείξεις.

Μάλιστα, από αυτά, τo 33% αφορούν στοχεύουσες θεραπείες σε μακροχρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με ογκολογικές καταστάσεις, αναπνευστικό κλπ, ενώ κατά όσα υπογραμμίστηκαν από την κ. Χουλιάρα το 70% από αυτά δημιουργήθηκαν με την αρωγή προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης και big data.

Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι κατά όσα τονίστηκαν από τη διοίκηση, από το 2020 έως σήμερα η εταιρεία προχώρησε σε 44 κλινικές μελέτες και 5 προγράμματα πρώιμης πρόσβασης, ως ένα μέρος του επενδυτικού προγράμματος της AstraZeneca.

Στήριξη στην καινοτομία

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής παρουσίασης η κ. Χουλιάρα ανέδειξε την ανάγκη στρατηγικής επένδυσης στην καινοτομία του φαρμάκου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «το μέλλον της υγείας μας και η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που λαμβάνουμε εξαρτώνται από τη
στήριξη στη φαρμακευτική καινοτομία. H φαρμακευτική καινοτομία είναι εκείνη που δημιουργεί και θα
συνεχίσει να δημιουργεί σύγχρονα φάρμακα που σώζουν ζωές. Η καινοτομία χρειάζεται συνεπώς
συστηματική χρηματοδότηση. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε την υγεία, την καινοτομία και την πρόληψη ως επένδυση για το μέλλον – και να πάψουμε να την εξετάζουμε αποκλειστικά ως κόστος ή απλά ως
προϋπολογισμό. Η στήριξη της καινοτομίας αποτελεί ουσιαστικά στήριξη της κοινωνικής συνοχής και αυτό σχετίζεται τόσο με τη θεραπεία όσο και με την πρόληψη».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι έχουν γίνει, ήδη, σχετικές συναντήσεις με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας (τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, δηλαδή), με στόχο να υπάρξει μια ολιστική στρατηγική για το φάρμακο και την πρόληψη.

Επενδύσεις σε κλινικές μελέτες και περιβάλλον

Το επενδυτικό πρόγραμμα της AstraZeneca για το 2024 περιλαμβάνει συμμετοχή σε κλινικές μελέτες, ανάπτυξη στο ανθρώπινο δυναμικό και δράσεις που συνδέονται με το περιβάλλον.

Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο του ανανεωμένου της περιβαλλοντικού προγράμματος «Προστατεύουμε το Περιβάλλον με… Πράξεις» και με τη συμμετοχή όλων των ανθρώπων της εταιρείας, θα φυτευτούν και θα φροντιστούν περισσότερα από 30.000 δέντρα σε όλη την Ελλάδα έως το 2030.

Παράλληλα, από την AstraZeneca θα υπάρξει και στήριξη της ηλεκτροκίνησης ως δράση μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματός της.

Κατά όσα αναφέρθηκαν στην δημοσιογραφική εκδήλωση, ο εταιρικός στόλος της Astra Zeneca τους επόμενους μήνες θα είναι πλέον εξ ολοκλήρου ηλεκτρικός. Μέσα στο 2024, θα ολοκληρωθεί η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση των 230 οχημάτων της εταιρείας, ενώ πριν από λίγο καιρό ολοκληρώθηκε και η τοποθέτηση 42 φορτιστών στα γραφεία της επιχείρησης στο Μαρούσι.

Δεν διευκρινίστηκε, ωστόσο, από τα στελέχη της εταιρείας το ακριβές ποσό των επενδύσεων για το 2024. Όμως, όπως τονίστηκε από τον Οικονομικό Διευθυντή της εταιρείας Νίκο Καραφυλλίδη «το 35-40% του τζίρου κάθε χρονιά, διοχετεύεται το επόμενο έτος σε επενδύσεις». Αυτό σημαίνει, με το δεδομένο του 2022 και με την προσδοκία ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα παραμείνει σχεδόν ο ίδιος, ότι το επενδυτικό πλάνο αναμένεται να προσεγγίσει τα 35 εκατ. ευρώ.

Διέθεσε τα εμβόλια στο κόστος, 10% στον τζίρο το 2022

Σημειώνεται ότι η AstraZeneca ήταν από τις φαρμακοβιομηχανίες, η οποία είχε βρεθεί τα χρόνια του κορονοιού στο επίκεντρο της δημοσιότητας, καθώς ήταν μία από τις τέσσερις εταιρείες που είχε κατοχυρώσει παγκοσμίως πατέντα για εμβόλιο πρόληψης για τον συγκεκριμένο ιό, μαζί με τις Pfizer, Janssen και Sputnik.

To εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορονοιό έχει σταματήσει να κυκλοφορεί από τα τέλη του 2022

Σύμφωνα με τον κ. Καραφυλλίδη, το ποσοστό του τζίρου του έτους το οποίο κατέλαβε το εμβόλιο ήταν κάτω του 10%, ενώ όσον αφορά το 2023, είχε μηδενική συμβολή στον κύκλο εργασιών, καθώς η κυκλοφορία του σταμάτησε στα τέλη του 2022.

Κατά όσα ανέφερε, δε, ο ίδιος, μιλώντας στο financialreport.gr «είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα εμβόλια διατέθηκαν από την AstraZeneca κάτω του κόστους, καθώς η προτεραιότητα στην προκειμένη περίπτωση ήταν η προστασία του κοινού απέναντι στην πανδημία και όχι το κέρδος».

Μαρία Μπακοπούλου

[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επιχειρήσεις

close menu