Οι συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν στην Ελλάδα αφορούσαν κυρίως τους κλάδους του real estate και της τεχνολογίας
Παρότι το 2024 συνιστά ένα έτος, εντός του οποίου η ανάγκη για εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών ήρθαν συχνά στο προσκήνιο στην Ελλάδα μετά βίας ο αριθμός των συναλλαγών έγινε διψήφιος κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Σύμφωνα με έκθεση της ελεγκτικής – συμβουλευτικές εταιρείας, ΕΥ, στην Ελλάδα, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, πραγματοποιήθηκαν μόνο 13 συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών (11 εταιρικές και δύο από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια/private equity), μειωμένες 50% σε ετήσια βάση και μειωμένες 19% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2023.
Mάλιστα, η συνολική αξία των συμφωνιών αυτών, διαμορφώθηκε στα 191 εκατ. δολάρια, αντιπροσωπεύοντας αντίστοιχα μείωση 96% έναντι του πρώτου τρίμηνου του 2023 και 37% έναντι του τέταρτου τριμήνου της περασμένης χρονιάς.
Κατά όσα τονίζονται στην ίδια έρευνα, οι συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν στην Ελλάδα αφορούσαν κυρίως τους κλάδους του real estate και της τεχνολογίας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, εξαγορά εταιρείας λογισμικού που ολοκληρώθηκε στην Ελλάδα έναντι 140 εκατ. δολαρίων, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη σε αξία συναλλαγή στον κλάδο της τεχνολογίας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και την όγδοη μεγαλύτερη στην περιοχή, ανεξαρτήτου τομέα δραστηριότητας.
Υποτονική διάθεση και στην υπόλοιπη Ευρώπη
Mε υποτονική διάθεση, όμως, ξεκίνησε για το 2024 η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Το πρώτο τρίμηνο του έτους ολοκληρώθηκαν 224 συμφωνίες, συνολικής αξίας 5,4 δισ. δολαρίων, σε 21 χώρες, καταγράφοντας μείωση 27% ως προς τον αριθμό των συμφωνιών και 58% ως προς την αξία τους, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023. Η περιοχή κατέγραψε μόλις ένα mega deal αξίας άνω του ενός δισ. δολαρίων, έναντι πέντε τέτοιων συμφωνιών ένα έτος πριν.
Η συγκεκριμένη περιοχή έχει τις δικές της δυσκολίες, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση: «Η περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μακροοικονομικές προκλήσεις, με την υποτονική εγχώρια ζήτηση και τη μειωμένη ζήτηση στο εξωτερικό να περιορίζουν τις αναπτυξιακές προοπτικές».
Ωστόσο, όπως δηλώνεται στην έρευνα, με τη σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και με την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής κεντρικών τραπεζών ισχυρών οικονομιών της περιοχής όπως η Ουγγαρία και η Τσεχία, εκτιμάται ότι θα τονωθούν οι ροές κεφαλαίου και οι επενδύσεις, όχι όμως πριν τα τέλη του 2024.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Πουλάει το ακίνητο στη Θεσσαλονίκη φθηνότερα από την αγορά πριν 28 χρόνια
- Πιερρακάκης με Θεοδωρόπουλο: Θα αξιοποιήσουμε τις προτάσεις του ΣΕΒ
- Δημοσκόπηση Marc: Καθαρά δεύτερη η Κωνσταντοπούλου με 13,7% – Η ΝΔ πρώτη με 26,5%
- New York Times: Η Amazon κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά του TikTok
- Δένδιας στη Βουλή: Αυτά είναι τα 6 μέτρα διαφάνειας για τα εξοπλιστικά
- Παραδίδεται στην κυκλοφορία η Γέφυρα Χειμωνικού στην Κεφαλονιά
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με απώλειες περιμένοντας τους δασμούς Τραμπ
- Politico: Ο Μασκ αποχωρεί σύντομα από την κυβέρνηση Τραμπ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις