Η ζήτηση πιθανόν να φέρει και 4ο διαγωνισμό
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος έρχεται, όλο και περισσότερο, τα τελευταία χρόνια η αποθήκευση μπαταριών ως συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, με δεδομένο ότι η χρήση ενέργειας από τις Ανανεώσιμες Πηγές του περιβάλλοντος βρίσκεται σε ανοδική πορεία σε Ευρώπη και Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι μπαταρίες είναι η αποθήκευση της πλεονάζουσας ηλεκτρικής ενέργειας για τις περιόδους κατά τις οποίες η παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας δεν είναι διαθέσιμη. Ενδεικτικό είναι, εξάλλου, ότι ενώ άλλες τεχνολογίες, όπως οι σταθμοί παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας αντλησιοταμίευσης και η παραγωγή ενέργειας με υδρογόνο, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, αλλά λιγότερους κύκλους φόρτισης ανά έτος, οι μπαταρίες είναι πιο δημοφιλείς σε ό,τι αφορά την αποθήκευση, καθώς μπορούν να καλύψουν αρκετούς κύκλους ημερησίως.
Σε αυτό το πλαίσιο, ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο τρίτος, μέσα σε δύο χρόνια, διαγωνισμός αποθήκευσης μπαταριών από την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και σύμφωνα με πληροφορίες από σήμερα 29 Ιανουαρίου έως και τις αρχές Μαρτίου θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των αιτήσεων των ενδιαφερόμενων επενδυτών, με στόχο στις 6 Μαρτίου να υπάρξει ανάρτηση της προσωρινής λίστας των επιλεγέντων και των αποκλεισθέντων.
Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός αφορούσε αυτόνομες μπαταρίες διάρκειας 4 ωρών (MWh/MW) σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και σε Μεγαλόπολη, Τρίπολη, Γορτυνία και Οιχαλία, ενώ προϋπόθεση για τη συμμετοχή ήταν τα σχετικά έργα να μπορούν να είναι σε λειτουργία ένα χρόνο μετά την ανάδειξη των επενδυτών, δηλαδή μέχρι και τις 30 Απριλίου 2026, χωρίς, ωστόσο, κάτι τέτοιο να είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να συμβεί.
Σύμφωνα με μια πρώτη εικόνα, πάντως, σε σχέση με τις συμμετοχές, ο αριθμός συμμετοχών είναι διψήφιος, με μεγάλες, αλλά και μικρομεσαίες εταιρείες του κλάδου να δηλώνουν συμμετοχή. Κατά όσα έχουν γίνει καταρχήν γνωστά, στη λίστα των υποψηφίων βρίσκονται και οι πέντε μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι που ασχολούνται με την ενέργεια, όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η ΔΕΗ, η Metlen, η Motor Oil, η EDF, καθώς και η Εunice και η Principia.
Αργά βήματα σε σχέση με τη ζήτηση
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις αποθήκευσης μπαταριών στη χώρα μας, πάντως, τα βήματα είναι πότε μπροστά και πότε πίσω, ειδικά σε σχέση με τη ζήτηση των τελευταίων ετών. Πιο πρόσφατη εξέλιξη στον κλάδο είναι το σχέδιο της Eunice για την δημιουργία εργοστασίου αποθήκευσης μπαταριών στο Αμύνταιο της Φλώρινας.
Η συγκεκριμένη είναι μια επένδυση 280 εκατ- 300 εκατ. ευρώ και δυναμικότητας 250 MW και αναμένεται να απασχολήσει 300 άτομα στη φάση της κατασκευής και 100 σε εκείνη της λειτουργίας, όταν περατωθεί η δόμησή του.
Για το συγκεκριμένο έργο, κατά όσα αναφέρει στο Financial Report ο δήμαρχος της περιοχής έχει, ήδη, αποφασιστεί από το δημοτικό συμβούλιο η αλλαγής χρήσης γης για τη χωροθέτηση της επένδυσης σε έκταση περίπου 140 στρεμμάτων.
Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα, το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο αδειών για τις μπαταρίες των ΑΠΕ συγκεντρώνουν εταιρείες όπως η Mytilineos και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, o όμιλος Κοπελούζου, αλλά και η «Ρόκας», η Ιντρακάτ κ.ά.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ευρωπαϊκές αγορές: Περιόρισαν τις απώλειες μετά τη μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ
- Google: Κρίθηκε ένοχη για παράνομο μονοπώλιο στην διαδικτυακή διαφήμιση
- Πειραιώς: Δωρεάν διάθεση μετοχών 4,6 εκατ. ευρώ σε 154 στελέχη και υπαλλήλους
- Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ τις μέρες του Πάσχα
- Alpha Bank: Τουλάχιστον μία ακόμη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ έως τέλος του 2025
- Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Οι δασμοί Τραμπ θα επιβραδύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά δεν θα φέρουν ύφεση
- Χρηματιστήριο: Δεύτερο πτωτικό σερί, αλλά με κέρδη 3,8% η εβδομάδα
- Monte dei Paschi: Οι μέτοχοι ενέκριναν την υποβολή πρότασης για τη Mediobanca
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις